Razendsnelle vaccinatiecampagne in Israël levert opmerkelijke resultaten op

De eerste gegevens van de Israëlische vaccinatiecampagne tonen aan dat het coronavirusvaccin van Pfizer besmettingen met ongeveer 50 procent terugdringt, twee weken nadat de eerste van twee injecties is toegediend.

Dat zei een topfunctionaris van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid dinsdag. De bevindingen zijn gebaseerd op de resultaten van coronatests bij zowel Israëli’s die het vaccin al gekregen hebben, als bij mensen die nog niet gevaccineerd zijn. 

Het is een van de grote vraagtekens nu de vaccins uitgerold worden over de hele wereld: kan je het virus nog verspreiden eens je gevaccineerd bent? Op het eerste gezicht lijken deze resultaten daarop te wijzen, maar medische experts zeggen dat die conclusie nog niet kan getrokken worden. 

Het vel van de beer…

Ten eerste gaat het om voorlopige resultaten. En ten tweede gaan wetenschappers ervan uit dat mensen die negatief testen, nog steeds het virus kunnen overdragen. Als het zich in de neusholte van een persoon bevindt bijvoorbeeld, kan het zijn dat die persoon andere mensen besmet zonder dat hij of zij zelf het virus internaliseert. Daarom vindt dokter Sharon Alroy-Preis, topvrouw van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, dat we er niet van kunnen uitgaan dat het vaccin de verspreiding van het virus voorkomt. Dat zegt ze in The Times Of Israël. 

Bovendien wijst ze erop dat 17 procent van de Covid-19-patiënten die momenteel op intensieve zorgen liggen, al één prik hebben gekregen. Het Pfizer-vaccin biedt in principe pas volledige bescherming vanaf een week nadat de tweede dosis is toegediend. Wie de eerste dosis al gehad heeft moet dus absoluut de coronaregels blijven volgen.

Het Israëlische dagblad heeft verschillende onderzoeksgegevens gepubliceerd. Een andere studie op basis van data uit Israëls vaccinatiecampagne, wijst erop dat een persoon 14 dagen na de toediening van 1 dosis al 33 procent minder kans heeft om besmet te worden. Volgens andere gegevens daalt het aantal besmettingen met 60 procent na 14 dagen.

Beide onderzoeken bestudeerden de gegevens van ongeveer 400.000 patiënten, het gaat dus om 800.000 mensen in totaal. De oorzaak van de discrepantie tussen de twee studies is niet meteen duidelijk. 

Betalen met data

Pfizer heeft zijn vaccin tijdens fase 3 van het klinische onderzoek – waarbij op grote schaal getest wordt op mensen om de risico’s en de werking grondig te analyseren – namelijk ‘slechts’ op 40.000 mensen getest. Israël heeft op drie weken tijd al zo’n 20 procent van de bevolking gevaccineerd. De razendsnelle vaccinatiecampagne levert nu een van de beste praktijkgegevens op over de werking van het vaccin. Het gebrek aan data vanwege de meer beperkte fase 3-studie, wordt nu opgevangen door Israël dat allerlei medische gegevens deelt met Pfizer over zijn vaccinatiecampagne. 

Dat maakt deel uit van de afspraak tussen Pfizer en de Joodse staat, weet nieuwsmagazine Politico. Volgens deze overeenkomst zal Israël details aan Pfizer (en aan de Wereldgezondheidsorganisatie) verstrekken over de leeftijd, het geslacht en de medische geschiedenis van degenen die de prik hebben gekregen, evenals over de bijwerkingen en werkzaamheid ervan. De gegevens zijn geanonimiseerd om zo de privacy te beschermen. 

Het is een van de redenen waarom Israël zo veel vaccins kon bemachtigen op korte tijd. Een andere is de meerprijs die het land betaalt: Volgens sommige rapporten zouden de Israëli’s meer dan dubbel zoveel hebben betaald voor het Pfizer-vaccin als de VS of de Europese Unie.

Meer