Sofina

SOFINA ORD - BE0003717312
200,80  EUR  0  (0%)
200,80
Vorige sluiting
200,80
Huidige koers
0,00
Open
0,00%
Verschil
198,10
Laagste
202,00
Hoogste
Ask
202,00
Bid
200,60
Volume
0
Uitgegeven effecten
34,250,000
Beurskapitalisatie
6,877,400,000
Exchange
Euronext Brussels
Laatste update
ISIN
BE0003717312
RIC
SOF.BR

Sofina is een Belgische investeringsmaatschappij. Dat houdt in dat het met kapitaal van aandeelhouders investeert of participeert in bedrijven via aandelenposities. Het doel is om (meer)waarde te realiseren op termijn. De belegginsstrategie van Sofina is een combinatie van stijlen, sectoren en geografische regio’s.

De holding hanteert drie investeringsstijlen. De eerste is het aanhouden van minderheidsparticipaties in bedrijven op de lange termijn. De tweede stijl is eerder gericht op groei- en durfkapitaal: investeringen in jongere, niet-beursgenoteerde bedrijven. De derde en laatste stijl omvat de investeringen in snelgroeiende bedrijven.

Naast de stijl van het investeren, legt de strategie ook nadruk op sectoren, namelijk: Consumentegoederen & Detailhandel, Digitale Transformatie, Gezondheidszorg en Onderwijs. De geografische nadruk ligt dan weer in de VS, Europa en Azië.

De uitkomst van de strategie van Sofina is een portefeuille met participaties in allerhande bedrijven. Een kleine sample van de participaties:

  • In de consumentengoederen: ‘NUXE’, een cosmeticaproducent en ‘Drylock’, fabrikant van hygiëneproducten.
  • Digitale transformatie: ‘Graphcore’, ontwikkelt en produceert microprocessoren voor toepassingen in de Artificiële Intelligentie
  • Gezondheidszorg: ‘Healthkart’ De Indiase online winkel voor sportvoeding en supplementen.
  • Onderwijs: ‘K12’, een bedrijf dat digitale ondersteuning geeft in het onderwijs.
b2b / b2c
Sector(en)
Financieel
Subsector(en)
Holdings
Opgericht
1898
Verdienmodel
Participaties in bedrijven
Management team
Harold Boël
Chief Executive Officer
Victor Casier
Executive Committee
Xavier Coirbay
Executive Committee
All management team...
Producten / merken
NUXE (cosmetica)
Drylock (hygiëneproducten)
Veepee (Online outlet)
Overige producten / merken...
Laatste update:
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel

Olieprijs sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag voor de tweede dag op rij gestegen, na een recent dieptepunt. "Het risicosentiment verbeterde na de gecoordineerde actie van grote centrale banken in het weekend en de overname van Credit Suisse door UBS", stelde Fawad Razaqzada van City Index.

De aprilfuture van een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 2,5 procent hoger op 69,33 dollar op de New York Mercantile Exchange. Het contract expireert dinsdag.

WTI-olie voor mei werd 2,7 procent duurder op 69,67 dollar. 

De olieprijzen zitten wel al maanden in een neerwaartse trend. "De neerwaartse uitbraak vorige week uit een consolidatiepatroon van meerdere weken suggereert dat er meer neerwaarts potentieel in de olieprijs zit", aldus Razaqzada. Het nieuws dat Rusland zijn olieproductie voorlopig op een verlaagd niveau houdt heeft de olieprijs in positief terrein gehouden, volgens de analist. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Wall Street sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, gesteund door toenemend optimisme over de bankensector met forse winsten voor regionale banken waaronder First Republic Bank. 

De S&P500 index steeg 1,3 procent naar 4.002,87 punten, de Dow Jones-index klom 1,0 procent tot 32.560,60 punten en technologie-index Nasdaq werd 1,6 procent meer waard op 11.860,11 punten. 

Geruststellende uitspraken van mondiale financiële autoriteiten zorgden voor vertrouwen. Wall Street lijkt op weg naar twee dagen met koerswinst op rij, voor het eerst sinds het omvallen van Silicon Valley Bank twee weken geleden. 

Ook de rendementen op Amerikaanse staatsleningen stegen weer sterk, omdat beleggers minder zeker zijn dat de Federal Reserve weer snel zal beginnen met het verlagen van de rente, uit vrees voor een economische recessie. 

