‘Een stijgende rente kan voor meer Archegos-fiasco’s zorgen’

De Amerikaanse tienjaarsrente zit sinds begin dit jaar in de lift. Volgens Nouriel Roubini, professor aan de Stern School of Business van de Universiteit van New York, is dat in de eerste plaats slecht nieuws voor de aandelenmarkten. ‘Veel spelers nemen te veel risico en sommigen zullen imploderen’, klinkt het.

In een interview met Bloomberg uit Roubini zijn bezorgdheden over het risicogedrag op de beurzen. ‘Ik zie dat meer en meer beleggers veel risico’s nemen. Dat is het gevolg van een combinatie van het lagerentebeleid van de centrale banken en de fiscale stimulusprogramma’s van de overheden’, aldus de professor. Hij vreest dat door het risicoappetijt nog meer fiasco’s, zoals met het hefboomfonds Archegos, op til zijn.

Zeepbellen

‘We zien wijdverspreide zeepbellen, het nemen van risico’s en hefboomconstructies’, gaat de man verder in het interview. Hij ziet een stijgende rente als de grootste dreiging. Volgens Roubini kan een stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente tot 2 procent of meer voor een schokgolf zorgen.

Een stijgende rente is doorgaans slecht nieuws voor de aandelenmarkten. Bedrijven moeten dan meer betalen voor hun schulden en zien dus de winstcijfers dalen. Minder winst betekent dan weer minder dividend voor de aandeelhouders. Tegelijk maakt een stijgende rente vastrentende activa, zoals obligaties, interessanter voor de beleggers.

Op het moment van dit schrijven bedraagt de Amerikaanse tienjaarsrente 1,69 procent. Begin dit jaar was dat nog 0,95 procent. De rente is in ruim drie maanden gestegen met bijna 44 procent.

Bezorgdheden over de rente

Vorige maand was de eerste impact van een stijgende rente al duidelijk voelbaar. Zo hebben begin maart verschillende groei- en techaandelen zwaar in de klappen gedeeld toen beleggers zich zorgen begonnen te maken over de stijgende rente. De bezorgdheden liepen zodanig op dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank meermaals hebben benadrukt dat ze het huidige monetaire beleid handhaven.

Christian Mueller-Glissmann, strateeg bij bij Goldman Sachs Group, sluit niet uit dat de Amerikaanse tienjaarsrente in het tweede kwartaal zal flirten met de grens van twee procent. ‘We hebben te maken met een piek in het groeimomentum’, klinkt het.

Tot slot waarschuwt Roubini in het interview voor andere gevaren die op de aandelenmarkten kunnen wegen, zoals de spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20