“Transacties met Russische leveranciers gaan gepaard met veel onzekerheden”: Indiase staalreus staakt steenkoolimport uit Rusland

Tata Steel, een van de grootste staalproducenten van India, zei te zullen stoppen met het importeren van Russische kolen. Dat doet de onderneming vanwege de “onzekerheden” ten gevolge van de westerse sancties die zijn ingesteld tegen Rusland, bericht de Britse zakenkrant de Financial Times (FT).

Tata Steel was India’s grootste importeur van Russische steenkool in het eerste kwartaal. De onderneming zou maar liefst 617.000 ton steenkool hebben ingevoerd uit het oorlogvoerende land, volgens de gegevens van databedrijf CoalMint, die overgenomen werden door de FT. Maar Tata plaatste deze orders voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

“Om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen, hebben we alternatieve leveringen van grondstoffen gezocht, aangezien transacties met Russische leveranciers en bankiers op dit moment met veel onzekerheden gepaard gaan ten gevolge van de internationale sancties die aan Rusland zijn opgelegd”, vertelde een woordvoerder van Tata Steel aan de FT.

Onverzadigbare behoefte aan steenkool

India heeft een onverzadigbare behoefte aan steenkool. De natie is niet alleen sterk afhankelijk van kolen voor de productie van staal, maar gebruikt de fossiele brandstof ook voor 70 procent van zijn elektriciteitsnet. Daarnaast heeft het land momenteel te kampen met een ongewoon intense hittegolf waardoor 20 kolencentrales in het land zijn gesloten.

Onder meer daarom zou New Delhi de Russische steenkoolimport in maart opgedreven hebben tot een niveau dat in meer dan twee jaar niet meer is voorgekomen. Dat bleek uit eerdere gegevens van het grondstoffeninformatiebureau Kpler.

De Zuid-Aziatische staat, die voor zijn energievoorziening sterk afhankelijk is van import, was eerder gevallen voor de olie die Rusland tegen lage prijzen wil dumpen; zo heeft India sinds 24 februari al 13 miljoen vaten ruwe olie van de Russen gekocht. Dit is bijna evenveel als de 16 miljoen vaten die in 2021 zijn afgenomen.

Lastiger

Maar verschillende analisten hebben opgemerkt dat sancties tegen Moskou het betalen voor zijn grondstoffen lastiger hebben gemaakt. Rusland heeft geëist dat kopers van zijn producten in roebels betalen om de dollar en andere valuta’s te mijden.

Hoewel India en Rusland hebben geflirt met betalingen in lokale valuta’s voor zakelijke vereffeningen (even was er sprake van om een handelsmechanisme voor roepie-roebel-transacties op poten te zetten), is er van dergelijke plannen nog niks in huis gekomen.

(fjc)

Meer