Colruyt Group

COLRUYT (D) ORD - BE0974256852
27,73  EUR  -0.03  (-0.11%)
27,76
Vorige sluiting
27,73
Huidige koers
27,74
Open
-0,11%
Verschil
27,63
Laagste
28,03
Hoogste
Ask
28,15
Bid
27,60
Volume
125,460
Uitgegeven effecten
133,839,188
Beurskapitalisatie
3,711,360,683
Exchange
Euronext Brussels
Laatste update
ISIN
BE0974256852
RIC
COLR.BR

Bij het horen van de naam Colruyt, zullen velen denken aan de gelijknamige, Belgische supermarktketen, maar er is meer dan alleen dat. Franz Colruyt richtte een zelfstandige activiteit op in 1928, die uitgroeide tot een bedrijf met heel wat verschillende merken. Vandaar dat we vandaag spreken over de Colruyt Group. De filosofie van de firma was vanaf het begin al om onnodige kosten te elimineren, wat vandaag nog steeds één van de kernwaarden is.

Colruyt groep is eigenaar van vele dochtermerken en participeert ook in bedrijven. Grofweg kan je de activiteiten opdelen in drie delen: detailhandel, groothandel en andere activiteiten. De grootste van de drie is de detailhandel met vele namen zoals Okay, Spar, Dreamland, ZEB, CRU en natuurlijk ook Colruyt. Ook de fietswinkel ‘Bike Republic’ en de fitnessketen ‘Jims’ behoren tot de portefeuille. De categorie groothandel en foodservices (via Solucious) neemt een veel kleiner deel in van de activiteiten, net als de ‘andere’ ondernemingen zoals DATS 24 (brandstoffen) en Symeta (print). Het voorgaande is slechts een deel van alle ondernemingen onder de groep en dan hebben we het nog niet over de participaties (zoals ‘Virya’ bijvoorbeeld, actief in offshore winmolenparken).

Opmerkelijk is ook het concept van ‘Colruyt Fine Food’: een afdeling van de groep die zelf producten verwerkt voor verkoop. Zo worden brood, vlees, wijn, koffie… Op industriële schaal ‘in-house’ verwerkt en verpakt door Colruyt.

Verdienmodellen

  • Detailhandel
  • Groothandel
  • Participaties in bedrijven
  • Productie en verkoop van energie
b2b / b2c
Sector(en)
Retail, Groothandel, Energie
Opgericht
1928
Medewerkers
33.000
Management team
Jef Colruyt
Chief Executive Officer en COO Services
Johan Vermeire
Algemeen Directeur Retail Partners Colruyt Group
Christian Van Wettere
Algemeen Directeur Colruyt
All management team...
Producten / merken
Colruyt
Okay
Spar
Overige producten / merken...
Laatste update:

Wall Street hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,7 procent tot 4.280,12 punten, de Dow Jones index won 1,3 procent op 33.761,05 punten en de Nasdaq sloot 2,1 procent hoger op 13.047,19 punten.
    
De Amerikaanse aandelenmarkten stegen vrijdag, omdat er steeds meer tekenen verschijnen waaruit blijkt dat de inflatie in de VS afkoelt. "De gegevens blijven zich opstapelen dat de inflatie een hoek om is gedraaid", zei marktanalist Jamie Cox van Harris Financial Group. "De Fed kan zijn monetaire noodrembeleid loslaten en dat is maar goed ook. Een zachte landingsbaan is in zicht", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de VS bekend dat de Amerikaanse importprijzen in juli op maandbasis zijn gedaald met 1,4 procent, terwijl de exportprijzen daalden met 3,3 procent. Op jaarbasis lagen de importprijzen in juli 8,8 procent hoger en de exportprijzen 13,1 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus verder verbeterd. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde tot 55,1. Dat was 51,5 eind juli. 

De euro/dollar noteerde op 1,0264. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0272 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0317 op de borden. 

De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 2,4 procent, ofwel 2,25 dollar, lager op 92,09 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Maandag staan in de VS op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnt de Empire State index, gevolgd door vertrouwensdata van huizenbouwers.
    
Bedrijfsnieuws

Fabrikant van elektrische voertuigen Rivian heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt van 1,7 miljard dollar, bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Het aandeel daalde 0,2 procent.

