Wordt Gab de nieuwe megafoon van Trump?

Uitgerekend op Gab, een sociaal netwerk dat bol staat van extreemrechtse berichten en complottheorieën, maakt voormalig Amerikaans president Donald Trump zijn comeback op sociale media.

Trump publiceerde geen persoonlijk bericht, maar alleen een korte venijnige brief van zijn advocaten over het impeachmentproces dat dinsdag in de Amerikaanse Senaat start, in de nasleep van de stormloop op het Capitool van 6 januari. Het gaat om zijn eerste post op sociale media sinds 8 januari.

Trump gebruikte daarvoor zijn bestaande account dat hij sinds augustus 2016 bij Gab heeft. Met 1,4 miljoen volgers bereikt Trump via het ultrarechtse platform wel ruim zestig keer minder mensen dan de 88 miljoen volgers die hij op Twitter had. Gab wordt geleid en is opgericht door Trump-fan Andrew Torba.

Trump werd na de bestorming van het Capitool op 6 januari verbannen van alle grote sociale netwerken, waaronder Twitter, Facebook en YouTube. Aanvankelijk werd erop gespeculeerd dat hij naar Parler zou uitwijken, maar die app werd door Apple en Google uit de app-winkels gehaald. De CEO van Parler werd vorige week ontslagen, waardoor het nog onduidelijk is welke koers die app gaat varen.

Lees ook:

Impeachmentproces

Trumps comeback op sociale media komt er op een cruciaal moment. Nadat het Huis van Afgevaardigden hem eerder schuldig bevond aan het opruien van de meute en het aanzetten tot de bestorming, komt de bal in het kamp van de Senaat te liggen.

De senatoren moeten beslissen of ze de impeachment bekrachtigen. Hoewel de Republikein Trump inmiddels president-af is, staat er toch veel op het spel. De senatoren hebben immers de macht om Trump te verbieden om ooit nog president te worden. Om de nodige tweederde meerderheid op 100 zetels te halen, moeten de 50 Democraten evenwel minstens 17 Republikeinse collega’s zien te overtuigen. Het proces gaat dinsdag van start.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20