Proximus

PROXIMUS ORD - BE0003810273
10,60  EUR  0  (0%)
10,60
Vorige sluiting
10,60
Huidige koers
0,00
Open
0,00%
Verschil
10,44
Laagste
10,71
Hoogste
Ask
0,00
Bid
0,00
Volume
0
Uitgegeven effecten
338,025,135
Beurskapitalisatie
3,581,376,305
Exchange
Euronext Brussels
Laatste update
ISIN
BE0003810273
RIC
PROX.BR

Sinds het ontstaan van België is ook Proximus al actief, al was het toen niet onder die naam. De activiteiten van de toenmalige ‘RTT’ (Regie voor Telegraaf en Telefoon) waren ook beperkt tot het aanbieden van telefoondiensten en telegrafie. Later werd het bedrijf omgedoopt tot ‘Belgacom’, om dan uiteindelijk in 2015 de naam ‘Proximus’ te krijgen. Een klein weetje: De naam Proximus was al voor 2015 in gebruik als naam van het mobiele netwerk van Belgacom, sinds 1994.

Doorheen de geschiedenis van de telecomoperator vonden heel wat overnames plaats van kleine en grote bedrijven. Enkele voorbeelden zijn de merken ‘Skynet’, ‘Scarlet’ en ‘Mobile Vikings’, maar ook enkele IT-bedrijven zoals ‘Unbrace’, ‘Codit’ en ‘Umbrio’. Het resultaat vandaag is het complete aanbod van telefoon, mobiel netwerk, (digitale) tv en internet aan particulieren. Ook voor zakelijke klanten heeft Proximus een versie van die producten, aangevuld door de mogelijkheid om een website te laten ontwikkelen. De firma heeft daarnaast partnerschappen met Studio 100 en Belfius om het aanbod te verbreden.

Het is tenslotte zeker interessant om te vermelden dat de Belgische staat nog steeds de meerderheidsaandeelhouder is van de telecomaanbieder. Ongeveer 53,50% van de aandelen is in haar bezit, grofweg 181 miljoen aandelen.

Verdienmodellen

  • Verkoop abonnementen
  • Digitale dienstverlening
  • Installatie apparatuur
  • Verkoop elektronica
b2b / b2c / b2g
Sector(en)
Telecom
Opgericht
1930
Medewerkers
11.432
Management team
Guillaume Boutin
CEO
Jim Casteele
Chief Consumer Market Officer
Anne-Sophie Lotgering
Chief Enterprise Market Officer
All management team...
Producten / merken
Proximus
Scarlet
Mobile Vikings
Overige producten / merken...
Laatste update:

Japanse industrie groeit minder hard

(ABM FN-Dow Jones) De bedrijvigheid in de Japanse industrie is in september in een lager tempo gegroeid. Dit bleek maandag uit cijfers van S&P Global en Jibun Bank.

De inkoopmanagersindex daalde van 51,5 in augustus naar 50,8 deze maand.

Econoom Joe Hayes van S&P Global Market Intelligence zei dat de zwakte in Japanse maakindustrie aanhield en zelfs verslechterde. "Nieuwe orders daalden in het sterkste tempo in twee jaar, de hoge inflatie erodeert de koopkracht van klanten, terwijl de vertragende wereldeconomie de export pijn doet."

De zwakke yen helpt de exportvraag niet echt en drijft de inflatie van importgoederen drastisch omhoog, aldus Hayes.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei van de industrie, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Sentiment Japanse maakindustrie verbetert niet - Tankan

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse maakindustrie is voor het derde kwartaal op rij verslechterd, door aanhoudende zorgen over tekorten in de aanvoerketen. Dit bleek maandag uit het Tankan-rapport over het sentiment bij grote bedrijven door de Japanse centrale bank.

De sentimentsindex daalde licht van +9 in juni naar +8 in de drie maanden tot en met september. Dat was lager dan de verwachte verbetering tot een indexcijfer van +11, volgens economen geraadpleegd door data-aanbieder Quick.