PetroChina, China Life Insurance, Sinopec en Aluminium Corp hebben afzonderlijk hun voornemen aangekondigd om de New York Stock Exchange te verlaten. De laatste handelsdagen staat vooralsnog gepland voor eind augustus en begin september. Begin deze maand werd duidelijk dat ook e-commercereus Alibaba zijn Amerikaanse notering kwijt kan raken, als het bedrijf voor de lente van 2024 geen inzicht geeft in de cijfers. Alibaba is van plan om een primaire notering in Hongkong aan te vragen. Het aandeel van Alibaba noteerde 0,3 procent lager.

Johnson & Johnson stopt in 2023 met de wereldwijde verkoop van talkhoudend babypoeder. Het poeder is omstreden omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. De afgelopen jaren betaalde J&J al miljarden dollars aan schadevergoedingen. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten, hoewel de vrees voor een scherpe wereldwijde economische vertraging is afgenomen.

Op weekbasis steeg de prijs voor een vat ruwe olie echter met 3,5 procent.

Het energiecomplex bevindt zich in een volatiele modus nadat WTI vorige week met meer dan 9 procent daalde en Brent 8,7 procent inleverde, trok de ruwe olieprijs zich op aan het sterke Amerikaans banenrapport van vorige week vrijdag en positieve inflatiecijfers deze week, waaruit bleek dat de prijsdruk afneemt.

Dat stimuleerde de hoop dat de Federal Reserve de rente niet zo agressief zal verhogen als werd gevreesd, waardoor er mogelijk ruimte is voor beleidsmakers om de nog steeds hoge inflatie in toom te houden zonder de economie in een recessie te storten.

"De prijsrally van de afgelopen week past in het plaatje van een corrigerend herstel", zei marktanalist Alex Kuptsikevich van FxPro. "Als 'stieren' de komende dagen geen nieuwe fundamentele reden vinden om te kopen op het huidige niveau rond 94 dollar per vat voor WTI, herstelt de 'bear market' zich", voegde hij toe.

De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 2,4 procent, ofwel 2,25 dollar, lager op 92,09 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Weekoverzicht: opluchting zorgt voor mooie weekwinst Bel20

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft deze week met aanzienlijke winst afgesloten. De Bel20 eindigde vrijdag op 3.844 punten, ofwel een stijging van 2,1 procent op weekbasis.

De week werd gekenmerkt door een beter dan verwacht Amerikaans inflatiecijfer woensdag, wat voor een opluchtingsrally op korte termijn zorgde.

Wel begon de week nog moeizaam na waarschuwingen van Nvidia en Micron. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets onderstreept dit de uitdagingen "waarmee niet alleen de technologiesector, maar ook de bredere wereldeconomie wordt geconfronteerd."

Het is volgens Hewson verleidelijk om te denken dat de aandelenmarkten hun dieptepunten van het jaar achter zich hebben gelaten, maar er is nog geen bewijs voor die conclusie.

Inflatie VS koelt af

De ommekeer in het sentiment kwam na het verschijnen van Amerikaanse inflatiecijfers, die een afkoeling lijken te suggereren, een beeld dat werd bevestigd door de producentenprijsindex. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stabiliseerden in juli op maandbasis, na een stijging van 1,3 procent in juni. Op jaarbasis stegen de prijzen met 8,5 procent, tegen 9,1 procent een maand eerder.

De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg in juli 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 5,9 procent en daarmee een ongewijzigd niveau.

"Een zeldzaam positieve verrassing", volgens economen van ING, onder meer te danken aan lagere brandstofprijzen en vliegtickets. En nu de benzine ook in augustus goedkoper wordt, daalt deze maand de inflatie vermoedelijk opnieuw, aldus ING.

"Maar de kerninflatie is lastiger", waarschuwt de bank, wijzend op de oplopende arbeidskosten, waardoor de kerninflatie in juli stabiel bleef.

"Dit zorgt dat de Fed agressief blijft verkrappen."

Maar voordat de Fed in september een nieuw rentebesluit neemt, komen er nog veel cijfers voorbij, zoals een banenrapport en een nieuw inflatiecijfer.

"Echter de inflatie blijft ver verwijderd van de doelstelling, de economie voegde meer dan een half miljoen banen toe afgelopen maand en de economische groei lijkt in het derde kwartaal te herstellen", schreef ING. Dan ontwikkelt de export zich per saldo ook goed en vormen voorraden een minder groot probleem, en dus ziet ING voldoende aanleiding voor de Fed om ook in september de rente met 75 basispunten te verhogen.

