EU sluit deal met Pfizer en BioNTech voor 300 miljoen vaccins

De Europese Unie heeft een deal gesloten met Pfizer en BioNTech om 300 miljoen dosissen van het coronavaccin te kopen. Het is de grootste bestelling tot nu toe voor de twee farmabedrijven.

Volgens de overeenkomst kunnen de 27 EU-landen 200 miljoen dosissen kopen met de optie om er 100 miljoen bij te bestellen. Het formele aankoopcontract werd vandaag afgerond. Het vaccin van de twee farmabedrijven is voor 90 procent effectief tegen het coronavirus.

Grootste bestelling tot nu toe

‘Sinds de start van de coronapandemie was het onze prioriteit om een veilig en effectief vaccin te creëren. Tijdens die periode hebben we ook de productiecapaciteiten opgevoerd met als doel om het vaccin klaar te hebben tegen het einde van het jaar. Het is een ambitieuze doelstelling, maar zeer cruciaal om deze wereldwijde pandemie een halt toe te roepen’, laat Albert Bourla, CEO van Pfizer weten.

‘Het akkoord met de Europese Commissie betekent de grootste bestelling van ons vaccin tot nu toe’, gaat Bourla verder. ‘Het is een grote stap voorwaarts in onze gemeenschappelijke doelstelling om het virus beschikbaar te maken voor de kwetsbare bevolkingsgroepen.’

Goedkeuring geneesmiddelenagentschappen

In juni hadden de twee farmabedrijven ook al een overeenkomst gesloten met de Verenigde Staten (VS) voor 100 miljoen dosissen. De EU en de VS kunnen de vaccins pas aankopen als die zijn goedgekeurd door de Europese en Amerikaanse geneesmiddelenagentschappen. Daarvoor moeten er eerst nog wat obstakels genomen worden, zoals voldoende data verzamelen om de versnelde goedkeuring in te dienen.

De EU heeft ook al deals gesloten met straZeneca, Sanofi en Johnson & Johnson. Er lopen nog gesprekken met Moderna, CureVac en Novavax om ook daar vaccins te kopen.

Meer