Live Beursblog – 16 september 2022 – Business AM

22.05 – Wall Street gaat met verlies het weekend in

De Amerikaanse beurzen konden vandaag wederom het hoofd niet boven water houden. De Dow Jones verloor 0,5 procent en de S&P500 dook 0,7 procent in het rood. De Nasdaq gaat gaan rusten met een verlies van 0,9 procent.

De olieprijs sloot dan weer vrijwel vlak, maar verloor op weekbasis 1,9 procent, vanwege de vrees dat een agressieve aanscherping van het monetaire beleid door centrale banken zal leiden tot een wereldwijde economische vertraging.

21.17 – Bezos was even niet de tweede rijkste persoon ter wereld

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, moest vandaag even een plaatsje prijsgeven in de Bloomberg Billionaires Index. Gautam Adani, voorzitter en oprichter van het conglomeraat Adani Group, mocht zich eventjes de tweede rijkste persoon ter wereld noemen.

Het vermogen van Bezos was deze namiddag even gezakt 145,8 miljard dollar. Dat van Adani bedroeg toen 146,9 miljard dollar. Enkele uren later bedraagt het al 149 miljard dollar. Dat van Bezos is intussen toegenomen tot 150 miljard dollar, waarmee hij de tweede plaats opnieuw kon veroveren. Het vermogen van de miljardairs is in grote mate afhankelijk van hun participaties in bedrijven. Dat verklaart de enorme schommelingen.

Tesla-baas Elon Musk blijft met een vermogen van zo’n 265 miljard de rijkste persoon ter wereld.

Amazon-CEO Jeff Bezos – foto: Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency via Getty Images

21.04 – Ageas wil Frankrijk verlaten

Volgens Bloomberg bereidt Ageas een exit uit Frankrijk voor. De verkoop zou zo’n 330 miljoen euro opbrengen. Ageas Frankrijk is nog een restant van het vroegere Fortis.

20.18 – Brussel: Home Invest krijgt bouwvergunning voor Jourdan 95

Home Invest Belgium heeft na een lang proces de bouwvergunning verkregen voor het Jourdan 95 project in Sint-Gillis. Dat bericht ABM Financial News. Het project bestaat uit de verbouwing van een voormalig kantoorgebouw zodat bewoning mogelijk wordt. De oplevering is gepland voor het najaar van 2024.

19.22 – Biocartis duikt onder 1 euro

Een van de meest opvallende “prestaties” deze handelsweek komt van Biocartis. Het aandeel van het biotechbedrijf is onder de grens van 1 euro gedoken. Na het luiden van de Europese sluitingsbel was het aandeel 0,99 euro waard. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Biocartis dat het aandeel zo weinig waard is.

18.37 – Bank of America: “Amerikaanse aandelen hebben het dieptepunt nog niet bereikt”

Bank of America is ervan overtuigd dat het nog een heet najaar zal worden voor Wall Street. De Amerikaanse bank verwacht dat de aandelenmarkten (in de VS) nog een dieptepunt moeten bereiken dit jaar. Er wordt daarbij verwezen naar de torenhoge inflatie en de havikachtige houding van de Federal Reserve.

“De inflatieschok is nog niet voorbij. Daarenboven verwachten we dat de kwartaalresultaten dit najaar zullen tegenvallen”, waarschuwt strateeg Michael Hartnett in een analyse.

18.19 – Regering-Biden: “Crypto vormt bedreiging voor financiële stabiliteit van gewone Amerikanen”

De regering van Amerikaans president Joe Biden heeft haar bezorgdheid geuit over de recente ontwikkelingen op de cryptomarkt, en de gevolgen daarvan voor de financiële gezondheid van de gemiddelde Amerikaan. Die bezorgdheid werd geuit bij de presentatie van een reeks rapporten met beleidsaanbevelingen voor de regulering van digitale activa.

De recente onrust op de cryptomarkt “benadrukt hoe cryptomunten, zonder goed toezicht, de financiële stabiliteit van gewone Amerikanen en onze nationale veiligheid dreigen te schaden”. Dat zei Brian Deese, directeur van de National Economic Council, tijdens een persconferentie die werd bijgewoond door MarketWatch.