Daar leken diverse Fed-bestuurders deze week ook op te hinten. Onder meer Charles Evans, voorzitter van de Chicago Fed, zei dat hij verwacht dat de centrale bank "de rest van dit jaar en volgend jaar de rente zal verhogen om ervoor te zorgen dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling van 2 procent."

Collega Mary Daly van de San Francisco Fed zei deze week de strijd van de centrale bank tegen de stijgende inflatie nog niet voorbij was. Er is sprake van een verbetering, maar nog geen overwinning, aldus Daly.

Markt rekent wel op minder agressieve Fed

De FedWatch Tool van CME schat de kans op een renteverhoging van 50 basispunten in september nu in op ruim 60 procent. Die kans was na het sterke Amerikaanse banenrapport van vorige week gedaald tot zo'n 30 procent. De speculatie over een minder agressieve Fed resulteerde deze week in dollarzwakte. De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0289 en daarmee op weekbasis een procent hoger.

Daar waar de inflatie in de VS lijkt af te koelen, lijkt eenzelfde scenario in Europa moeilijker voor te stellen, aldus Hewson van CMC, omdat het continent gevoelig is voor stijgende energieprijzen.

WTI-olie werd deze week 4 procent duurder en kostte vrijdag rond de 92,6 dollar per vat.

"De prijzen van ruwe olie zijn weer aan het stijgen, omdat de stijgende Europese gasprijzen ertoe leiden dat consumptiepatronen worden verlegd naar wat momenteel een goedkoper alternatief is", volgens Hewson.

"Een dreigende gascrisis in Europa jaagt nu al een substantiële vervangingsvraag van gas naar olie aan", zei het Internationaal Energieagentschap deze week in zijn maandrapport. En die extra vraag naar olie valt in een toch al krappe markt, aldus het agentschap.

Ondertussen stelde de OPEC de ramingen voor de vraag naar olie in 2022 deze week juist neerwaarts bij.

Stijgers en dalers

De grootste stijger van deze week was, zonder verrassing, Exmar, dat deze week liefst 50 procent bijschreef. Vorige week vrijdag kwam het bedrijf met nieuws waarop de markt aan het wachten was: de verkoop van de Tango FLNG aan Eni. Dit werd door zowel analisten als beleggers toegejuicht.

Sterkste daler was dan Mithra. Het aandeel leverde deze week liefst 24 procent in. Maandag kondigde het Luikse biotechbedrijf de goedkeuring door de FDA van de contraceptiering Haloette aan. Ook heeft Mithra een nieuwe financiering van 100 miljoen euro veiliggesteld bij bestaande investeerders, en kocht daarnaast voor meer dan 34 miljoen euro aan converteerbare obligaties terug.

Er kwamen ook nog een paar bedrijven met cijfers. Zo meldde Nyxoah begin deze week een flinke omzetgroei in het tweede kwartaal, terwijl het verlies iets afnam. Weinig verrassing, aldus Degroof Petercam. Het aandeel won 3,6 procent deze week.

Azelis zag in de eerste zes maanden van het jaar de resultaten aanzienlijk stijgen, terwijl outlook voor dit jaar ruim boven de consensus ligt. Degroof Petercam en Jefferies verhoogden in reactie hun koersdoelen. De adviezen bleven wel op Houden staan. Het aandeel schreef deze week liefst 9 procent bij.

Ageas heeft in de eerste helft van het jaar sterke resultaten geboekt, mede dankzij een beter dan verwachte prestatie in Azië, aldus ING. De verzekeraar kondigde ook een interim-dividend van 1,50 euro per aandeel aan, en verwacht het dividend met 6 tot 10 procent te zullen verhogen. Dit biedt volgens ING betere groeivooruitzichten dan bij sectorgenoten. Het aandeel won 4,1 procent deze week.

KBC verhoogde de outlook, na een beter dan verwacht tweede kwartaal. Deze nieuwe outlook is wel onderhevig aan een reeks aannames, aldus Barclays. Het aandeel steeg deze week 2 procent.

Jensen-Group heeft in de eerste helft van 2022 de omzet en winst zien stijgen. Het bedrijf gaf geen concrete outlook voor het boekjaar af, maar herhaalde winstgevend te willen blijven. Het aandeel schreef 6 procent bij.

