Live Beursblog – 29 september 2022 – Business AM

22.05 – Wall Street hard onderuit

De Amerikaanse beurzen doken fors lager na de nochtans positieve stemming van een dag eerder. De Dow Jones verloor 1,5 procent en de Nasdaq-index zelfs 2,8 procent. Eerder op de dag waren de verliezen nog groter. De brede index S&P 500 daalde met 2,1 procent tot 3.640,47 punten, een nieuw diepterecord bij de slotbel voor het lopende beursjaar.

21.45 – Zuckerberg kondigt aanwervingsstop af

Meta, de moedergroep van Facebook, Instagram en WhatsApp, gaat voorlopig geen nieuw personeel meer aannemen. Dat zou CEO Mark Zuckerberg gezegd hebben op een personeelsvergadering, meldt persbureau Bloomberg. Er zijn al enige tijd geruchten over besparingen bij Meta, dat dit jaar al een slordige 60 procent van zijn beurswaarde verloor.

20.43 – Holding Floridienne ziet “aanzienlijke groei”, met dank aan de hommels en insecten van Biobest

Floridienne ziet zijn activiteiten aanzienlijk groeien in de komende jaren. Dat liet de groep, die uiteenlopende nichebedrijven groepeert, weten bij de halfjaarresultaten die deze avond gepubliceerd werden.

In het eerste halfjaar bedroeg de omzet van Floridienne 242,7 miljoen euro, een stijging van 47,5 procent tegenover vorig jaar. Die stijging is vooral te danken aan de autonome groei van de divisies Life Sciences en Chemicals en aan de integratie van de overnames die Biobest in de eerste jaarhelft van 2022 heeft gedaan.

Biobest, waar Floridienne een controlerend belang in heeft, bestuift gewassen door gebruik te maken van hommels en zet insecten in voor gewasbescherming. “Dankzij de markten van geïntegreerde biologische bestrijding, natuurlijke extracten, feest- en nichevoeding en recyclage van batterijen zouden we de komende jaren aanzienlijk moeten blijven groeien”, meent Floridienne.

20.26 – Supermarktaandelen in heel Europa onder druk

Niet alleen Colruyt, dat een klap van 23 procent moest incasseren, kende een beroerde beursdag. Ook andere supermarktketens stonden, zij het in mindere mate, onder druk, omdat beleggers vrezen dat de hoge inflatie hun winstmarges zal wegvreten. In Parijs leverde Carrefour 5,6 procent en in Amsterdam daalde de koers van Ahold Delhaize 3,2 procent.

18.44 – Apple duikt lager na twijfels over iPhone-verkoop

Aandelen van Apple gaan circa 4,7 procent lager, nadat analisten van Bank of America het aandeel een zeldzame downgrade gaven. Het aandeel stond gisteren ook al onder druk. De techreus gaat de productie van zijn iPhones niet uitbreiden, omdat daarvoor de vraag niet sterk genoeg is, meldde persbureau Bloomberg. Apple verloor dit jaar al ruim 19 procent van zijn beurswaarde.

iPhone 14 shop China
(Getty Images)

17.35 – Brusselse beurs eindigt in het rood, Colruyt krijgt dreun van 23 procent

De Bel20-index verliest vandaag 1,85 procent, mede door de enorme pandoering voor het aandeel Colruyt. De supermarktgroep verloor in een dag ruim 23 procent van zijn beurswaarde na de sombere vooruitzichten van topman Jef Colruyt gisterenavond.

17.20 – Duitse economen vrezen permanente economische schade

Enkele Duitse economen waarschuwen voor “een permanent verlies aan welvaart” als gevolg van de energiecrisis.

16.25 – Amerikaanse economie (toch weer) gekrompen

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,6 procent gekrompen, zo bericht ABM op basis van een derde raming van de Amerikaanse overheid.

In het eerste kwartaal ging het nog om een krimp van 1,6 procent.

16.16 – Somber, somberder, somberst

De vertrouwensindicator van de Europese Commissie wijst erop dat de Europese consumenten de economische toekomst somberder tegemoet zien dan tijdens de eurocrisis of de coronacrisis.

15.42 – Wall Street duikt lager

Het feestje op Wall Street was van korte duur. Na de klim van gisteren gaan de grote indexen bij de start van de handelsdag vandaag weer stevig naar beneden: de Dow Jones verliest 1,5 procent, Nasdaq gaat 2,5 procent lager.

14.41- Ook Duitse inflatie in dubbele cijfers

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in september harder gestegen dan in augustus en ook sterker dan voorzien. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis stegen de prijzen in september met 10,0 procent, na een stijging met 7,9 procent in augustus. Het gaat om het hoogste inflatiecijfer sinds de Tweede Wereldoorlog.

14.12 – ‘Blauwe fabriekje’ Merit Capital failliet

De Antwerpse beursvennootschap Merit Capital is failliet verklaard, meldt De Tijd. Het bankroet hing al enkele weken in de lucht. De vermogensbeheerder, die circa 1,2 miljard euro aan vermogen beheerde voor 3.500 klanten, speelde eerder zijn vergunning kwijt.