17.44 – Europese beurzen sluiten in het rood

De Europese beurzen verloren terrein op de laatste handelsdag van de week. De Bel20 verloor 0,3 procent lager en de Eurostoxx50 dook 1,4 procent in de min.

De grootwarenhuisketen Colruyt was met een stijging van 4,3 procent de primus van de Belgische sterindex. Proximus was dan weer de hekkensluiter. Het telecombedrijf moest vandaag 4,3 procent prijsgeven.

Koersverloop Colruyt

17.37 – “Obligaties worden weer het alternatief voor de aandelenmarkt”

In een interview met ABM Financial News legt Alexandre Goldwasser, directeur van Goldwasser Exchange, uit dat “ultra solide” emittenten (uitgevers van obligaties red.) zoals Microsoft en Apple, die de hoogste ratings hebben bij kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, nu rendementen bieden van rond de 4 procent over een looptijd van drie jaar.

“Nog niet zo lang geleden moest je gepositioneerd zijn op looptijden van 20 of zelfs 30 jaar om een dergelijk rendement te behalen”, herinnert hij zich.

16.49 – Grootste dagverlies in ruim 40 jaar voor FedEx

Na iets meer dan een uur handelen, noteert de pakjesvervoerder FedEx zo’n 23 procent in de min. Dat is het grootste dagverlies sinds de jaren 80. Het aandeel krijgt rake klappen nadat het bedrijf de winstprognose voor het lopende boekjaar heeft ingetrokken. FedEx nam die beslissing nadat de omzet in het eerste kwartaal ver onder de verwachting is uitgekomen als gevolg van de huidige economische tegenwind.

16.21 – Amerikaanse consumenten verwachten inflatie van 4,6 procent volgend jaar

De Amerikaanse consumenten hebben hun inflatieverwachtingen voor volgend jaar verlaagd van 4,8 naar 4,6 procent. Dat blijkt uit een peiling van de Universiteit van Michigan. Ook de langetermijnverwachtingen zijn afgezwakt. Zo wordt er verwacht dat de inflatie in de komende vijf à tien jaar zal uitkomen op 2,8 procent, tegenover 2,9 procent bij de peiling in augustus.

15.37 – Wall Street opent in het rood

De Amerikaanse beurs start de laatste handelsdag van de week in mineur. Kort na het luiden van de openingsbel noteert de Dow Jones 1,2 procent in het rood en staat de S&P500 op een verlies van 1,35 procent. De techindex Nasdaq opent 1,4 procent lager.

14.06 – Lagarde: “Prijsstabiliteit is een prioriteit”

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), liet er in een gesprek met enkele Franse studenten van het secundair onderwijs geen twijfel over bestaan: “Prijsstabiliteit is een prioriteit. Dat kan ten koste gaan van wat economische groei, maar dat is een risico dat we moeten nemen.”

Christine Lagarde – Getty Images

13.51 – Goldman: Fed die agressiever koers vaart dan voorspeld, doet S&P 500 dalen met 14 procent

In een nieuwe nota voor hun klanten hebben verschillende analisten van zakenbank Goldman Sachs berekend wat het zou betekenen als de Fed, de Amerikaanse centrale bank, een agressievere koers gaat varen dan de markt voorspelt.

De resultaten zijn niet geweldig. Als de Fed de economie hard genoeg moet aanpakken om het werkloosheidspercentage naar 5 procent te krijgen, zou de S&P 500 maar liefst 14 procent moeten dalen, tot onder de 3.400 punten. Bij een nog strenger scenario zakt de S&P 500 zelfs met 27 procent. Meer hier, bij MarketWatch.

13.19 – Goudprijs dondert naar laagste niveau in 2 jaar

De goudprijs zakte vandaag naar het laagste peil in meer dan twee jaar: 1.654 dollar per ounce (28,35 gram). Het vooruitzicht van opnieuw een agressieve renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve heeft de obligatierente verhoogd, en de glans van het edelmetaal weggenomen.

