Is het vaccin van Pfizer/BioNTech doeltreffend tegen de ‘Britse’ mutatie van Covid-19? Dit is wat de ontwikkelaars zeggen

De verspreiding van een nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen dagen tot een kleine golf van paniek geleid in de Europese Unie. Vaccinontwikkelaars Pfizer en BioNTech bedaren de gemoederen: deze mutatie zou niet resistent zijn tegen hun vaccin.

Sinds maandag is er geen transport meer tussen België en het Verenigd Koninkrijk, behalve voor vrachtverkeer. Net als vele andere Europese naties vreest ons land de verspreiding van een zeer besmettelijke variant van het SARS-CoV-2-virus die in het VK de kop opstak. 

Pfizer stelt gerust

Tegen het heersende alarmisme in, stelt de directeur van de medische afdeling van Pfizer de bevolking gerust. Volgens hem is er een grote kans dat het vaccin, dat zijn onderneming in samenwerking met BioNtech ontwikkelde, even doeltreffend is tegen deze nieuwe mutatie.

‘Pfizer volgt mutatie van het virus dat onlangs in het VK is opgedoken zeer nauwlettend op’, zegt Marc Kaptein aan NOS. ‘We weten dat dit vaccin ook werkt tegen negentien andere mutaties. De mutatie in het Verenigd Koninkrijk wordt op dit moment getest in het laboratorium, maar we zijn er vrijwel zeker van dat het vaccin ook gaat werken tegen dit laatste gemuteerde virus’, legt hij uit aan de Nederlandse televisiezender.

BioNtech ook

Ugur Sahin, de directeur van BioNTech, heeft ook geruststellende verklaringen afgelegd. ‘We hebben het vaccin al getest tegen ongeveer 20 varianten van het virus. De immuunrespons van ons vaccin kon al die virusvormen deactiveren’, bevestigt hij aan Bild TV. ‘Nu is het zaak om experimentele tests doen op deze nieuwe mutatie. Dat duurt ongeveer twee weken. We zijn er echter van overtuigd dat het de werking van het vaccin niet significant zal verzwakken.’

‘In het ergste geval, als het vaccin deze variant toch niet kan bestrijden, zullen de fabrikanten hun vaccin snel kunnen aanpassen om de doeltreffendheid ervan te verbeteren’, voegde Sahin eraan toe.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech is maandag goedgekeurd door het Europees agentschap voor Geneesmiddelen (EMA). Prompt gaf de Europese Commissie groen licht voor de start van de vaccinatiecampagne in de EU. Die begint op 27 december. In België start de campagne op 28 december in vier rusthuizen: een in Wallonië, een in Brussel, een in Vlaanderen en een in de Duitstalige Gemeenschap. Het allereerste vaccin zal worden toegediend in een faciliteit in Puurs, de stad waar het Europese hoofdkantoor van Pfizer is gevestigd.

Meer