Na Russische olie schakelt India over op z’n steenkool: invoer verdubbeld, ondanks waarschuwingen VS

Terwijl Europa en de Verenigde Staten alles in het werk stellen om Rusland diplomatiek en economisch te isoleren, blijft India vrolijk zakendoen met het Russische regime. De grootste democratie ter wereld, die de Russische invasie in Oekraïne niet wil veroordelen, stelt nog steeds haar havens open voor de grondstoffen die autocraat Vladimir Poetin verkoopt.

Vorige week heeft de Europese Commissie nog een verbod op Russische steenkool voorgesteld als onderdeel van een nieuwe reeks sancties tegen Moskou. Maar aan de andere kant van de wereld, in India, is de import van steenkool uit Rusland in maart gestegen tot een niveau dat in meer dan twee jaar niet meer is voorgekomen, zo blijkt uit gegevens van het grondstoffeninformatiebureau Kpler.

New Delhi, dat voor zijn energievoorziening sterk afhankelijk is van import, was eerder gevallen voor de olie die Rusland tegen lage prijzen wil dumpen; zo heeft het sinds 24 februari al 13 miljoen vaten ruwe olie van de Russen gekocht. Dit is bijna evenveel als de 16 miljoen vaten die in 2021 zijn afgenomen.

70 procent van de elektriciteit in India is afkomstig van steenkool

De Indiase regering volgt dezelfde trend voor de zwarte delfstof: de invoer van steenkool uit Rusland heeft 1,04 miljoen ton bereikt, het hoogste niveau sinds januari 2020. Dat bevestigde Matthew Boyle, analist bij Kpler, aan CNBC. Maar liefst tweederde van het volume van maart kwam uit Russische havens in het Verre Oosten, waarschijnlijk na het begin van de oorlog eind februari.

“De markten vermoeden dat India en China hun steenkoolimport uit Rusland zullen opvoeren, wat het effect van een formeel EU-verbod op de invoer van Russische steenkool gedeeltelijk zou compenseren.” Dat noteerde Vivek Dhar, hoofd van het onderzoek naar mijnbouw en energie bij de Commonwealth Bank of Australia, in een vorige week gepubliceerde nota.

New Delhi bevestigde vorige maand tegenover Reuters dat het zijn invoer van Russische cokes ging verdubbelen om er zijn staalfabrieken mee te bevoorraden.

Voor het begin van de oorlog importeerde India niet meer dan 2 procent van zijn steenkool uit Rusland. Maar het land blijft sterk afhankelijk van de delfstof: het is de tweede grootste verbruiker ter wereld, na China, en 70 procent van zijn elektriciteitsproductie is er nog steeds van afhankelijk. Als Moskou steenkool kan leveren tegen lage prijzen, zal New Delhi dat niet weigeren.

Woede van Washington

Dit besluit valt niet in goede aarde bij Washington; het aantal geruchten over economische sancties neemt toe. De regering van de VS heeft gewaarschuwd dat India aanzienlijke gevolgen zal ondervinden indien het zich aan de zijde van Moskou zou scharen, aldus ingewijden.

“Ondanks de waarschuwingen van het Westen blijft India afhankelijk van zijn toeleveringsketen met Rusland voor natuurlijke hulpbronnen zoals olie en steenkool”, wierp Samir N. Kapadia, hoofd handel bij het adviesbureau voor overheidsrelaties Vogel Group, op.

Het Witte Huis heeft tot dusver twee “waarschuwingsschoten” gelost, waarbij India onder druk werd gezet om aan de “juiste kant van de geschiedenis” te staan en zich niet met Rusland te verenigen. Er komt waarschijnlijk geen derde als dit zo doorgaat. De aard van deze sancties is echter nog onbekend.

Moskou zoekt nieuwe partners

Ondertussen is Rusland op zoek naar nieuwe energieklanten, zowel in eigen land als in het buitenland, nu de vaste afnemers van zijn energieproducten hun heil elders zoeken of hun aankopen verminderen. Tijdens een vergadering met hoge ambtenaren op woensdag heeft Poetin namelijk erkend dat zijn land met ernstige exportproblemen kampt.

(lb/ns)

Meer