Harvard-onderzoekers: ‘40 procent van de Amerikaanse coronadoden waren te vermijden onder Trump’

Amerikaanse onderzoekers hebben berekend hoeveel doden er in de Verenigde Staten hadden kunnen vermeden worden onder de regering-Trump en tijdens de pandemie. ‘Trump verergerde de al lang bestaande tekortkomingen in het gezondheidsbeleid in de VS.’

Het gezondheidsbeleid van de voormalige president Donald Trump heeft jaarlijks aan honderdduizenden Amerikanen het leven gekost, terwijl dat vermeden had kunnen worden. Dat besluiten 33 onderzoekers van onder andere de Harvard Medical School en de universiteit van Californië. 

Het rapport, gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, schetst een vernietigend beeld van Trumps presidentschap en dan vooral tijdens de coronacrisis vorig jaar. Van de meer dan 400.000 coronadoden in de Verenigde Staten sinds januari 2020 kon maar liefst 40 procent vermeden worden.

‘Ongeveer 40 procent van de sterfgevallen had vermeden kunnen worden als het sterftecijfer in de VS die van het gewogen gemiddelde in de andere G7-landen had weerspiegeld’, aldus het rapport. ‘Veel van de gevallen en sterfgevallen waren vermijdbaar.’

Regering-Trump

De Verenigde Staten worden geteisterd door de grootste corona-uitbraak ter wereld. Op 11 februari werden er sinds het begin van de coronacrisis meer 27 miljoen besmettingen geregistreerd en zijn er meer dan 470.000 aan het virus overleden, volgens cijfers van de John Hopkins University.

Een groot deel van die besmettingen en coronadoden valt volgens de onderzoekers te herleiden tot de maatregelen, of het ontbreken ervan, van de regering-Trump: ‘In plaats van de Amerikaanse bevolking te mobiliseren om de pandemie te bestrijden, wees president Trump de dreiging ervan publiekelijk af (hoewel hij die privé erkende), ontmoedigde hij actie toen de infectie zich verspreidde en schuwde hij internationale samenwerking’.

‘Zijn weigering om een nationale strategie te ontwikkelen verergerde de tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen en diagnostische tests’, stelt het rapport. ‘President Trump politiseerde het dragen van mondmaskers en de heropening van scholen en organiseerde binnenshuis evenementen die door duizenden werden bijgewoond, waar mondmaskers werden ontmoedigd en fysieke afstand onmogelijk was.’

Amerikaans gezondheidszorgsysteem

Verder telden de onderzoekers voor 2018 – nog voor de coronacrisis dus en aan het begin van Trumps presidentschap – zo’n 461.000 vermijdbare doden in de Verenigde Staten. Dat deden ze in het kader van een onderzoek naar 40 jaar van het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem.

Zo blijkt ook dat het aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten begon te stijgen nadat de Amerikaanse president Ronald Reagan het Witte Huis verliet en piekte tijdens de eerste jaren van het presidentschap van Trump. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20