De index toont het percentage bedrijven dat positief gestemd is over de ontwikkelingen in de maakindustrie, verminderd met het percentage dat daar juist niet optimistisch over is.

Uit het rapport bleek verder dat grote Japanse bedrijven van plan zijn om hun investeringen met 21,5 procent te verhogen in het boekjaar, dat loopt tot maart 2023. In het voorgaande rapport was dit 18,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, waarbij de markt ook goed zal letten op de ontwikkelingen bij Credit Suisse.

De Zwitserse bank heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen over de financiële gezondheid van het bedrijf, na een forse daling van het aandeel en een flinke stijging van de spread op credit default swaps van de bank, zo meldde de Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden.

IG voorziet een openingsverlies van 185 punten voor de Duitse DAX en een min van 84 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 65 punten lager te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger gesloten waarmee er toch een positief eind kwam aan een zeer moeizame septembermaand.

Op maandbasis daalde de Stoxx Europe 600 zo'n 7 procent en op kwartaalbasis bijna 5 procent. De Duitse DAX leverde in september ruim 7 procent in en over heel het derde kwartaal 5,5 procent.

"Voor Europese beleggers zou het gunstig zijn als er iets meer rust op de markten komt en de volatiliteit afneemt", zo stelde investment manager Simon Wiersma van ING. Een aanpassing van het Britse stimuleringsplan of het aftreden van de minister van Financiën, in combinatie met een renteverhoging door de Bank of England en de Europese Centrale Bank zou volgens hem kunnen helpen.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in september met 10,0 procent gestegen. In augustus was de prijsstijging nog 9,1 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in september 4,8 procent op jaarbasis. Dit was in augustus 4,3 procent. Deze data overstegen de prognoses van 9,7 procent voor de inflatie en 4,7 procent voor de kerninflatie op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 1,2 procent en de kernprijzen met 1,0 procent.

Vrijdag werd ook bekend dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne oproept om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Dit doet hij op de dag dat vier regio's in Oekraïne worden geannexeerd door Rusland. Die annexatie volgde op in de haast georganiseerde referenda die in grote delen van de wereld niet worden erkend.

"Dat Rusland het militaire conflict wil beëindigen is goed nieuws", vindt marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Al denkt de analist niet dat het Westen heel vlot zal reageren op de uitnodiging van Poetin.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt viel vastgoedbedrijf Vonovia op, met een winst van ruim 5,5 procent. Grootste daler in de DAX was Puma, met een verlies van bijna 6 procent. Adidas daalde ruim 4 procent. Concurrent Nike kwam met wisselvallige cijfers.

In Parijs deed Unibail-Rodamco-Westfield goede zaken, met een plus van meer dan 6 procent. Orange was hekkensluiter in de CAC 40 en leverde een half procent in. De verliezen bleven verder beperkt.

Roy Jakobs is benoemd tot de nieuwe CEO van Philips. Dit gebeurde vrijdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering die Philips organiseerde. Jakobs is daarmee de opvolger van Frans van Houten, die 12 jaar aan het roer stond bij Philips. Het aandeel Philips steeg ruim 2 in Amsterdam.

ABN AMRO steeg 3 procent na een koopaanbeveling van Goldman Sachs.

Financials deden het vrijdag sowieso goed. ING steeg bijna 3 procent. Deutsche Bank won bijna een procent en BNP Paribas won zo'n 2,5 procent.

Euro STOXX 50         3.317,98 (+1,2%)
STOXX Europe 600        387,85 (+1,3%)
DAX                  12.114,36 (+1,2%)
CAC 40                5.762,34 (+1,5%)
FTSE 100              6.893,81 (+0,2%)
SMI                  10.267,55 (+1,4%)
AEX                     640,62 (+1,1%)
BEL 20                3.370,21 (+1,4%)
FTSE MIB             20.648,85 (+1,5%)
IBEX 35               7.366,80 (+0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een rode opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd. Het was een zwakke maand voor Wall Street. In september verloren de Dow en S&P zo'n 8 tot 8,5 procent en de Nasdaq 9 procent.