Merit Capital zit al jaren in woelig water wegens twijfels bij toezichthouder De Nationale Bank over de financiële onderbouw van het bedrijf. Het vermogenshuis kreeg meerdere keren een nieuwe eigenaar.

Het vermogenshuis wordt “het blauwe fabriekje” genoemd, omwille van zijn historische banden met verscheidene toppers van liberale politieke signatuur (Open Vld). Het bedrijf werd opgericht door paardendokter Leo De Backer, de vader van ex-minister Philippe De Backer, en voormalig eurocommissaris Karel De Gucht was er vroeger aandeelhouder en bestuurder.

Merit Capital heeft ook altijd veel banden gehad met de paardensport. De Nederlander Jan Tops, oud-Olympisch springruiter en een van de bekendste zakenlui in de paardensport, was een grote aandeelhouder.

13.57 – TotalEnergies keert 2,6 miljard euro uit aan aandeelhouders

De Franse energiereus heeft, net als zijn branchegenoten, geprofiteerd van de stijgende grondstoffenprijzen en geld opzijgezet voor grotere uitkeringen aan zijn aandeelhouders.

Zo steeg de winst van de giga-onderneming in het tweede kwartaal tot 5,7 miljard dollar, een ruime verdubbeling tegenover vorig jaar. “We zijn vandaag als bedrijf veel winstgevender dan tien jaar geleden”, klinkt het in een persbericht.

Investeerders in Total krijgen dit jaar een extra speciaal dividend van 1 euro per aandeel, wat neerkomt op 2,6 miljard euro, bovenop de reguliere kwartaalbetalingen en een plan om aandelen in te kopen, zo schrijft de Financial Times.

Meer over TotalEnergies, en de beslissing om zijn banden met Rusland te verbreken, lees je hier.

12.26 – Colruyt duikt ruim 20 procent lager

Het aandeel van Colruyt zakt almaar dieper weg. Na de handelsdag ruim 15 procent lager te starten, noteert het aandeel rond het middaguur 21,2 procent in de min. Een winstwaarschuwing doet beleggers naar de uitgang vluchten. Ook het feit dat verschillende beurshuizen (zie hieronder) hun koersdoelen verlagen, doet de grootwarenhuisketen geen deugd.

11.59 – Meer details over de inflatie in ons land

Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft wat meer details gedeeld over de inflatie. Een klein overzicht:

  • De inflatie op jaarbasis is gestegen met welgeteld 11,27 procent.
  • De kerninflatie – zonder voedsel-en energieprijzen – kwam deze maand uit op 6,21 procent.
  • De energieprijzen zijn gestegen met 60,54 procent gestegen.
  • Voeding is 10,4 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar.
  • De inflatie voor diensten is licht gestegen met 5,38 procent.

Lees hier meer!

11.31 – Belgische inflatie stijgt naar hoogste niveau sinds 1975

De Belgische inflatie is gestegen tot 11,3 procent, leert een raming van de federale overheidsdienst Economie. Dat is het hoogste niveau sinds 1975.

11.22 – Consumentenvertrouwen eurozone zakt naar nieuw dieptepunt

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in september naar een nieuw dieptepunt gezakt. Dit bleek vandaag uit definitieve cijfers van de Europese Commissie, waarover ABM bericht.

De vertrouwensindex daalde van -25,0 in augustus naar -28,8 in september. In juli daalde de index nog tot -27,1, toen het laagste punt ooit gemeten. Het cijfer voor september kwam overeen met een eerdere raming.

Het economisch sentiment daalde ook in september, en stevig, van 97,3 naar 93,7.

11.01 – Spaanse inflatie zwakt af

Binnen een half uur komen we te weten in welke mate het leven in ons land duurder is geworden. In afwachting daarvan kunnen we al het Spaanse inflatiecijfer delen. De geldontwaarding in het zuiderse land kwam deze maand uit op 9 procent op jaarbasis. In augustus bedroeg de inflatie nog 10,5 procent. De kerninflatie – exclusief de energie- en voedselprijzen – daalde ook licht van 6,4 naar 6,2 procent.

10.37 – H&M ziet winst slinken; Russische exit verantwoordelijk

De Zweedse kleerwinkelketen H&M Group heeft haar winst in het derde kwartaal en de eerste negen maanden van het huidige boekjaar zien krimpen. Zo bedroeg de nettowinst voor het derde kwartaal 531 miljoen Zweedse kroon (48,6 miljoen euro), terwijl die een jaar eerder nog op 4,6 miljard Zweedse kroon (419,8 miljoen euro) kwam. Als reden voor de winstdaling noemt het concern de stopzetting van de activiteiten in Rusland. H&M kondigt nu een “kosten- en efficiëntieprogramma” aan.

10.17 – Porsche schiet bijna 2 procent hoger bij beursdebuut

Porsche (P911) noteert bijna 2 procent hoger na zijn debuut op de beurs van Frankfurt. De koers schommelt nu rond de 84 euro. De introductieprijs bedroeg 82,5 euro.