Minister van financien Janet Yellen zei dinsdag dat de regering kan ingrijpen om spaarders bij andere banken te beschermen als toezichthouders een risico zien van een 'bank run'. Maandag trachtten Europese toezichthouders obligatiebeleggers te kalmeren nadat bij de noodfusie van Credit Suisse met UBS de kernkapitaalobligaties van de noodlijdende bank werden afgeschreven naar nul. Bankentoezichthouder EBA stelde dat in de eurozone dit soort additional Tier 1-obligaties geen achtergestelde positie hebben op aandelen.  

"De aandelenmarkt prijst geen volledige bankencrisis in", zei Seema Shah van Principal Asset Management. "Er is geen paniek bij die beleggers en dat is erg belangrijk." Maandag sloten de indexen in New York al in de plus, nadat UBS zijn noodlijdende sectorgenoot Credit Suisse zondag overnam.

De focus van beleggers verschuift weer naar de tweedaagse vergadering van de Federal Reserve, met op woensdagavond het rentebesluit. De bekende activistische belegger Bill Ackman, van Pershing Square, riep de Fed op om zijn renteverhogingen te pauzeren, terwijl Tesla- en Twitter-topman Elon Musk woensdag zelfs een verlaging met 50 basispunten wil zien.

Een grote meerderheid van de markt rekent echter op een renteverhoging met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.  Veel aandacht zal woensdag ook uitgaan naar de renteprognoses van de Fed, oftewel de "dot plot", en de vraag hoeveel renteverhogingen dit jaar waarschijnlijk zijn. In december rekenden de beleidsmakers van de centrale bank nog op een rente van gemiddeld 5,10 procent in 2023 en van 4,10 procent in 2024.

Economisch nieuws was er over de woningmarkt. De Amerikaanse woningverkopen zijn in februari flink gestegen, met 14,5 procent. Dit was fors hoger dan verwacht.

De euro/dollar handelde 0,5 procent hoger op 1,0774. WTI-olie kostte 69,47 dollar per vat en was 2,4 procent duurder dan maandag.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Amerikaanse banken stegen. JPMorgan en Goldman Sachs wonnen ongeveer 2,5 procent, Morgan Stanley ruim 3,5 procent.

Het aandeel First Republic Bank steeg zelfs bijna 30 procent, ook al staat de koers nog altijd bijna 90 procent lager dan een maand geleden. Vorige week werd al bekend dat 11 grote banken in de VS 30 miljard dollar in het noodlijdende First Republic pompen en daar komt mogelijk nog meer bij. Ook Western Alliance en PacWest, twee middelgrote banken die onder druk stonden afgelopen weken, stegen 15 tot 20 procent. Ze staan nog altijd de helft lager dan een maand eerder.
 
De overname door UBS, onder gunstige voorwaarden en met steun van de Zwitserse centrale bank, wordt steeds positiever beoordeeld. UBS sloot 12 procent hoger op Wall Street, net als eerder op de dag in Zürich.

Tesla steeg 8 procent. Moody's verhoogde de rating naar Baa3. Daarmee is Tesla de zogeheten junkstatus kwijt en is het bedrijf volgens Moody's weer net investeringswaardig.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Proximus neemt edpnet over

(ABM FN) Edpnet wordt overgenomen door Proximus en zet zijn activiteiten voort als onafhankelijke entiteit binnen de Proximus Groep. Dit meldde Proximus dinsdag nabeurs.

"In het kader van de gerechtelijke reorganisatie van edpnet kondigt Proximus vandaag aan dat de Ondernemingsrechtbank in Dendermonde zijn bod voor de overname van het bedrijf heeft gevalideerd. Bijgevolg zal Proximus de activiteiten en activa van het Belgische edpnet nv en het Nederlandse edpnet bv verwerven", aldus het bedrijf.

Internetprovider Edpnet is een onafhankelijke operator met activiteiten in België en Nederland en al vele jaren groothandelsklant van Proximus. Hoewel het bedrijf vooral gericht is op de consumentenmarkt, is het ook actief in het segment van kleine en middelgrote bedrijven. Vandaag bedient het bedrijf ongeveer 46.000 klanten voor vast internet en ongeveer 13.500 voor mobiel (excl. M2M).

"Met een evenwichtige geografische mix en een groeiend aantal klanten dat gebruikmaakt van glasvezel, heeft het bedrijf aangetoond dat het in staat is om een trouwe klantenbasis op te bouwen en nieuwe klanten aan te trekken in een specifiek marktsegment", aldus Proximus.

In oktober 2022 vroeg edpnet bescherming aan tegen zijn schuldeisers. De rechtbank besloot in januari om een procedure van gerechtelijke reorganisatie type 3 te openen.