Unifiedpost zag ook de omzet stijgen in het eerste semester van dit jaar. Het bedrijf rekent nog altijd op een autonome groei van 25 procent voor dit jaar, maar dit is wel afhankelijk van het afsluiten van licentieovereenkomsten. Het aandeel ging deze week 25 procent omhoog.

Lotus Bakeries kwam volgens ING met zeer sterke halfjaarcijfers. KBC Securities verhoogde ook het koersdoel voor het aandeel, dat 5 procent daalde.

In ander nieuws kreeg Argenx donderdag de goedkeuring van de Europese Commissie voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis. Daarmee kan het middel in alle lidstaten, maar ook IJsland, Noorwegen en Liechtenstein op de markt gebracht worden. Het aandeel steeg deze week 1,6 procent.

Bone Therapeutics heeft een meerderheidsbelang in het Franse Medsenic van 51 procent verworven. Bone zal hiervoor 90,6 miljoen aandelen uitgeven voor aandeelhouders van Medsenic. Volgens Euronext staan er ruim 22 aandelen Bone uit. Het aandeel won liefst X procent deze week.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 440,87 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 13.795,85 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 6.553,86 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 7.500,89 punten.

Europese aandelenmarkten boekten vrijdag bescheiden winsten, terwijl beleggers data verwerkten die duiden op een afkoeling van de Amerikaanse inflatie. De daling van de Amerikaanse producentenprijzenindex donderdag was het laatste signaal van afnemende inflatie.
Beleggers hopen dat de afkoeling van de inflatie tot minder agressieve renteverhogingen van de Fed zal leiden.

"Deze week stond in het teken van inflatiedata en eerlijk gezegd zou het tot aan het Jackson Hole-symposium de dominante kracht op de markten kunnen zijn", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Het feit dat de Amerikaanse inflatie niet alleen afnam, maar in een sneller tempo dan verwacht, was een dubbele overwinning", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industrie in de eurozone in juni 0,7 procent meer heeft geproduceerd dan een jaar eerder. De Franse inflatie bleek op maandbasis minder hard te zijn gestegen.

Verder kromp de Britse economie in het tweede kwartaal licht, maar dit had volgens econoom Samuel Tombs van Pantheon Macroeconomics vooral te maken met een extra vakantiedag en is niet direct een teken dat de Britse economie al in een recessie verkeert.

De euro/dollar noteerde op 1,0251. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0314 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0317 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,6 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van GlaxoSMithKline, Sanofi en Haleon stonden de afgelopen dagen stevig onder druk vanwege de zorgen over een hoge schadeclaim voor Zantac, een middel tegen maagzuur, dat mogelijk kanker zou veroorzaken. Het middel werd in 2019 van de Amerikaanse markt gehaald na onderzoek door de FDA. GSK bracht vrijdag een verklaring uit waarin het ontkent dat het middel kanker veroorzaakt. De aandelen van de betrokken farmaceuten zitten vrijdag in de lift.

Deutsche Telekom is nog altijd van plan om zijn belang in T-Mobile US uit te breiden en heeft daarbij bijna een meerderheid van de aandelen in handen. Het aandeel daalde ongeveer 1,3 procent.

In Frankfurt steeg Bayer circa 4,5 procent, E.ON won circa 2,5 procent en Deutsche Boerse noteerde ongeveer 3,0 procent lager.

In Parijs won BNP Paribas 1,8 procent, Société Générale won circa 1,5 procent, terwijl Alstom 3,8 procent daalde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 4.242,53 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Uitgelicht: applaus voor einde Tango-saga bij Exmar

(ABM FN) Exmar kwam vorige week vrijdag met uitstekend nieuws: de Tango FLNG is aan het Italiaanse Eni verkocht, voor een zeer aantrekkelijke prijs. Dit is het nieuws waarop de hele markt wachtte, zeker nadat de FSMA vorige week de handel in het aandeel stil legde in afwachting van een persbericht. Het aandeel Exmar opende vervolgens afgelopen maandag tientallen procenten hoger.  

Het aandeel sloot de week af op 8,36 euro, ofwel een stijging van liefst 50 procent op weekbasis. 

“De best mogelijke uitkomst van de Tango-saga”, meent Kepler Cheuvreux.  ING was wel verrast dat de Tango verkocht werd, en niet verhuurd. 