De moederbedrijven boven het sportwagenmerk moeten wel terrein prijsgeven. Volkswagen staat na ruim een uur handelen op een verlies van 3,85 procent en Porsche Holding moet zelfs 7 procent prijsgeven.

09.59 – Beurshuizen verlagen koersdoel Colruyt

Het bericht dat Colruyt een aanzienlijke daling van de winst over het boekjaar tot 31 maart 2023 verwacht, duwt het aandeel van de grootwarenhuisketen fors dieper. Gedurende het eerste handelsuur zag het bedrijf 18,4 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan. Daarmee staat het aandeel op het laagste peil sinds 2006.

Ondertussen stellen de beurshuizen hun verwachtingen bij:

  • KBC Securities heeft het advies verlaagd van “accumuleren” naar “houden” en het koersdoel van 31,00 naar 29,00 euro.
  • HSBC heeft zijn koersdoel verlaagd van 25 naar 20 euro. De aanbeveling blijft “verkopen.”
  • JPMorgan doet net het omgekeerde. De Amerikaanse bank heeft het koersdoel verhoogd van 21 naar 23,3 euro. Het advies blijft weliswaar “verkopen.”
Jef Colruyt (Getty Images)

09.51 – Steun Belgische vastgoedaandelen is maar van korte duur

Gisterennamiddag zag het ernaar uit dat beleggers de sukkelende vastgoedaandelen te hulp waren geschoten. Zo lieten WDP, VGP en Cofinimmo – de drie vastgoedaandelen uit de Bel20 – een bescheiden herstelbeweging optekenen. Vandaag kleuren die aandelen opnieuw rood.

Na bijna een uur handelen, ziet de situatie er alsvolgt uit:

  • VGP: 1,6 procent in het rood
  • WDP: 0,65 procent in het rood
  • Cofinimmo: 0,85 procent in het rood

09.12 – Europese beurzen zakken dieper weg: Colruyt zet druk op Bel20

De Europese beurzen kleuren rood na het luiden van de openingsbel. De Eurostoxx50 opent 0,9 procent lager en de Bel20 tuimelt na enkele minuten handelen 1 procent naar beneden.

De Belgische sterindex wordt voornamelijk door Colruyt de dieperik ingesleurd. Het aandeel van de grootwarenhuisketen noteert maar liefst 16,4 procent naar beneden. Colruyt kondigde gisteren aan dat het geconsolideerd resultaat (zonder mogelijke eenmalige effecten) in het boekjaar 2022/23, “aanzienlijk zal dalen” ten opzichte van 2021/22.

09.01 – Bel20-bedrijf WDP maakt van groene energie aparte tak

Logistiek-vastgoedinvesteerder WDP lanceert de ‘Green Mobility Hub’ om zo schone energie een centralere rol binnen het bedrijf te geven en breidt ook een zonnepanelenpark significant uit, zo bericht ABM. Het bedrijf maakt hiervoor een investering van ruim 40 miljoen euro voor vrij.

08.22 – Porsche trekt naar de beurs van Frankfurt vandaag

Straks maakt het sportwagenmerk Porsche zijn beursdebuut in Frankfurt. Bij de start van de handelsdag zal één aandeel 82,5 euro kosten. Dat is de bovenkant van de prijsvork. Daarmee komt de beurswaarde van Porsche uit op zo’n slordige 75 miljard euro.

Porsche wordt afgesplitst van Volkswagen, dat op zijn beurt weer voor de meerderheid in handen is van Porsche Automobil Holding, het investeringsvehikel van de oprichters, de families Porsche en Piëch.

08.04 – Nog meer Turkse renteverlagingen in de maak

De Turkse centrale bank heeft vorige week voor de tweede keer op rij de rente verlaagd met 100 basispunten, waardoor die nu 12 procent bedraagt. Dat is volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog niet laag genoeg. Hij streeft ernaar om de rente nog voor het einde van het jaar onder de symbolische grens van 10 procent te laten duiken.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

07.37 – Nasdaq verwacht fors meer beursgangen van Chinese bedrijven

Nasdaq verwacht dat in de komende maanden meer Chinese bedrijven een notering op de Amerikaanse techbeurs gaan aanvragen, nu Washington en Peking dichter bij een oplossing komen rond de controle van de cijfers van Chinese bedrijven volgens Amerikaanse standaarden. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

07.14 – Aziatische beurzen staan op winst

Ook de Aziatische beurzen doen het goed. De Japanse Nikkei225 staat op een winst van 1,05 procent en de SSE Composite Index in Shanghai noteert 0,3 procent hoger. De Hang Seng Index in Hongkong doet er 0,95 procent bij.

06.42 – Nog eens topdag op Wall Street

De Amerikaanse markten konden een alweer bewogen beursdag afsluiten met puike winsten: de Dow Jones-index won 1,9 procent en de Nasdaq klom zelfs meer dan 2 procent hoger. Een opvallende stijger was Netflix, dat na een gunstig analistenrapport ruim 9 procent hoger zoefde.

Meer