Israëlische overwinning tegen Covid-19 is binnen bereik: ‘Pasen zal gevierd worden in brede familiale kring’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdagavond aangekondigd een contract te hebben ondertekend met het farmaceutische bedrijf Pfizer. Dat moet zijn land toelaten alle burgers ouder dan 16 met het covidvaccin in te enten voor einde maart.

Israël zal dan het eerste land op de wereld zijn dat zijn bevolking volledig heeft ingeënt. In ruil verbindt Israël zich ertoe Pfizer te voorzien van alle mogelijke statistische gegevens met betrekking tot de massale inentingen. Beide partijen varen er dus goed bij. Israël dat zijn burgers tegen de pandemie beschermt, terwijl Pfizer over massa’s gegevens met betrekking tot zijn vaccin kan beschikken.

Operatie ‘Back to Life’

‘Pasen zal vanaf 27 maart gevierd worden in brede familiale kring’, zei de premier. ‘De overwinning is binnen bereik. Vanavond is alles veranderd.’ De volgende bestelling van wat de naam operatie ‘Back to Life’ kreeg, komt zondag al in Israël aan. Goed nieuws dus voor een premier, die altijd onder vuur ligt. Zijn land begint vrijdag trouwens aan zijn derde nationale lockdown. Ondanks een geslaagde vaccincampagne zou de Britse mutatie ook daar problemen veroorzaken.

Al vroeg bij het uitbreken van de pandemie heeft de Joodse staat de onderhandelingen met Pfizer en Moderna opgestart. Het land wilde zich ervan verzekeren snel over voldoende vaccins te beschikken. Ook de farmabedrijven waren vragende partij. Het zeer efficiënte logistieke en militaire apparaat waarover Israël beschikt, garandeerden een snelle uitrol. Dat zou ook de producenten ten goede komen. Het land zou als het ware een uitstalraam worden voor de efficiëntie van hun vaccins.

Als eerste land ter wereld volledig gevaccineerd tegen Covid-19

Volgens ingewijden zou Pfizer al vóór de zomer Netanyahu de exclusiviteit van het vaccin hebben aangeboden, in ruil voor een schat aan statistische gegevens. De premier weigerde omdat hij niet op één enkel paard wedden wilde. Sinds donderdag beschikt zijn land ook over het vaccin van Moderna.

De voorbij dagen leek de vaccinatiecampagne een plateau te hebben bereikt, bij gebrek aan nieuwe voorraden. Maar dat probleem is nu van de baan.

Met de verkiezingen van 23 maart in het verschiet realiseert Netanyahu hier een enorme politiek stunt. Want het nieuwe akkoord met Pfizer garandeert hem als het ware dat hij naar de stembus kan trekken met een volk dat, als eerste van de wereld, volledig is gevaccineerd tegen Covid-19.

Meer