Lanceert ChatGPT deze week een eigen zoekmachine? Dit weten we al

Krijgt Google binnenkort een grote concurrent? Mogelijk wel. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, lijkt namelijk van plan een eigen zoekmachine te lanceren. Volgens de geruchten zou die nieuwe zoekmachine deze week al online komen.

In het nieuws: De Hacker News-community van Y Combinator merkte recent op dat OpenAI de domeinnaam “search.chatgpt.com” heeft geregistreerd. Momenteel leidt deze URL nog naar niets, maar daar zou binnenkort verandering in komen. Rond hetzelfde moment deelde techinfluencer Pete Huang namelijk dat zo’n zoekmachine van ChatGPT op donderdag 9 mei online zou komen.

Wat mogen we verwachten van de ChatGPT-zoekmachine?

Het is voorlopig nog moeilijk in te schatten hoe zo’n zoekmachine van ChatGPT er zal uitzien. Volgens de geruchten zou het gaan om een combinatie van een traditionele zoekmachine, zoals we die kennen van Google, met extra mogelijkheden dankzij artificiële intelligentie (AI).

  • In de zoekresultaten zullen dus links verschijnen naar webpagina’s. Daarnaast zal er ook dankzij AI een beknopt antwoord worden geformuleerd. De zoekmachine van OpenAI zal dus een soort combinatie worden van Google en AI-chatbots zoals ChatGPT en Gemini.
  • Het voordeel van deze zoekmachine is dat OpenAI zo advertenties kan plaatsen tussen de resultaten. Het bedrijf is – ondanks zijn enorme succes – namelijk nog steeds zwaar verlieslatend. Een extra advertentiestroom is dus meer dan welkom.

Google: Deze nieuwe zoekmachine zou wel eens een grote concurrent kunnen worden van Google. Met een marktaandeel van 90 procent domineren zij nog altijd deze markt, gevolgd door Bing van Microsoft. Een ChatGPT-zoekmachine zou daar verandering in kunnen brengen.

Meer