De handel werd vrijdag volgens marktvolgers ook beïnvloed door het herbalanceren van de portefeuilles aan het eind van het kwartaal. De Dow verloor in het derde kwartaal ruim 7 procent en de Nasdaq zo'n 5 procent.

De S&P 500 sloot het kwartaal af met een verlies van ruim 6 procent. "Het voelde een beetje als een ritje in een achtbaan", zei marktanalist Ann Miletti van Allspring Global Investments over het afgelopen kwartaal. "Veel van wat de markt of investeerders aan het begin van het kwartaal voorspelden, pakte anders uit."

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de persoonlijke inkomens in augustus conform de verwachting zijn gestegen met 0,3 procent, terwijl de persoonlijke uitgaven stegen met 0,4 procent. Hier rekende de markt op een stijging van 0,3 procent.

De PCE kernprijsindex steeg op maandbasis met 0,6 procent. Een maand eerder was er sprake van een pas op de plaats. Op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 4,9 procent, tegen 4,7 procent een maand eerder. "Dat betekent dat de Fed meer reden heeft om de rentes verder te verhogen", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Verder bleek uit de inkoopmanagersindex van Chicago in de maand september dat de bedrijvigheid in de regio is gekrompen, terwijl het consumentenvertrouwen in september volgens de Universiteit van Michigan licht is gestegen, maar wel minder dan een voorlopig cijfer eerder aangaf.

Bedrijfsnieuws

Micron Technology sloot licht hoger. De maker van geheugenchips wil herstellen van een neerwaartse cyclus in de markt. Het bedrijf is van plan in het lopend boekjaar 8 miljard dollar te investeren, wat 30 procent minder is dan een jaar eerder.

Meta eindigde ruim een half procent lager. CEO Mark Zuckerberg waarschuwde werknemers donderdag dat er een herstructurering en een wervingsstop voor personeel komt. Dat Meta in de kosten wil snijden, werd vorige week al gemeld door The Wall Street Journal. De zakenkrant schreef toen dat Meta de kosten met minimaal 10 procent wil terugbrengen.

Nike verloor zo'n 13 procent. De omzet en winst van de sportartikelenfabrikant in het afgelopen kwartaal overtroffen de verwachtingen, maar de aandelenkoers daalde, omdat de marges een tik kreeg door hogere transportkosten, verleende kortingen en de effecten van een duurdere dollar.

S&P 500 index                3.585,62 (-1,5%)
Dow Jones index             28.725,51 (-1,7%)
Nasdaq Composite            10.575,62 (-1,5%)

AZIE

De Japanse beurs noteert maandag een half procent hoger. China houdt vandaag en de rest van de week de deuren gesloten.

Nikkei 225             26.056,52 (+0,5%)
Shanghai Composite     3.024,39 (slotstand 30 sept.)
Hang Seng              17.018,62 (-1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9787. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 0,9799.

USD/JPY Yen   144,90
EUR/USD Euro  0,9787
EUR/JPY Yen   141,82

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurzen gesloten (Chi)
00:50 Tankan index - Derde kwartaal (Jap)
02:30 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Jap)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - September (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - September (Spa)
09:30 Inkoopmanagersindex industrie - September (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (VK)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - September (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 10 oktober 2022.

MAANDAG 03 OKTOBER 2022

09:00 Iep Invest - Ex-dividend

DINSDAG 04 OKTOBER 2022

09:00 Ageas - Ex-dividend

WOENSDAG 05 OKTOBER 2022

-  Geen agendapunten.

DONDERDAG 06 OKTOBER 2022

10:00 Colruyt - BAVA

VRIJDAG 07 OKTOBER 2022

-  Geen agendapunten.

MAANDAG 10 OKTOBER 2022

-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Credit Suisse probeert markt gerust te stellen

(ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen over de financiële gezondheid van het bedrijf, na een forse daling van het aandeel en een flinke stijging van de spread op credit default swaps van de bank. Dit meldde de Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden.