"Met het oog op een mogelijke overdracht van activiteiten onder gerechtelijk gezag, heeft Proximus ertoe gebracht een bindend bod van 20,5 miljoen euro uit te brengen. Gedurende de gehele procedure heeft Proximus zich constructief opgesteld, met als prioriteit de continuïteit van de dienstverlening aan de eindklanten", zei Proximus dinsdag.

Met de beslissing van de rechtbank vandaag verwerft Proximus 100 procent eigendom van de activiteiten en activa van edpnet nv en edpnet bv.

In de komende weken zullen de klanten van edpnet persoonlijk geïnformeerd worden over de overname en de praktische zaken waarmee ze rekening moeten houden tijdens de transitie. In ieder geval zullen alle klanten hun huidige diensten en voordelen behouden en gebruik kunnen maken van Proximus' Gigabit-netwerken, maar ook kunnen genieten van toekomstige Proximus-innovaties, zei het bedrijf dinsdag verder.

Deze overname stelt Proximus in staat om marktsegmenten aan te spreken waarin het nog groeimogelijkheden heeft.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen sluiten met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, geholpen door opverende koersen van UBS en andere banken, na de redding van Credit Suisse in het weekend.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,3 procent hoger op 446,47 punten. De Duitse DAX steeg 1,8 procent naar 15.195,34 punten. De Franse CAC 40 won 1,4 procent op 7.112,91 punten. De Britse FTSE steeg 1,8 procent naar 7.536,22 punten.

Banken gingen aan de leiding.

"Het herstel van de banken wijst erop dat we een basis hebben gevonden voor de korte termijn, terwijl het vertrouwen langzaam terugkeert na de volatiliteit van de afgelopen dagen en de obligatierendementen opveren na de grote verliezen van vorige week", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

"Of de rust op de markt nu echt is teruggekeerd, hangt af van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank morgenavond en de ontwikkelingen in de financiële sector", meende investment manager Simon Wiersma van ING.

Strateeg Peter Oppenheimer van Goldman Sachs, denkt dat de Fed deze week de rente niet zal verhogen vanwege de onrust rond het banksysteem.

De grootste zorgen over het besmettingsgevaar in de bankensector lijken volgens Wiersma evenwel verdwenen. "En dat vinden wij terecht. De oorzaak van de in problemen geraakte banken is van een heel andere orde dan die tijdens de financiële crisis", aldus de expert van ING. "En met de huidige waarderingen dienen zich ook weer kansen aan, in een geplaagde sector."
Ook volgens RBC Capital Markets bieden de recente koersdalingen van de Europese banken nieuwe koopkansen. Kepler Cheuvreux blijft ook positief over de sector.

De CME FedWatch Tool laat zien dat 83,4 procent van de markt rekent op een renteverhoging met 25 basispunten. En 16,6 procent verwacht dat de rente op 4,50 tot 4,75 procent blijft.

Hewson van CMC Markets denkt dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verhogen. "Anders loopt de Fed het risico dat het de boodschap afgeeft dat het zich meer zorgen maakt over de financiële stabiliteit dan over de inflatie." Een renteverlaging is volgens Hewson al helemaal af te raden.

Economisch nieuws kwam uit Duitsland en van de Amerikaanse woningmarkt.

De verwachtingencomponent van de Duitse vertrouwensindex ZEW daalde van 28,1 in februari naar 13,0 in maart.  Er was gerekend op een minder sterke daling tot 17,8. De index voor de huidige stand van zaken daalde ook iets, naar 46,5 negatief van 45,1 negatief een maand eerder.

De Amerikaanse woningverkopen zijn in februari flink gestegen, met 14,5 procent. Dit was fors hoger dan verwacht.

Olie noteerde hoger. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2 procent tot 69,11 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 74,82 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0774. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0720 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Thyssenkrupp sloot 4,5 hoger, nadat het Handelsblatt dat het concern met Goldman Sachs werkt aan een mogelijke verkoop van het staalbedrijf.

RWE verwacht dat de resultaten in 2023 onder druk zullen staan ten opzichte van een jaar eerder, maar het dividend moet wel omhoog. RWE sloot 1,4 procent hoger.

De Europese Commissie heeft maandag de overname van VOO en Brutélé in België door Orange goedgekeurd. Dit maakte de commissie bekend na afronding van een diepgaand onderzoek. Het aandeel sloot 1,2 procent in het groen.