Ook andere edelmetalen hebben het moeilijk. Zo daalde de zilverprijs met 1,8 procent naar 18,82 dollar per ounce. De prijs van palladium, een metaal dat door autofabrikanten wordt gebruikt in de uitlaat van de wagens om de uitstoot van verbrandingsmotoren te verminderen, dook 2,5 procent lager, naar 2.082,38 dollar. De prijs van platina liep dan weer met 2,2 procent terug, naar 884,50 dollar.

12.54 – Staat trekt honderden miljoenen uit voor Bpost

Een forse verhoging van de dotatie om het kantorennetwerk van Bpost open te houden: Vivaldi trekt vanaf 2022 nu liefst 125 miljoen euro per jaar uit, of 40 procent meer dan de jaren daarvoor. Dat schrijft De Tijd. Die overheidsenveloppe krijgen ze omwille van “diensten van algemeen economisch belang”. Daarmee organiseren ze onder meer hun postbank, een dienst voor de financieel zwaksten, en ook de uitreiking van de pensioenen.

Financieel nog belangrijker: ook de concessie van het verdelen van de kranten en tijdschriften, nog eens 166,5 miljoen euro per jaar, is opnieuw toegewezen aan Bpost, waar de staat overigens de meerderheidsaandeelhouder van is. Meer details lees je hier.

12.11 – Bevestigd: geen teken van afkoeling Europese inflatie

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in augustus met 9,1 procent gestegen. Dit is bevestigd in de definitieve cijfers van statistiekenbureau Eurostat. De inflatie was daarmee gelijk aan het voorlopige cijfer. In juli was de prijsstijging nog 8,9 procent. En in augustus 2021 was dit nog maar 3,0 procent.

Niets wijst op een afkoeling. De kerninflatie (zonder voeding en energie), voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in augustus 4,3 procent op jaarbasis. Dit was in juli 4,0 procent. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,6 procent en de kernprijzen met 0,5 procent.

11.30 – ‘Colruyt maakt zich klaar om windmolenparken op zee te verkopen’

Virya Energy zou samen met zakenbank UBS voorbereidingen treffen om Parkwind voor 2 miljard euro te verkopen. Dit schrijft nieuwsdienst Bloomberg vrijdag op basis van bronnen. 

Colruyt, dat een belang van ongeveer 60 procent in Virya Energy heeft, kondigde begin juli aan dat het energiebedrijf de mogelijkheden voor windenergie op zee in kaart wil brengen, hetgeen volgens analisten kon wijzen op een aanstaande verkoop. De analisten van ING en KBC Securities spraken toen van een vrijkomen van verborgen waarde.

Virya Energy is een holding actief is op het vlak van de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen, en dan vooral windenergie.  Parkwind is een operator van windparken.

11.26 – Zware beursklap voor Proximus

Proximus stond na ruim twee uur handel met een verlies van 5 à 6 procent op de tabellen, nadat Société Générale het aandeel op de verkooplijst zette en het koersdoel in een klap verlaagde van 25,00 naar 10,00 euro. Het beurshuis ziet nog risico’s die de markt onderschat.

11.04 – Britse pond keldert naar laagste peil in 37 jaar

Het pond daalde deze ochtend naar het laagste niveau sinds 1985 tegenover de dollar. Een pond was slechts 1,135 dollar waard. Enkele zwakke indicatoren doen de bezorgdheid opveren voor een diepe recessie in het Verenigd Koninkrijk.

10.23 – Wijst lage olieprijs op recessie?

De kans is groot dat de olieprijzen voor de derde week op rij op een weekverlies gaan uitkomen. Dat is goed nieuws voor de consument, maar is volgens economen ook een teken dat de wereldwijde economische activiteit afneemt, wat de vraag naar olie tempert.

De prijs voor Texaanse ruwe olie is gezakt naar zowat 85 dollar per vat, terwijl Londense Brentolie circa 91 dollar per vat kost. Enkele weken geleden flirtten beide referentieprijzen nog met het prijsniveau van 100 dollar.

10.01 – Europese autoverkopen maken (kleine) comeback

De Europese verkoop van nieuwe wagens groeide in augustus terug voor het eerst in 13 maanden tijd, maar de niveaus van enkele jaren geleden worden nog steeds niet gehaald. Meer hier.

