Amerikaans geduld met India raakt stilaan op: Biden en Modi bespreken Rusland in virtuele meeting

De Amerikaanse president Joe Biden zal vandaag met de Indiase premier Narendra Modi spreken in een virtuele meeting. Biden wil de druk op de Indiase premier opvoeren om Rusland de rug toe te keren. India probeert in het hele conflict een soort neutrale koers te varen, en dat zorgt voor irritaties in Washington.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne probeert India een evenwicht te vinden in zijn relaties met Rusland en het Westen. Samen met de VS, Australië en Japan maakt India deel uit van de ‘Quad’. Een strategisch bondgenootschap tussen de vier democratieën in het Stille Oceaangebied. India is echter het enige lid van dat bondgenootschap dat Rusland niet rechtstreeks heeft veroordeeld voor de invasie in Oekraïne. Daarbovenop blijft India ongehinderd energiebronnen uit Rusland importeren.

Rush op Russische discountolie

Die spreidstand begint stilaan tegen de grenzen van Bidens geduld aan te lopen. “President Biden zal onze nauwe consultaties over de gevolg van Ruslands brutale oorlog in Oekraïne verderzetten”, zegt Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki. Zo zal onder andere besproken worden hoe “de destabiliserende impact” van de oorlog op de voedselmarkten beperkt kan worden.

Ongetwijfeld zal de Indiase aankoop van goedkope Russische olie ter sprake komen. Sinds het begin van de invasie heeft India al meer dan 13 miljoen vaten van Russische ruwe aardolie aangekocht. Dat is een enorme stijging in vergelijking met 2021. Toen kocht het land 16 miljoen vaten Russische aardolie over het hele jaar, merkt het persagentschap Reuters op. De Russische olie zou tot 20 procent goedkoper zijn dan de globale marktprijzen.

Volgens economisch adviseur van de regering-Biden, Daleep Singh, zal de VS geen rode lijnen trekken voor de Indiase olie-import uit Rusland. Al wijst Washington er wel op dat de rush op de discountolie ongepast is, en zo snel mogelijk moet ophouden. Rusland haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit de verkoop van energiebronnen. De import van Russische grondstoffen wordt dus gezien als een onrechtstreekse bijdrage aan de Russische oorlogsmachine. Om diezelfde reden ligt de EU onder hevige druk, en zoeken de EU-lidstaten naar manieren om onafhankelijk te worden van Russische grondstoffen.

India tussen twee vuren

De reden waarom India voor een soort middenkoers kiest, is omdat het land zowel met Rusland als met de Verenigde Staten belangrijke relaties onderhoudt. Zoals eerder vermeld vormt India met de VS een strategisch bondgenootschap in de ‘Quad’. De VS is een belangrijke bondgenoot in het machtsevenwicht tegen de Chinese dominantie in de regio.

Daarnaast rekent India op Rusland voor de levering van militair materiaal. Net zoals bij de VS het geval is, werpt een goede relatie met Rusland ook wat gewicht in de schaal tegenover China. Volgens Singh zou de VS bereid zijn om India bij te staan hun energie- en defensie-voorraden te diversifiëren.

Het land bevindt zich met andere woorden tussen twee vuren. Omringd door vijandige staten zoals Pakistan en China – beide net als India nucleaire machten – heeft India er groot belang bij om de bruggen met Rusland heel te houden. Maar om precies dezelfde reden heeft New Delhi ook Washington nodig als partner.

Niet onbelangrijk: in Pakistan heeft het parlement afgelopen weekend een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Imran Khan. Khan was vooral kritisch tegen de VS en zocht regelmatig toenadering tot Rusland. De machtswissel kan Pakistan terug richting verder Amerikaanse invloeden duwen.

(lb)

Meer