Israël schrapt alle vluchten tot eind januari

Israël heeft alle inkomende en uitgaande passagiersvluchten opgeschort om de verspreiding van Covid-19 en besmettelijkere coronavarianten in te dijken. Dat meldt de Israëlische nieuwswebsite Haaretz.

‘We lopen voor op alle andere landen inzake vaccineren’, zei premier Benjamin Netanyahu. ‘Daarom verzegelen we tijdelijk ons luchtruim.’ De maatregel blijft zeker tot eind januari van kracht en geldt ook voor Israëlische vliegmaatschappijen.

Succesvolle vaccinatiecampagne

In Israël werd vorige week een recordaantal vaccinaties tegen het nieuwe coronavirus geregistreerd. Volgens minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein werden er toen 224.000 doses op één dag toegediend.

Het succes van de vaccinatiecampagne is enerzijds te danken aan een grote voorraad van vaccins. In een samenwerkingsverband met het farmabedrijf Pfizer bezorgt de Israëlische regering namelijk bepaalde gegevens in ruil voor de levering van vaccins. Anderzijds schrijven experts het geslaagde immunisatieprogramma toe aan het gedigitaliseerde systeem van volksgezondheid in Israël. 

Ultraorthodoxe gemeenschap

Ondanks de razendsnelle vaccinatiecampagne bevindt het land zich in een derde coronagolf. Afgelopen vrijdag werden op een dag tijd 7.099 nieuwe besmettingen gemeld. De Israëlische regering heeft bijgevolg een strikte lockdown tot eind januari ingesteld.

Maar de autoriteiten hebben al langer moeite om de ultraorthodoxe gemeenschap in Israël de maatregelen te doen naleven. Voor de aankondiging van de sluiting van het luchtruim raakte de Israëlische politie nog slaags met ultraorthodoxe demonstranten die zich in een aantal steden verzetten tegen de coronaregels in het land. 

De toename van het aantal nieuwe gevallen is dan ook het grootst in de ultraorthodoxe joodse buurten, waar sommige scholen open zijn gebleven en er grote bijeenkomsten zijn geweest, waaronder een bruiloft in Bnei Brak met 300 gasten.

Bovendien tonen nieuwe statistieken dat de streng-religieuze gemeenschap wordt ontzien bij de controles op de naleving van de maatregelen. Sinds het begin van de huidige lockdown heeft de Israëlische politie gemiddeld 26 boetes per 10.000 inwoners in de ultraorthodoxe gemeenschap opgelegd, terwijl dat bij de algemene bevolking meer dan 58 boetes per 10.000 inwoners was.

Meer