9.37 – Duitse rente op hoogste peil in acht jaar

De rente op tienjarig Duits staatspapier zit opvallend in de lift en klom deze ochtend boven 1,8 procent. Het is acht jaar geleden dat de Duitse rente nog op dat niveau zat.

9.15 – Lagere start voor Brusselse beurs

De Brusselse beurs is lager van start gegaan. Kort na de beursbel daalde de Bel20 0,7 procent tot 3.577,85 punten. In de hoofdindex noteert alleen UCB in het groen, met een winst van 1,1 procent. Proximus daarentegen levert fors in, nadat de beursstrategen van Société Générale het aandeel op de verkooplijst zetten.

9.06 – Wordt Malaga het nieuwe centrum voor zakenbankieren?

De Amerikaanse bankreus Citi word overspoeld met kandidaturen voor openstaande jobs in zijn nieuwe basis in de Spaanse badplaats Malaga. Voor 27 banen meldden zich liefst 3.000 kandidaten. Lees verder

Torremolinos, nabij Malaga (Getty Images)

8.59 – Solvay investeert in zeldzame aardmagneten

Solvay ontwikkelt een grote hub voor bijzondere aardmagneten in het Franse La Rochelle. Dit maakte het bedrijf vrijdag bekend zonder financiële details te delen. Met die hub wil Solvay klanten in de snel groeiende markt voor elektrische auto’s, windenergie en elektronica bedienen.

De fabriek in La Rochelle bedient momenteel de markten voor emissiecontrole voor auto’s en halfgeleiders. Met deze nieuwe investering wordt een bestaande geavanceerde eenheid uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor de productie van afgescheiden zeldzame aardoxiden voor permanente magneten aan de site wordt toegevoegd.

8.20 – ‘Triple witching day’ kan leiden tot grillige beurs

Het is vandaag een triple witching day, een vrijdag waarop een heleboel derivaten afgewikkeld worden, waaronder indexopties, index futures en aandelenopties, de zogeheten “drie heksen”. Het driemaandelijkse evenement leidt gewoonlijk tot grotere handelsvolumes dan normaal. Sommigen spreken van quadruple witching day, maar dat bekt wat minder goed.

7.55 – “Digitale yuan opstap naar grotere rol voor China in de valutawereld”

Hoewel de traditionele renminbi (yuan) een lastige periode doormaakt, maakt de digitale versie van de Chinese munt een periode van snelle groei door. “Wie weet lukt het zo om toch de grote rol af te dwingen in de valutawereld, die China eigenlijk voor ogen had met de normale renminbi”, schrijft Joost Derks van iBanFirst.

7.30 – Aandeelhouders Xior keuren aankoop 5.000 studentenkoten goed

De aandeelhouders van vastgoedbedrijf Xior hebben tijdens de vergadering van donderdag de geplande overname van de studentenresidenties van het Duitse Basecamp goedgekeurd. Door de megadeal krijgt Xior ruim 5.000 koten in handen. De aanwezigen, die samen meer dan 59 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van Xior bezitten, hebben de transactie goedgekeurd met de vereiste bijzondere meerderheid.

6.47 – Brederode met kapitein minder

De holding Brederode kondigde gisteravond aan dat Axel van der Mersch stopt als co-CEO. Dat betekent dat zijn kompaan Luigi Santambrogio voortaan de enige CEO is van de investeringsmaatschappij, die teruggaat tot het jaar 1804. Van der Mersch wordt een niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur.

6.23 – Wall Street verliest opnieuw terrein

Wall Street heeft, na een zeer bescheiden herstelbeweging woensdag, gisteren opnieuw terrein moeten prijsgeven. De Nasdaq was de grootste verliezer. De techindex liet 1,45 procent liggen. De Dow Jones ging de nacht in met een verlies van 0,55 procent en de S&P 500 noteert 1,1 procent in de min.

Het is duidelijk dat de beleggers zich zorgen maken over wat de Federal Reserve volgende week in petto zal hebben. Verwacht wordt dat de Fed-voorzitter Jerome Powell de rente met minstens 75 basispunten zal optrekken. Een verhoging met 100 basispunten wordt niet uitgesloten.

Meer