Hoe de baas weet of u goed uw handen wast: deze techsnufjes maken kantoor coronaproof

Nu de vrees voor een tweede coronagolf toeneemt, komt ook de veiligheid op kantoor onder een vergrootglas te liggen. Artificiële intelligentie en andere slimme technologie snellen ter hulp.

De IT-dienstverlener Insight lanceerde onlangs zijn platform voor coronavirusdetectie en -preventie op de Belgische markt. Het verbindt en verwerkt de data die allerhande sensoren oppikken op de werkvloer, via ‘et ‘internet of things’. Dat IoT-platform is niet voor elke onderneming weggelegd – de startprijs van 30.000 euro kan kleine kmo’s afschrikken – maar geeft een overzicht van wat er technologisch mogelijk is.

Warmtebeeldcamera

Thermische camera’s, doorgaans aan de ingang, hebben een dubbele functie op het vlak van temperatuursbewaking. Niet alleen kunnen ze het bedrijf waarschuwen dat er mensen met koorts binnenkomen, ze capteren ook verhoogde temperaturen van groepen mensen. Dat laatste kan erop wijzen dat te veel mensen te dicht bij elkaar staan en te weinig ‘social distancing’ respecteren.

Een thermische camera – Insight

Optische camera

Optische camera’s kunnen monitoren in welke mate het personeel zich houdt aan een mondmaskerplicht, mocht dat voorgeschreven zijn door de werkgever. Volgens de Franse start-up Datakalab, die zulke technologie gebruikt op openbare plaatsen in Zuid-Frankrijk, is het technisch perfect mogelijk om de monitoring te doen zonder gezichtsherkenning.

Slimme kegel

Slimme kegels (‘smart cones’), zoals een klassieke verkeerskegel met ingebouwde sensoren, kunnen social distancing in de gaten houden, bijvoorbeeld op plaatsen waar mensen in de rij moeten staan. Een audioboodschap kan de werknemer of de kantoorgast indien nodig tot de orde roepen.

Monitoring handwassen

Nagaan of elke werknemer wel goed zijn handen wast? Dat is technisch perfect mogelijk. Het werkt via RFID, of ‘radio frequency identification’. Een handreinigingsstation met RFID-sensor kan zich verbinden met de chip in de badge van de werknemer en zo meten hoe lang hij zijn handen wast. Sensoren in de zeeppompjes gaan na hoeveel zeep er per beurt gebruikt wordt en kan de conciërgedienst automatisch signaleren wanneer de zeep bijna op is.

Mobiele testcontainer

Een consortium met onder meer Insight, Microsoft, Dell, Intel, Bolide en Bosch heeft een mobiel centrum voor virustesten ontwikkeld die bedrijven in de nabijheid van hun kantoor of werkplaats kunnen installeren, bijvoorbeeld voor de werknemers met een te hoge temperatuur. Zo’n ‘Citizen Care Pod’ is een container die met een vorkheftruck makkelijk verplaatsbaar is, voldoet aan alle voorschriften voor coronatesten (zoals de juiste temperatuur) en uitgerust is met technologie voor snelle gegevensverwerking. De testen zelf vinden aan de buitenkant plaats.

Het mobiele testcentrum van Microsoft en co – foto Microsoft


Lees ook: Zal Covid-19 onze manier van werken echt veranderen?



Meer