Vermogensbeheerder Merit Capital speelt vergunning kwijt: roemloos einde wenkt voor “het blauwe fabriekje”

De Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital, die circa 1,2 miljard euro aan vermogen beheert voor 3.500 klanten, lijkt definitief zijn vergunning kwijt. De Nationale Bank bevestigt de schrapping van de licentie.

Merit Capital zit al jaren in woelig water wegens twijfels bij toezichthouder De Nationale Bank over de financiële onderbouw van het bedrijf. Het vermogenshuis kreeg meerdere keren een nieuwe eigenaar, maar kon de argwaan van de toezichthouder nooit doen verdwijnen.

De Nationale Bank had einde maart de vergunning van Merit Capital als beursvennootschap al een eerste keer herroepen, wat tot een juridisch steekspel bij de Raad van State leidde. Dat draaide op niets uit, waardoor de toezichthouder nu de herroeping bevestigt, en wel met onmiddellijke ingang (3 mei), zo merkte De Tijd op.

De kansen op een zoveelste doorstart voor Merit Capital slinken daardoor fors. Mogelijk wordt de vermogensbeheerder, die vestigingen telt in Antwerpen, Deurle, Hasselt, Kortrijk en Leuven, in stukken opgedeeld en vereffend.

Voormalig liberaal bolwerk

Het Antwerpse vermogenshuis wordt “het blauwe fabriekje” genoemd, omwille van zijn historische banden met verscheidene toppers van liberale politieke signatuur (Open Vld). Het bedrijf werd opgericht door paardendokter Leo De Backer, de vader van ex-minister Philippe De Backer, en onder meer voormalig eurocommissaris Karel De Gucht was er vroeger aandeelhouder en bestuurder.

Merit Capital heeft ook altijd veel banden gehad met de paardensport. De Nederlander Jan Tops, oud-Olympisch springruiter en een van de bekendste zakenlui in de paardensport, was vroeger ook een grote aandeelhouder.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20