Eerste vaccinaties in Puurs, Woluwe en Bergen

Het startschot voor de Belgische vaccinatiecampagne is officieel gegeven. Het eerste Vlaamse vaccin wordt maandag gezet in Puurs, vlakbij de fabriek van Pfizer. Bijna gelijktijdig krijgen bewoners van woonzorgcentra in Woluwe bij Brussel en het Waalse Bergen een injectie.

Nu het eerste vaccin is goedgekeurd door de Europese autoriteiten, dat van Pfizer en BioNTech, staat ons niets meer in de weg om aan de vaccinaties te beginnen. De strategie is uitgerold en alle diensten staan klaar om aan het huzarenstukje te beginnen.

In ons land worden de eerste mensen maandag om 11 uur gevaccineerd. De eerste Vlaming die het vaccin ontvangt is de 96-jarige Jos Hermans, een inwoner van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands.

‘Hij is onze oudste bewoner. Hij heeft altijd zeer strikt alle maatregelen opgevolgd, is heel de periode coronavrij gebleven, hij waakte er zelf mee over dat zijn gezondheid gegarandeerd bleef. En hij staat ook helemaal achter het vaccin’, zegt de directeur van het woonzorgcentrum aan VRT NWS. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zal daarbij aanwezig zijn.

Op hetzelfde moment krijgen rusthuisbewoners in Woluwe en Bergen een vaccin in aanwezigheid van de regionale ministers van Welzijn.

Niet verplicht

Bewoners en personeel in woonzorgcentra krijgen voorrang voor vaccins in ons land. Daarna volgt het ziekenhuispersoneel. In de volgende fase (1b) wordt iedereen boven 65 en risicopatiënten vanaf 45 jaar gevaccineerd. Als dat achter de rug is, krijgt de rest een vaccin.

Het is niet verplicht om een vaccin te laten zetten, maar experts raden wel aan om het te doen. ‘De gevolgen als u het niet doet zijn potentieel catastrofaal’, zei viroloog Pierre Van Damme daar eerder al over.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20