Tata Steel wordt in Nederland andermaal onderzocht wegens uitstoot van gevaarlijke stoffen

Tata Steel zal in Nederland strafrechtelijk worden onderzocht in verband met de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Het is al het zevende onderzoek dat tegen het bedrijf wordt uitgevoerd.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoeken of het staalbedrijf in het Nederlandse IJmuiden opzettelijk gehandeld heeft met het uitstoten van gevaarlijke stoffen. Volgens het ministerie is het aannemelijk dat het bedrijf bewust de bodem, lucht of oppervlaktewater heeft bevuild, met een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid.

Strafrechtelijk onderzoek

Het onderzoek komt er na aangifte van advocaat Bénédicte Ficq, die namens 800 mensen het woord voert. Op basis van de aangifte zijn er verschillende documenten opgevraagd door het ministerie en onderzocht. Zodoende is er besloten om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen de staalgigant. Er volgt ook een onderzoek naar de rol van de leidinggevenden.

Ook restproductverwerker Harsco Metals wordt onderzocht. Dat bedrijf ligt op het terrein van de staalgigant.

Concentraties kankerverwekkende stoffen

Omwonenden en oud-werknemers verwijten het bedrijf gezondheidsschade. Uit metingen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bleek recentelijk nog dat Tata Steel een veel hogere uitstoot van schadelijke stoffen had dan het bedrijf zelf beweerde. De gemelde concentraties metalen en kankerverwekkende stoffen zouden niet overeen te komen met de metingen van het RIVM.

Ook bleek longkanker vaker voor te komen rondom de fabriek, soms wel 50 procent vaker dan het landelijke gemiddelde in Nederland. Zo tonen cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland.

Tegen Tata Steel en Harsco lopen al verscheidede rechtszaken vanwege het overtreden van milieuregels. Het is aannemelijk dat het onderzoek nauw gevolgd wordt door de Europese staalindustrie, aangezien soortgelijke zaken de aandacht steeds meer richten op industriële luchtvervuiling.

Het staalbedrijf laat in een reactie aan het OM weten de resultaten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Naar eigen zeggen is het zich bewust van haar verantwoordelijkheid en investeert het in preventieve maatregelen.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.