ECB zet geldpers aan in reactie op rentestijgingen: ‘Obligatieaankopen versnellen’

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat zoals verwacht een versnelling hoger schakelen om het hoofd te bieden aan de stijgende rente. De toezichthouder gaat in het tweede kwartaal meer obligaties kopen.

De ECB is donderdag samengekomen om het beleid te bespreken. Na afloop van die vergadering gaf Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, tijdens een persconferentie aan dat de obligatieaankopen onder het PEPP-programma (het Pandemic Emergency Purchase Programme) in het komende kwartaal significant hoger zullen zijn dan in de eerste maanden van dit jaar. Via het opkooprogramma hoopt de ECB de langetermijnrente zo laag mogelijk te houden. De toezichthouder wil zo de inflatie aanzwengelen. Tot op vandaag streeft de ECB naar een inflatie van net geen 2 procent.

Flexibel inzetten PEPP-programma

De ECB gaf ook aan het PEPP-programma flexibeler in te zetten. Concreet betekent dat dat de toezichthouder in tijden van hogere rentes meer obligaties kan opkopen om zo de stijgende rente binnen de perken te houden. Bij een rentedaling kan de ECB dan weer op de rem gaan staan. Via het PEPP-programma kan er tot 1.850 miljard euro aan schuldpapier van bedrijven en overheden worden gekocht. Het programma loopt ten vroegste af eind maart 2022.

‘De inflatie is de afgelopen maanden gestegen, voornamelijk als gevolg van enkele tijdelijke factoren en een toename van de energieprijsinflatie. Hoewel onze meest recente prognoses uitgaan van een geleidelijke toename van de onderliggende inflatiedruk, bevestigen ze dat de inflatievooruitzichten voor de middellange termijn grosso modo ongewijzigd blijven ten opzichte van de vooruitzichten van december 2020 en dus onder onze inflatiedoelstelling blijven. Daarom blijft het van cruciaal belang om gunstige financieringsvoorwaarden te handhaven tijdens de pandemie’, zei Christine Lagarde tijdens de persconferentie. De inflatieverwachting voor 2022 werd lichtjes naar boven bijgesteld van 1,1 naar 1,2 procent.

Geen verrassing

De boodschap van de ECB komt zeker niet als een verrassing. De stijgende rente was al een aantal weken een doorn in het oog van verschillende ECB-bestuurders. ‘De steilere rentecurve is niet welkom en moet worden weerstaan’, zei bestuurder Fabio Panetta vorige week nog. 

Lagarde herhaalde tijdens de persconferentie de nefaste gevolgen van een hogere rente. ‘Een te snelle stijging van de rente kan resulteren in vroegtijdige verstrenging van de financieringsvoorwaarden voor alle sectoren van de economie. Dat is onwenselijk gedurende een periode waarin we de mensen meer zekerheid willen geven’, klonk het.

De ECB zet ook het APP-programma ( Asset Purchase Programme) verder waarbij het maandelijks 20 miljard aan activa koopt. ‘We zetten deze aankopen voort zo lang als noodzakelijk is om de accommoderende invloed van de beleidstarieven te versterken, en ze te beëindigen kort voordat we de basisrentetarieven verhogen’, aldus Lagarde. De belangrijkste rentetarieven blijven ongewijzigd. De depositorente en de beleidsrente blijven dus respectievelijk -0,5 en 0 procent.

De obligatiemarkten reageerden alvast positief op het bericht van de ECB. De Duitse tienjaarsrente zakte kort na de persconferentie van -0,325 naar -0,342 procent. De Belgische tienjaarsrente zakte met 5 basispunten tot -0,05 procent. (evb)

Lees ook:

Meer