Terwijl andere CEO’s afstand nemen van China, schrijft Musk een artikel voor de Chinese internetwaakhond

Centimiljardair Elon Musk werd de eerste buitenlander die een artikel voor China Cyberspace, een magazine van de Chinese internetwaakhond CAC, mocht schrijven. Daarin roept hij zakenmensen in het land op om hem te helpen “een toekomst die het wachten waard is” te bouwen.

De zakenman deelde in het artikel nieuws over drie van zijn bedrijven, namelijk Tesla, Neuralink en SpaceX. Ook deed hij enkele voorspellingen over waar technologie naartoe gaat in de toekomst. Musk prees ten slotte China’s investeringen in onder andere hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en batterijtechnologie en riep hij Chinese zakenmensen op om hem te helpen zijn doelen te bereiken.

Ook over de ruimtevaart schreef Musk behoorlijk wat. Hij zou hebben gezegd dat het zijn droom is om een “zelfvoorzienende stad” te bouwen op Mars en dat het zijn missie is om van de mensheid een multiplanetaire soort te maken. Dat zou de toekomst van onze soort verzekeren moest er iets gebeuren met de aarde. Hij noemde de huidige menselijke beschaving “een klein glinsterend lichtje in de leegte”.

Dat Musk een kolonie op Mars wil bouwen, is geen geheim. De zakenman verkondigt dat al vele jaren en heeft al toegegeven dat hij zelf op de rode planeet wil sterven.

Tesla Bot

Opvallend is dat Musk het medium ook gebruikte als verkooppraatje voor zijn Tesla Bot, een robot die door het bedrijf ontwikkeld wordt en in de toekomst in “miljoenen huishoudens” zal moeten worden gebruikt om bijvoorbeeld verouderde mensen te helpen in het dagelijks leven. 

China, dat te kampen zal krijgen met een krimpende bevolking en een stevige vergrijzing, zal in de komende jaren enorm veel werkkrachten nodig hebben in de zorgsector. Om die kloof te overbruggen, zouden de robots van Tesla ideaal zijn. “Binnen misschien een decennium zullen mensen een robot kunnen kopen voor hun ouders als verjaardagscadeau”, zegt Musk in het artikel. 

Eerste buitenlander

De Tesla-topman is de eerste buitenlander die een artikel kon laten publiceren in China Cyberspace, een publicatie die wordt beheerd door de Cyberspace Administration of China (CAC), de Chinese internetwaakhond. Andere bekende namen die al voor het magazine schreven zijn Daniel Zhang, de huidige CEO van Alibaba en Pony Ma, de oprichter van Tencent, een van de grootste multimediabedrijven in de wereld.

De CAC is de overheidsorganisatie die het Chinese internet reguleert en, waar nodig, censureert. De internetwaakhond houdt bijvoorbeeld in de gaten of mensen kritische berichten over de Chinese overheid publiceren, waarbij het soms hardhandig ingrijpt. Dat Musk, die zichzelf een “vrijheid van meningsuiting-absolutist” noemt, schrijft voor het blad, is opvallend.

Andere CEO’s van westerse techbedrijven, zoals Meta’s Mark Zuckerberg en Alphabets Sundar Pichai, hebben in de voorbije jaren juist afstand genomen van China. Nu de spanningen tussen het land en de VS toenemen, waarschuwen mensen als Zuckerberg zelfs dat Pekings tactiek van censuur een dreiging vormt voor de internetvrijheid in andere landen.

De CAC heeft nog geen online versie van het artikel gepubliceerd, maar Tesla China bevestigde al wel aan Bloomberg dat Musk het schreef. 

Meer