De waarde van de transactie voor de verkoop van de Tango FLNG ligt tussen 572 en 694 miljoen dollar, afhankelijk van de prestaties van de Tango gedurende de eerste zes maanden op locatie. “Dit is een stuk hoger dan verwacht”, aldus Kepler. Volgens KBC Securities levert de deal een meerwaarde van ongeveer 300 miljoen dollar op, tegenover de geschatte intrinsieke waarde van 400 miljoen dollar.  

Levering van de Tango vindt vermoedelijk in de tweede helft van augustus 2022 plaats. Eni zal de Tango inzetten voor de kust van Congo, in het door Eni beheerde Marine XII blok.

Als onderdeel van het project zijn Eni en Exmar ook een charter voor 10 jaar overeengekomen voor een drijvende opslageenheid, een zogeheten FSU, die gebaseerd zal zijn op de ombouw van een LNG tanker. 

Bovendien zal Exmar operationele en onderhoudsdiensten leveren voor zowel Tango FLNG als de FSU, alsook technische diensten voor het project, waarvoor afzonderlijke contracten zullen worden gesloten.

Dit levert Exmar ongeveer 15 miljoen dollar aan EBITDA per jaar op, berekende ING.

Analisten pasten na de verkoop hun modellen aan, waardoor het koersdoel bij zowel Kepler als KBC Securities fors omhoog ging, naar respectievelijk 12,80 en 13,00 euro. Beide beurshuizen hanteren ook een koopadvies.  ING zit nog op een koersdoel van 5,00 euro met een Houden advies. 

Exmar kan volgens KBC Securities de balans gaan opschonen en schulden aflossen, terwijl er ook nieuwe investeringen in infrastructuur kunnen worden gedaan. Ook zou Exmar een stevig dividend kunnen uitkeren, aldus de analist. 

De nettoschuldpositie van Exmar was van ongeveer 490 miljoen dollar eind 2021. Dankzij de deal wordt dit een nettokaspositie van cira 203 miljoen dollar, meent het beurshuis. KBC Securities waarschuwde echter dat de sterkte van de dollar wel op de waardering drukt. 

Gezien het korte tijdschema van de deal, denkt ING dat er nog geen concrete plannen zijn over wat Exmar gaat doen met het te ontvangen geld. “Maar voor zover we het ondernemende management van Exmar kennen, mag het ons niet verbazen dat het kijkt om te investeren in gas”, aldus ING. 

Mogelijk ontvouwt Exmar de nieuwe plannen bij de halfjaarcijfers begin september. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bel20 sluit licht hoger

(ABM FN) De Brusselse beurs sloot de week positief af, met een Bel20 die de week 0,1 procent hoger afsloot.

In Brussel waren Unifiedpost en Lotus Bakeries de belangrijkste hoofdrolspelers met hun resultaten, al was vrijdag het overheersende sentiment eerder positief. Dit in het kielzog van de betere inflatiecijfers die midden deze week in de VS werden bekendgemaakt en die doen vermoeden dat de Fed de rente misschien minder sterk zal verhogen dan gevreesd.

Volgens Jamie Cox, vermogensbeheerder bij Harris Financial Group, blijven de data die erop wijzen dat de inflatie lijkt af te nemen zich verder opstapelen.

"De Federal Reserve hoeft niet langer een [agressief] monetair beleid te voeren om de inflatie scherp te beteugelen, en dat is een goede zaak. Een zachte [economische] landing is in zicht" zei hij.

De vraag is of de Fed er ook zo over denkt. Mary Daly, voorzitter van de San Francisco Fed, zei in een interview met Bloomberg dat de strijd van de centrale bank tegen de stijgende inflatie nog niet voorbij is. "Er is verbetering te zien, maar nog geen overwinning," zei Daly.

Vanuit het oogpunt van de markt schat de FedWatch-barometer van de CME Group de waarschijnlijkheid van een verhoging met 50 punten momenteel op ongeveer 62 procent, tegen 37,5 procent op woensdag vóór de bekendmaking van de inflatiecijfers.

Olie verloor 0,7 procent tot 1,025 dollar, terwijl de prijs voor een vat Brent ruwe olie in de vroege avondhandel 1,6 procent daalde tot 98 dollar per vat voor levering in oktober.

Wat de obligatierente betreft, werd de Duitse tienjarige bund vlak verhandeld op 0,98 procent, terwijl zijn Italiaanse tegenhanger boven de 3 procent noteerde. De Belgische tienjaarsrente staat nu op 1,55 procent.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was de specialist in logistiek vastgoed VGP de beste performer van de dag met een winst van 3,4 procent. Donderdagavond kondigde het bedrijf de opening van een kantoor in Denemarken aan.