In de maand september leverde de Zwitserse bank ruim 20 procent in en de spreads op haar credit default swaps, een soort verzekering tegen wanbetaling, stegen vrijdag tot hun hoogste niveau van het jaar. De verslechterde marktomstandigheden wijzen erop dat Credit Suisse moeite zou kunnen hebben om nieuwe aandelen uit te geven waarmee het een ​​geplande herstructurering zou kunnen financieren.

Er is geen formele benadering van aandeelhouders geweest over het uitgeven van nieuwe aandelen, zei de Wall Street Journal op basis van bronnen.

In een memo aan het personeel op vrijdag meldde CEO Ulrich Körner dat Credit Suisse zich op een kritiek punt bevindt voorafgaand aan de kwartaalcijfers en een verwachte strategie-update op 27 oktober.

Credit Suisse kondigde eind juli aan dat het zijn investeringsbank zou hervormen en een aantal andere bedrijven zou afstoten om een minder risicovolle instelling te worden, na een aantal financiële rampen, waaronder een klap van 5,1 miljard dollar vorig jaar van klant Archegos Capital Management.

In actuele gesprekspunten van de bank voor zijn bankiers en relatiebeheerders, die de Wall Street Journal inzag, geeft Credit Suisse aan dat het een kapitaalbuffer van bijna 100 miljard dollar heeft en dat het voor de rest van het jaar een kapitaalratio blijft verwachten van 13 tot 14 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Leveringen Tesla herstellen sterk

(ABM FN-Dow Jones) Tesla heeft in het derde kwartaal meer voertuigen afgeleverd dan in de drie maanden ervoor. Dit meldde de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen zondag.

Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 voertuigen af, tegen 254.695 in het tweede kwartaal. Toen had het bedrijf last van de coronamaatregelen in China, waarbij de grote fabriek in Shanghai tijdelijk dicht moest.

Op jaarbasis was sprake van een stijging met circa 42 procent. In het derde kwartaal van 2021 leverde Tesla zo'n 241.000 voertuigen af. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden dat Tesla het afgelopen kwartaal ongeveer 371.000 voertuigen zou leveren.

Tesla wil de productie jaarlijks met gemiddeld 50 procent laten groeien en gaf in juli aan dat dit nog steeds mogelijk is in 2022.

Om dit doel te halen moet Tesla in het vierde kwartaal een recordaantal van circa auto's 495.000 afleveren. Analisten rekenen voorlopig op 457.000 leveringen in het vierde kwartaal.

Op 19 oktober komt Tesla met kwartaalcijfers, waarbij de markt rekent op een recordwinst van 3,34 miljard dollar. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Erg drukke macroweek in aantocht

(ABM FN) Beleggers gaan na een erg slechte septembermaand de nieuwe maand in met een goed gevulde macro-economische agenda. Qua bedrijfsnieuws is het vooralsnog rustig.

De markten zullen vertrouwen willen tanken na de stevige verliezen van afgelopen maand en een teleurstellend kwartaal.

Maandag zijn het de inkoopmanagersindexen voor de industrie in Europa en de VS die inzicht moeten bieden in de staat van de mondiale economie, op woensdag gevolgd door die voor de dienstensector.

Op dinsdag kijkt de markt nog naar de Amerikaanse fabrieksorders en de producentenprijzen in de eurozone. Vrijdag bleek de inflatie in de muntunie gestegen naar 10,0 procent. Dinsdag staat er ook een rentebesluit van de Bank of Australia gepland. Begin september verhoogde de centrale bank de rente voor de vierde keer met 50 basispunten. 

Op woensdag is er het ADP-banenrapport als voorproefje van het officiële rapport op vrijdagmiddag.

Donderdag let de markt eerst nog op de Duitse fabrieksorders en de detailhandelsverkopen in de eurozone.

Naast het Amerikaanse banenrapport staat op vrijdag ook de industriële productie in augustus op de rol.

Verder houdt China de komende week de beurzen gesloten.

