Groot-Britannië doet het al twee maanden zonder steenkool

Groot-Britannië verbrandt al twee maanden geen brok steenkool meer om energie op te wekken. Dat is de langste periode sinds 1880 dat het Britse eiland zonder de meest vervuilende der fossiele brandstoffen kan, volgens netbeheerder National Grid. 

De Britten introduceerden elektriciteit op steenkool aan de wereld in 1880, tijdens de Industriële Revolutie. Momenteel draait het Britse elektriciteitsnet al sinds 9 april, zonder de steenkool op te branden.

Groot-Brittanië, dat traditioneel een groot beroep doet op steenkool voor zijn energie-productie, slaagde daarin door een val in de vraag naar elektriciteit door de coronacrisis. Daarbij geholpen door de zonnigste maand mei sinds de metingen begonnen, kon het eiland voorzien in zijn behoefte door meer te vertrouwen op wind- en zonne-energie. 

Een woordvoerder van de Britse netbeheerder National Grid liet woensdagochtend weten dat het, sinds middernacht, 61 dagen geleden is dat de laatste steenkoolcentrale werd uitgeschakeld. Het vorige record van 18 dagen wordt daarmee verpulverd. 

Het zet de verschuiving in de wereldwijde energieproductie nogmaals in de verf. Slechts zes jaar geleden was 40 procent van de elektriciteitsproductie in Groot-Brittanië nog op basis van steenkool. Lage elektriciteitsprijzen als gevolg van een verminderde industriële vraag, vanwege de lockdown maar ook door heffingen op koolstofemissies, hebben het steeds minder rendabel gemaakt om steenkoolcentrales te exploiteren.

Meer