Topman TotalEnergies zegt dat Franse energiereus “geen toekomst heeft met Rusland”; heeft nog steeds banden met Moskou niet volledig verbroken

Het Franse energiebedrijf TotalEnergies zet meer vaart achter het verbreken van de banden met Rusland, zo kondigde CEO Patrick Pouyanné gisteren aan. Het bedrijf voert de investeringen waarmee het uiteindelijk de gasleveringen uit dat land kan vervangen, op.

Waarom is dit belangrijk?

In tegenstelling tot rivalen BP, Shell en Equinor, die na de Russische inval in Oekraïne de aftocht hebben geblazen, heeft Total nog verschillende belangen in Rusland. Zo ontvangt het nog steeds dividenden uit investeringen in Rusland, en exporteert het vloeibaar aardgas (LNG) uit het immense land naar Europa.

Topman Pouyanné stelde woensdag dat Total de komende drie jaar zijn netto-investeringen in verschillende energieprojecten zal verhogen, als onderdeel van een groeiplan dat zakelijke belangen in Rusland uitsluit. Hierover bericht de Britse zakenkrant Financial Times. Pouyanné zei letterlijk dat het bedrijf "geen toekomst heeft met Rusland".

De totale investeringsuitgaven zullen tot 2025 toenemen tot maximaal 18 miljard dollar per jaar, terwijl eerder een bedrag tussen de 13 en 16 miljard

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20