Aperam daarentegen bleef met een verlies van 1,3 procent gedurende de hele sessie aan de onderkant van de index steken.

In de BelMid steeg Fagron met 3,9 procent, terwijl Telenet 4,1 procent verloor.

Lotus Bakeries publiceerde in het verslag van vanmorgen "zeer sterke" halfjaarresultaten, zoals ING het formuleerde. KBC Securities verhoogde ook zijn koersdoel voor het aandeel.


Onder de kleinere aandelen steeg UnifiedPost, de specialist in digitale facturen, met 25 procent na een kwartaalupdate.

"Op basis van de trading update van vandaag verwachten wij onze verkoopramingen licht te verlagen", zegt Michael Roeg van Degroof Petercam. "We zullen nog een maand moeten wachten om te zien hoe de brutomarges, de operationele marges en de nettoschuld evolueren," zei hij.

Sequana Medical krijgt ook een speciale vermelding, met een winst van meer dan 6 procent.

Onderaan de tabel daalde Mdxhealth met meer dan 4,4 procent en Exmar met 4 procent.

Jensen-Group, dat ook zijn halfjaarresultaten presenteerde, daalde met 2 procent.

Wall Street

De S&P500 wint 0,9 procent bij schrijven.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 22 augustus 2022.

MAANDAG 15 AUGUSTUS 2022

-  Geen agendapunten.

DINSDAG 16 AUGUSTUS 2022

-  Geen agendapunten.

WOENSDAG 17 AUGUSTUS 2022

07:00 Avantium - Halfjaarcijfers

DONDERDAG 18 AUGUSTUS 2022

07:00 Sipef - Halfjaarcijfers
07:00 Kinepolis - Halfjaarcijfers

VRIJDAG 19 AUGUSTUS 2022

07:00 Biotalys - Halfjaarcijfers
07:00 Shurgard - Halfjaarcijfers
08:00 Roularta - Halfjaarcijfers
18:00 Montea - Halfjaarcijfers

MAANDAG 22 AUGUSTUS 2022

-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Amerikaans consumentenvertrouwen stijgt verder

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus verder verbeterd. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde tot 55,1. Dat was 51,5 eind juli. Er was gerekend op een niveau van 52,5.

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden wel negatiever. Deze deelindex daalde van 58,1 tot 55,5. De verwachtingsindex verbeterde juist, van 47,3 naar 54,9.

De inflatieverwachtingen voor de komende 12 maanden en 5 jaar kwamen uit op respectievelijk 5,0 en 3,0 procent, van 5,2 en 2,9 procent in juli.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Recordkwartaal voor Sandstorm

(ABM FN) Sandstorm Gold heeft het tweede kwartaal afgesloten met recordinkomsten en -winsten. Dit heeft het beursgenoteerde Canadese goudbedrijf donderdag bekendgemaakt.

Zoals al verwacht in de voorlopige resultaten die in juli werden gepubliceerd, werd het tweede kwartaal van het jaar afgesloten met een omzet van 36 miljoen dollar, tegenover 26,4 miljoen een jaar eerder.

De stijging was het gevolg van een stijging met 7 procent van het aantal verkochte goudequivalenten en een stijging met 4 procent van de gemiddelde verkoopprijs van goud.

Sandstorm merkte op dat de Mexicaanse Mercedes-mijn heeft bijgedragen aan de inkomstenstijging, aangezien deze in april 2022 met de leveringen is begonnen.

Tevens wordt melding gemaakt van de inkomstenstijging van de Chapada-kopermijn in Brazilië, die te danken is aan een stijging van de gemiddelde verkoopprijs en een toename van de verkochte volumes.

Sandstorm, dat financiering verstrekt aan goudmijnbedrijven die op zoek zijn naar kapitaal en in ruil daarvoor recht krijgt op een percentage van het goud dat door een mijn wordt geproduceerd, had al een record eerste kwartaal achter de rug met inkomsten van 35,4 miljoen dollar en een productie van 18.741 ounces goudequivalent.

De winst in het tweede kwartaal bedroeg ook een record van 39,7 miljoen dollar, vergeleken met 26,4 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal van 2021.

