Na het vaccinatiesucces: Israël op weg naar derde lockdown

Israël gaat vrijdag zijn derde lockdown in. Dat zei premier Benjamin Netanyahu aan zijn ministers op een kernkabinet. Ondanks een geslaagde vaccincampagne zou de Britse mutatie problemen veroorzaken.

‘We zitten in een noodtoestand’, zei Netanyahu dinsdag tegen de rest van zijn regering. Er werd overeengekomen om vanaf vrijdag opnieuw in lockdown te gaan. Scholen en niet-essentiële winkels sluiten de deuren en de Israëli’s mogen niet verder dan een kilometer van hun huis gaan.

Ondanks die lockdown ziet het er wel nog steeds naar uit dat Israël één van de eerste staten in de wereld is die het coronavirus onder controle zal krijgen. De Joodse staat begon negen dagen geleden met vaccineren en gaf ondertussen al 7 procent van zijn bevolking een prikje. Over 25 dagen zou 90 procent van de risicopatiënten ingeënt moeten zijn. Experts zien in de Israëlische campagne een model voor de rest van de wereld.

Mutatie

Maar nu lijkt toch de variant van het virus die voor het eerst werd vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk voor problemen te zorgen. Ondertussen zijn al 23 Israëli’s besmet met die mutatie. Twee dagen na de ontdekking waren er al vier gevallen in Israël.

Na veel dralen begint ook ons land vandaag officieel aan de vaccinatiecampagne. Net voor het einde van het jaar werden er al enkele spuitjes gezet in een aantal woonzorgcentra, maar die waren vooral symbolisch. De komende week moet de Belgische vaccinatiecampagne op stoom komen. ‘Er mogen geen vaccins in de diepvries blijven liggen’, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dinsdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20