S&P Global Ratings verlaagde de outlook van UBS maandag naar negatief met een ongewijzigde A- rating. Beleggers denken echter in toenemende mate dat UBS een uitstekende deal heeft gedaan met de overname van Credit Suisse. Het aandeel, dat maandag nog zo'n 15 procent omlaag tuimelde in de ochtend handel, sloot maandag al met een bescheiden winst en daar kwam dinsdag nog eens 12 procent bij.

Tussenstanden Wall Street
 
De S&P 500 steeg dinsdag 0,7 procent op 3.979 punten, de Dow Jones index steeg 0,5 procent naar 32.406,43 punten en de Nasdaq klom 0,9 procent naar 11.786 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Telecom helpt Bel20 aan mooie winst

(ABM FN) De Brusselse beurs sloot dinsdag fors hoger, waarbij de Bel20 1,5 procent won tot 3.685,24 punten.

De ster-index verloor wel wat terrein aan het einde van de sessie, nadat in de ochtend nog 3.700 punten werd aangetikt.

De handelssessie werd met name gekenmerkt door de al verwachte aankondiging van een overnamebod door de Amerikaanse reus Liberty Global op Telenet, zijn Belgische dochteronderneming waarvan het al voor ruim 59 procent eigenaar is.

Terwijl het Telenet-aandeel met 39 procent steeg zodra de handel midden in de middag werd hervat, profiteerde Proximus van deze sectorwind om met 5,4 procent te appreciëren.

Ook financiële aandelen deden goede zaken nu de zorgen van beleggers over de toestand van de bankensector voor even lijken afgenomen.

"Er is een zekere rust op de financiële markten teruggekeerd, ook al zijn nog niet alle zorgen weggenomen", aldus Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Banque.

Hoewel de econoom van mening is dat nog niet alles is opgelost, hebben de beslissingen die dit weekend zijn genomen het mogelijk gemaakt om de spanningen te kalmeren, terwijl er bepaalde lessen zijn getrokken uit de crisis van 2008.

"Deze episode zal sporen nalaten en met name in de Verenigde Staten zal nieuwe regelgeving nodig zijn", verwacht Keppenne.

Intussen zijn alle ogen van investeerders gericht op de Federal Reserve, die morgenavond om 19.00 uur Belgische tijd een beslissing moet nemen over haar beleidsrentes. Ruim 80 procent van de markt verwacht een beperkte renteverhoging van 25 basispunten.

Aan de rentekant steeg het rendement op de tweejarige Amerikaanse obligaties aan het begin van de avond ruim 20 basispunten, tot boven de 4 procent. Hetzelfde beeld was zichtbaar aan onze kant van de Atlantische Oceaan.

Verder was er aandacht voor de ZEW-index, de Duitse barometer die het economisch sentiment meet, die voor het eerst in zes maanden is gedaald, omdat de bezorgdheid over de banken het toch al sombere beeld verduisterde.

Op de forexmarkt zette de euro zijn opmars voort en won 0,7 procent tot 1,077 dollar.

Aan de energiekant steeg een vat Brent uit de Noordzee voor levering in mei met 0,7 procent tot 74,3 dollar aan het einde van de Europese indices. Tegelijkertijd herstelden de Europese gasprijzen zich tot 41 euro per megawattuur.

Stijgers en dalers

In de Bel20 was Proximus de grootste stijger van de sessie, met een winst van 5,5 procent tot 8,94 euro. UBS kondigde aan dat het de aandelen van de operator van zijn verkooplijst had gehaald. Deze beslissing ging echter gepaard met een verlaging van het koersdoel tot 8,20 euro.

Speciale vermelding verdient ook KBC, dat 3,1 procent won. Het andere financiële aandeel in de index, Ageas, won 2,7 procent.

Buiten de hoofdindex maakte Immobel een sprong van 4,7 procent.

Intervest Offices & Warehouses verloor 1,3 procent, nadat KBC Securities zijn aanbeveling en koersdoel verlaagde.

Onder de kleinere waarderingen in de BelSmall steeg Onward Medical 5,5 procent, terwijl Ekopak, de waterzuiveringsspecialist, 1,3 procent inleverde.

Ondertussen op Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices overheerste het groen ook in New York, waar de S&P 500 0,7 procent won.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Matthieu Hellin

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 29 maart 2023.