Belangrijk voor de oliemarkten wordt de bijeenkomst van OPEC+ op woensdag. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komen OPEC en bondgenoten in Wenen op het hoofdkantoor van het kartel bijeen. Tot nog toe waren de maandbijeenkomsten digitaal. Volgens analisten kan alleen een aanzienlijke productieverlaging helpen om de dalende olieprijzen een halt toe te roepen. Bloomberg meldde zondag dat OPEC+ een productieverlaging van meer dan 1 miljoen vaten overweegt.

De Belgische bedrijfsagenda is voor komende week ook vrijwel leeg. IEP Invest en Ageas noteren ex-dividend en op donderdag vindt er een extra aandeelhoudersvergadering van Colruyt plaats. Afgelopen week vond de jaarvergadering van Colruyt al plaats en die leverde een winstwaarschuwing op waarna het aandeel hard daalde en Europese sectorgenoten zoals Ahold Delhaize ook een tik kregen.

De Nederlandse bedrijfsagenda is voor komende week leeg, afgezien van een ex-dividendnotering van Universal Music Group op woensdag. En dat geldt eigenlijk ook voor de internationale agenda. Dinsdag letten beleggers in Signify nog op de cijfers van Acuity Brands en op donderdag zijn er cijfers van de Amerikaanse brouwer en destillateur Constellation Brands. Ook Levi Strauss zal laten weten hoe de jeansverkoop ging.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

OPEC+ overweegt productieverlaging van ruim 1 miljoen vaten - media

(ABM FN-Dow Jones) OPEC+ overweegt om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verlagen wanneer ze woensdag in Wenen bijeenkomt. Dit meldde persbureau Bloomberg zondag op basis van ingewijden.

Een groter dan verwachte productieverlaging weerspiegelt de grote zorgen over de snelle vertraging van de wereldeconomie nu centrale banken hun monetaire beleid agressief verkrappen, zeiden afgevaardigden tegen het persbureau.

De alliantie van 23 landen komt woensdag bijeen op het hoofdkantoor in Wenen, bevestigde het secretariaat van de OPEC zaterdag in een verklaring. De groep komt maandelijks online bijeen en er werd niet verwacht dat ze voor het einde van dit jaar een persoonlijke bijeenkomst zouden organiseren.

Volgens marktstrateeg Helima Croft van RBC Capital Markets zou OPEC+ niet persoonlijk bijeenkomen voor een minimale productieverlaging.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Valuta: meer volatiliteit op komst

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkten werden afgelopen week opgeschrikt door een forse daling van het Britse pond en de zorgen over een verdere devaluatie houden aan. Ondertussen is elke opleving van de euro slechts beperkt houdbaar, volgens valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst.

"De druk op de [Britse] regering neemt toe om haar begrotingsplannen aan te passen, maar tot dusver zijn er geen signalen van een beleidsombuiging", aldus Derks. Als er geen aanpassing komt, "dan zal het pond vroeg of laat weer verder onder druk komen te staan."

De euro doet het niet veel beter, nu de inflatie in de eurozone verder oploopt, net als de lange rentes. Ondertussen breiden de geopolitieke spanningen zich uit tot het Oostzeegebied, ziet Derks.

"De risico’s voor een langere en diepere recessie voor de Europese economie nemen toe. Dit en de steeds dieper wordende energiecrisis blijven druk geven op de koers van de euro en iedere opleving lijkt telkens maar beperkt houdbaar", volgens de valutaspecialist van iBanFirst.

Eerder rekende Derks nog op een eindejaarsdoel voor de euro van 0,96 dollar. Nu is de marktkenner geneigd om dat "naar beneden bij te stellen tot mogelijk zelfs 0,90."

Derks kijkt verder ook naar China, waar Beijing in de aanloop naar het 20e congres van de Communistische Partij terughoudend is "ten aanzien van een sterke depreciatie van de Chinese yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar."

Daarom is de monetaire versoepeling de afgelopen maanden opgeschort, ondanks dat de Chinese economie duidelijk is vertraagd, volgens Derks.

