Coronavaccin van Pfizer en BioNTech is ‘veilig en voor 90 procent effectief’

Het potentiële vaccin dat de farmabedrijven Pfizer en BioNTech samen ontwikkelen, is voor 90 procent effectief tegen het coronavirus. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten.

De twee bedrijven kondigden maandag interim-resultaten aan voor hun kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. Uit onderzoek bij 43.538 patiënten is gebleken dat het vaccin bijna zo goed als perfect werkt tegen het virus. Wie het krijgt, zou 28 dagen later beschermd zijn tegen Covid-19.

Maar daar moet wel de kanttekening bij geplaatst worden dat dit voorlopige resultaten zijn. Na meer onderzoek kan dat nog veranderen, maar experts zijn het erover eens dat het in deze fase ‘niet veel beter kan’.

Ook Pfizer-CEO Albert Bourla spreekt van een ‘historische dag voor de wetenschap’. ‘We naderen een kritische mijlpaal in de ontwikkeling van ons vaccin op een moment waarop de wereld het het meest nodig heeft door stijgende besmettingen en overvolle ziekenhuizen’, klinkt het in een persbericht. ‘We blijven data verzamelen voor een finale analyse wanneer nog 164 coronapatiënten onderzocht zijn.’

Europees vaccin

Het Pfizer-vaccin is een van de kandidaten voor een Europees vaccin. De Europese Commissie bestelde al 200 miljoen dosissen, met een optie voor 100 miljoen meer als het zijn werk naar behoren doet. Pfizer plant om eind november noodgoedkeuring aan te vragen in de VS. In de derde week van deze maand zouden er genoeg data zijn om het proces te starten.

Het vaccin wordt deels in België ontwikkeld. Op dit moment rollen er in de Pfizer-vestiging in het Antwerpse Puurs-Sint-Amands al een paar honderdduizend flesjes van de band.

Euforie

De beurzen reageren alvast euforisch. De voorbeurshandel in de VS gaat tot meer dan 5 procent hoger, de Europese beurzen doen er tot 7 procent bij.

En ook uittredend Amerikaans president Donald Trump kan zijn geluk niet verbergen. Hij tweette maandag – ietwat voorbarig – dat er een vaccin aankomt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325778096151203843
Meer