Sandstorm merkt op dat de winststijging gedeeltelijk te danken was aan een winst van 22,9 miljoen dollar op de verkoop van een royalty-portefeuille aan Sandbox.

Wat de prognoses betreft, verwacht de onderneming een productie van 80.000 tot 85.000 ounces in goudequivalent voor het hele jaar.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Wall Street richting hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, nadat donderdag nog een pas op de plaats werd gemaakt na de inflatie-rally van een dag eerder. De futures op de S&P 500 noteren richting de openingsbel zo'n 0,4 procent hoger.

De Amerikaanse inflatiecijfers die deze week verschenen bepalen momenteel het beurssentiment.

"De data blijven zich opstapelen" dat de inflatie lijkt af te koelen, volgens vermogensbeheerder Jamie Cox van Harris Financial Group. "De Federal Reserve hoeft niet langer een [agressief] monetair beleid toe te passen om de inflatie sterk af te remmen, en dat is maar goed ook. Een zachte [economische] landing is in zicht."

De vraag is of de Fed dat zelf ook zo ziet. Mary Daly, president van de Fed van San Francisco, zei tegen Bloomberg dat de strijd van de centrale bank tegen de stijgende inflatie nog niet voorbij was. Er is sprake van een verbetering, maar nog geen overwinning, aldus Daly.

Charles Evans, voorzitter van de Chicago Fed, verklaarde eerder deze week al dat hij verwacht dat de centrale bank "de rest van dit jaar en volgend jaar de rente zal verhogen om ervoor te zorgen dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling van 2 procent."

Daly lijkt voorlopig uit te gaan van een renteverhoging met 50 basispunten in september, maar houdt de optie van een agressievere verhoging open. De markt schat de kans op een verhoging met 50 punten nu in op zo'n 62 procent, volgens de FedWatch Tool van CME Group.

BNY Mellon Investment Management waarschuwt ondertussen dat de recente rally op de beurzen waarschijnlijk niet houdbaar is. "Als we kijken naar de ontwikkelingen sinds het dieptepunt halverwege juni, dan is er eigenlijk niet zoveel veranderd in de vooruitzichten", aldus economen van BNY. "Historisch gezien voert de Fed meer renteverhogingen door dan waar de markt op rekent. Het is duidelijk dat de huidige cyclus van verhogingen nog niet voorbij is", aldus BNY.

De Amerikaanse importprijzen zijn in juli harder dan verwacht gedaald, bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De importprijzen daalden 1,4 procent op maandbasis, na een stijging met 0,3 in juni. Er werd gerekend op een daling met 1,0 procent.

De importprijzen van brandstof daalden in juli 7,5 procent, na een plus van 6,2 procent een maand eerder. De exportprijzen daalden in juli met 3,3 procent op maandbasis, na een stijging met 0,7 procent in de voorgaande maand.

Op macro-economisch vlak is er later vanmiddag nog aandacht voor het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan. Voor het consumentenvertrouwen wordt gerekend op een indexcijfer van 52,5, na een niveau van 51,5 eind juli. Belangrijk daarbij zijn ook de inflatieverwachtingen die de universiteit publiceert.

De euro/dollar handelt vanmiddag rond een niveau van 1,0280. De WTI-olieprijs daalt 1,5 procent tot onder 93 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Fabrikant van elektrische voertuigen Rivian heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt van 1,7 miljard dollar, bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Het aandeel lijkt vrijdag een procent hoger te openen.

PetroChina, China Life Insurance, Sinopec en Aluminium Corp hebben afzonderlijk hun voornemen aangekondigd om de New York Stock Exchange te verlaten. De laatste handelsdagen staat vooralsnog gepland voor eind augustus en begin september. Begin deze maand werd duidelijk dat ook e-commercereus Alibaba zijn Amerikaanse notering kwijt kan raken, als het bedrijf voor de lente van 2024 geen inzicht geeft in de cijfers. Alibaba is van plan om een primaire notering in Hongkong aan te vragen. Het aandeel van Alibaba daalt voorbeurs 3 procent.

Johnson & Johnson stopt in 2023 met de wereldwijde verkoop van talkhoudend babypoeder. Het poeder is omstreden omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. De afgelopen jaren betaalde J&J al miljarden dollars aan schadevergoedingen. Het aandeel stijgt voorbeurs licht.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld geëindigd. De S&P 500 daalde 0,1 procent op 4.207,27 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 33.336,67 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 12.779,91 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20