"Voor de zeer korte termijn verwachten wij dat de Chinese centrale bank actief optreedt om de yuan stabiel te houden ten opzichte van de mand van valuta's die zij volgt, waaronder uiteraard de dollar. Op lange termijn echter verwacht ik dat China een gecontroleerde depreciatie van de yuan zou kunnen verwelkomen om de export een impuls te geven. Maar dat kan pas na het congres gebeuren, om voor de hand liggende politieke redenen."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Uitgelicht: Week in beeld

(ABM FN-Dow Jones) De afgelopen handelsweek werd gedomineerd door de vrees voor een mondiale economische recessie veroorzaakt door het agressieve beleid van centrale banken, als antwoord op de aanhoudend hoge inflatie en de crisis op de energiemarkt.

Energie-econoom Hans van Cleef van Rabobank reageerde voor de camera van ABM Financial News op de gascrisis. Hoewel de gasprijs in een maand tijd ongeveer is gehalveerd, blijft de onzekerheid groot en hangt er veel af van wat de komende winter gaat brengen, zei hij.

De aanhoudende onzekerheid komt volgens de econoom voort uit het feit dat we niet weten of we een harde of zachte winter tegemoet gaan en wat de effecten daarvan zullen zijn op de vraag en het aanbod. "Dat geldt niet alleen voor Europa, maar bijvoorbeeld ook voor Azië. Is de winter in Azië zwaar dan vloeit vervolgens alle LNG richting Azië, waardoor wij bijvoorbeeld moeite hebben onze reserves aan te vullen in aanloop naar de daaropvolgende winter", aldus Van Cleef.

Klik hier voor: ondanks halvering gasprijs houdt onzekerheid aan.

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management besprak afgelopen week een reeks financieel economische vraagstukken. 

Allereerst nam hij het beleid van de Federal Reserve onder de loep. Juvyns concludeerde dat de Amerikaanse centrale bank in zijn strijd om de inflatie te bestrijden bereid is de economie onder druk te zetten.

"De gemiddelde deelnemer aan het Federal Open Market Committee verwacht nu dat de rente tegen het einde van het jaar 4,375 procent zal bedragen, wat een verdere renteverhoging van 125 basispunten inhoudt tijdens de twee resterende bijeenkomsten in 2022."

Belangrijk is volgens de strateeg van JPM dat de prognoses nu ook voorspellen dat de rente tegen eind 2023 boven de 4,5 procent zal blijven, ondanks een verwachte stijging van de werkloosheid.

"Daaruit blijkt dat de Fed bereid is enige economische zwakte te tolereren om de inflatie weer onder controle te krijgen."

Klik hier voor: Fed accepteert economische druk

Tweede punt van focus voor Juvyns was de obligatiemarkt. Ondanks de moeilijke omstandigheden ziet JPMorgan Asset Management kansen in fixed income. 

"De reden is simpel. Centrale banken hebben sinds begin dit jaar de rente fors omhoog gebracht […] Dit is vooral het geval in de VS", aldus Juvyns. Hij is echter voorzichtiger met Europa, maar ook China is volgens hem interessant en is dit jaar zelfs de beste markt.

Klik hier voor: obligatiemarkt biedt kansen

Daarnaast zei Juvyns dat bankaandelen vooralsnog niet interessant zijn. "Bankaandelen presteren niet beter dan de markt, ondanks dat de rente stevig oploopt, en beleggers kunnen beter nog even geduld hebben", aldus de strateeg.

Klik hier voor: Bankaandelen nu nog niet interessant

Ook hoofd beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN AMRO zei terughoudend te blijven met aandelen door het risico van een harde landing voor de economie. Hij ziet pas weer kansen als de Fed een minder scherpe koers gaat varen.
 
"Mocht de Fed de beleidsrente dit jaar verder verhogen naar 4,5 procent en het hier ook volgend jaar bij houden. Dan neemt de kans op een harde landing van de Amerikaanse economie toe. Financiële markten realiseren zich dat ook en beginnen dit in te prijzen", aldus Wessels.

"Dit kan weer draaien als de Fed op tijd hint op een minder scherpe koers, waarbij een harde landing vermeden wordt", zei Wessels. 

Klik hier voor: vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20