Toenemende zorgen om Britse coronavariant

Een ‘extreem zorgwekkende situatie’ die ‘ongeziene druk’ op de ziekenhuizen zet. De Britse beleidsmakers schuwen de grote woorden niet nu de coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk als een raket omhoog schieten.

De teller kwam dinsdag uit op een record van 53.135 geregistreerde besmettingen, of een stijging met 28 procent in amper één dag. Mogelijk speelt een inhaaleffect mee na de kerstperiode, maar dat is niet de enige verklaring, zeggen experten. Er is sprake van een fundamentele toename, wellicht als gevolg van de veel besmettelijkere coronavariant met codenaam VUI – 202012/01.

Ziekenhuizen in Engeland en Wales behandelen nu al meer Covid-patiënten dan op het hoogtepunt van de eerste golf in april. ‘We moeten dit virus onderdrukken om onze gezondheidsstelsel te beschermen en levens te redden totdat het vaccin ons kan beschermen’, verklaarde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock, die sprak van een ‘extreem zorgwekkende situatie.’

De Britse regering beslist morgen over mogelijke strengere maatregelen om de epidemie in te dijken, waaronder het langer dicht houden van de scholen. Volgens de krant The Telegraph overwegen de toplui van de Premier League om de voetbalcompetitie twee weken stil te leggen.

Angst op het continent

De Britse coronapiek komt er op een moment dat in veel andere Europese landen, waaronder België, de situatie aan het verbeteren is. Het Europese vasteland is er als de dood voor dat de Britse coronavariant, die al her en der opgedoken is op het continent, zich nog sneller gaat verspreiden.

In Nederland zijn er 11 gevallen bekend. De regering komt er morgen bijeen voor spoedoverleg.

In ons land kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dinsdag aan dat de federale politie komend weekend extra controles uitvoert op de verplichtingen voor terugkerende reizigers uit het buitenland. Er zullen verstrengde controles worden uitgevoerd in de luchthavens, de internationale treinstations en op de wegen.

Meer