Familie Colruyt overweegt gedeeltelijke uitstap uit windmolens op zee

De zakenfamilie Colruyt wikt de toekomstkansen van haar activiteiten in offshore windenergie. Virya Energy, de energieholding van de familie en de gelijknamige supermarktgroep, bestudeert een gedeeltelijke verkoop van de windmolens op zee van haar dochterbedrijf Parkwind.

Dat meldt Colruyt Group in een persbericht. Virya’s raad van bestuur heeft aan het management gevraagd “om de strategische ontwikkelingsopties zoals partnerships en/of een gedeeltelijke desinvestering te onderzoeken” voor de offshore windenergie-activiteiten van Virya via Parkwind.

Parkwind is een Belgisch bedrijf actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van offshore windparken. In april 2020 kocht Virya nog partner PMV uit, om voor 100 procent aandeelhouder te worden van Parkwind. Maar nu verandert de energieholding van de Colruyts het geweer van schouder, wijzend op de toegenomen financiële risico’s.

“Groter en risicovoller”

De recente marktsituatie, de Green Deal en geopolitieke spanningen rond Oekraïne hebben volgens Virya “een impact op de snelheid van evolutie in de offshore industrie”. Dat heeft volgens de holding twee gevolgen:

• een substantiële groei in de omvang van offshore windprojecten en bijgevolg hogere financiële risico’s voor investeerders van bij de start van de projecten
• een verhoogde focus op hernieuwbare energie, wat resulteert in sterke concurrentie en hogere investeringen vereist – bijvoorbeeld in de vorm van instapkosten voor investeerders – voor nieuwe offshore windprojecten.

Als Virya offshore zou afbouwen, wordt de portefeuille diverser, want de holding bouwt projecten in andere vormen van hernieuwbare energie op. Zo stapt het bedrijf recent nog in VoltH2, een ontwikkelaar van groene waterstof, en is het ook actief in zonne-energie.

(as)

Meer