Beurzen schieten hoger na vaccin-nieuws van Pfizer

De Europese beurzen gaan maandag tot meer dan 7 procent hoger. De Brusselse sterindex Bel20 doet er 6 procent bij.

De markten waren sowieso al in goeden doen nu Joe Biden afgelopen weekend werd verkozen tot president van de VS, maar na goed nieuws over een mogelijk coronavaccin schieten ze de lucht in. De brede index EuroStoxx600 gaat 5 procent hoger, de Belgische sterindex Bel20 gaat tot meer dan 6 procent hoger. De sterkste stijger is de Franse CAC40 met 7,7 procent.

In de Bel20 gaat AB InBev 11 procent in het groen. De bierbrouwer kan profiteren van een coronavaccin omdat de horeca dan weer opengaat en het bedrijf zijn bier weer aan de man krijgt.

Oxurion klimt 8,5 procent. Het bedrijf heeft deze maand, net als in juli, nieuwe patenten gekregen voor THR687. Dat is een middel voor de behandeling van diabetisch macala-oedeem. Ook Balta doet er 5,9 procent bij, na een positieve trading update op donderdagavond.

In Parijs gaat Bic 5,4 procent hoger. De Franse producent van balpennen neemt het Amerikaanse Rocketbook over. Dat bedrijf stevent af op een omzet van 32 miljoen dollar en maakt notitieboeken waarbij de notities uitgegomd kunnen worden met een vochtige doek.

Chips en olie

In Duitsland wint Infineon 3,3 procent na de publicatie van de jaarcijfers. De producent van chips zag de omzet met 7 procent stijgen tot 8,6 miljard euro en mikt in het nieuw boekjaar op een omzet van 10,5 miljard euro.

De prijzen van ruwe olie gingen maandag duidelijk hoger, na de winst van de democraat Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een vat olie (159 liter) van de Noordzeesoort Brent steeg tijdens de vroege handel 1,02 dollar tot 40,47 dollar. Voor een vat olie van de Amerikaanse soort WTI werd 38,11 dollar betaald, een stijging met 97 cent.

Ook in de VS gaat het er stevig aan toe. Voorbeurs stijgt de Dow Jones 5,2 procent en de S&P500 doet er 3,7 procent bij. De techbeurs Nasdaq houdt het rustiger met 0,9 procent. Dat komt omdat naar alle waarschijnlijkheid techaandelen als Zoom en thuisfitnesser Peloton een stevige klap zullen krijgen. Zij bouwden hun businessmodel op de coronacrisis en zullen dus waarschijnlijk lijden onder minder lockdowns.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20