WOENSDAG 22 MAART 2023
07:00 Titan Cement - Jaarcijfers
00:00 Nyxoah - Jaarcijfers

DONDERDAG 23 MAART 2023
00:00 Euronav - Bava
00:00 Nyxoah - Beleggersdag
00:00 Celyad - Jaarcijfers
00:00 IBA - Jaarcijfers
00:00 Tessenderlo - Jaarcijfers

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 MAART 2023
00:00 Fluxys - Jaarcijfers
17:45 Nationale Bank - Jaarcijfers

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Telenet springt 40 procent omhoog bij hervatting handel

(ABM FN) De aandelen van Telenet, die sinds donderdagmiddag waren opgeschort, hebben dinsdag om 15.30 uur de handel hervat. De koers sprong met 40 procent omhoog, na de aankondiging van het overnamebod van het Amerikaanse Liberty Global eerder vanmiddag.

Rond 16.00 uur werd het aandeel verhandeld tegen ongeveer 21 euro, iets onder de 22 euro die de Amerikaanse gigant biedt voor de overname van de resterende aandelen die het nog niet bezit.

Liberty heeft al een belang van 59,18 procent in de dochteronderneming, terwijl Telenet zelf 3,12 procent in handen heeft.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Aandeel Thyssenkrupp hoger op mogelijke verkoop staaltak

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Thyssenkrupp staat dinsdagmiddag meer dan 5 procent hoger, nadat het Duitse Handelsblatt meldde dat het concern samen met zakenbank Goldman Sachs werkt aan een eventuele verkoop van de staaldivisie.

Volgens bronnen zouden meerdere opties door Thyssenkrupp en Goldman worden onderzocht. Een verkoop zou 1,5 miljard euro kunnen opleveren. Dat is wel veel minder dan eerder werd gedacht.

Een eerdere poging om de staaltak af te splitsen of te verkopen, mislukte vorig jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Bestaande woningverkopen VS stijgen hard

(ABM FN-Dow Jones) De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in februari flink gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR.

Op maandbasis stegen de verkopen met 14,5 procent tot 4,58 miljoen woningen. Er was vooraf door economen gerekend op 4,20 miljoen woningen.

Het was de eerste stijging in ruim een jaar.

De mediane verkoopprijs daalde licht, tot 363.000 dollar. Dat was de eerste eerste daling in ruim tien jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursblik: Bank of England verhoogt rente vermoedelijk met 25 punten

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal de rente donderdag vermoedelijk met 25 basispunten verhogen, nu de rust op de financiële markten weer lijkt teruggekeerd, maar een pauze is volgens marktkenners niet uitgesloten.

De zogeheten Bank Rate staat momenteel op 4,00 procent.

Volgens economen van ING ligt de lat voor de Britse centrale bank veel lager om niets te doen dan voor de Europese Centrale Bank, die de rentes vorige week met 50 basispunten verhoogde, en de Federal Reserve, die zijn belangrijkste rente woensdagavond vermoedelijk met 25 basispunten verhoogt.

"Vorige maand gaf de Bank of England aan dat het misschien eindelijk klaar was met verkrappen, of in elk geval bijna", aldus ING. De beleidsmakers gaven toen aan dat de bewijslast lag bij het zien van tekenen dat de inflatie stevig aan het afkoelen was.

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk kwam in januari uit op 10,1 procent op jaarbasis, van 10,5 procent in december. Woensdag verschijnen nieuwe inflatiecijfers uit het VK.

Als de trends zich voortzetten, dan zou het comité in mei een pauze kunnen inlassen, aldus ING.

Wel blijven de beleidsmakers van het Monetary Policy Committee sterk verdeeld, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Twee bestuursleden, Silvana Tenreyro en Swati Dhingra, zijn tegen verdere renteverhogingen, terwijl Catherine Mann van mening is dat de rente verder omhoog moet om de hardnekkige inflatie te bestrijden.

Volgens Hewson is de belangrijkste vraag hoe dicht de Bank of England bij zijn terminal rate is, dus het punt waarop het stopt met renteverhogingen. De markt schat dat niveau inmiddels in op 4,25 procent, van 4,80 procent voorafgaand aan de malaise bij SVB en Credit Suisse.

"Zorgen over de stabiliteit van de banksector" kunnen ervoor zorgen dat de Britse centrale bank terughoudender wordt met verdere verhogingen van de rente, aldus Hewson, die erop wijst dat BoE-voorzitter Andrew Bailey afgelopen week nog toegaf dat er "waarschijnlijk meer renteverhogingen nodig zijn."

De Bank of England maakt zijn rentebesluit donderdag om 13.00 uur bekend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen
Lees meer...
Markten
My following
Markten
BEL20