Ondergang hefboomfonds weegt op bankenaandelen: wat is er aan de hand?

Verschillende financiële instellingen, waaronder Credit Suisse, hebben maandagochtend gewaarschuwd dat de ondergang van een hefboomfonds kan wegen op de kwartaalresultaten. Ook verschillende andere banken lijken in de klappen te delen.

De eerste handelsdag van de week is voor veel banken in mineur gestart. Een uur na het luiden van de openingsbel noteerde het aandeel van Credit Suisse in Zürich 13,3 procent lager. Die daling kwam er nadat de bank waarschuwde dat een in de problemen gekomen hefboomfonds kan wegen op de kwartaalresultaten. Het fonds, dat in de mededeling niet bij naam werd genoemd, is er vorige week niet in geslaagd om het onderpand aan te vullen, nadat dit onvoldoende was geworden om de risico’s voldoende af te dekken.

Verschillende banken trekken zich terug

Volgens Credit Suisse is het nog veel te vroeg om te berekenen hoe groot de impact daarvan zal zijn. ‘De weerslag kan groot zijn en dus een de kwartaalresultaten beïnvloeden’, liet de bank in een mededeling weten. Credit Suisse zei ook dat het samen met andere banken posities met betrekking tot de klant aan het terugtrekken is.

De waarschuwing van Credit Suisse kwam er kort nadat de Japanse financiële instelling Nomura een soortgelijk bericht de wereld instuurde. Net zoals Credit Suisse noemde Nomura het fonds niet bij naam. Verschillende bronnen, die op de hoogte zijn van wat er hand is, hebben aan Bloomberg laten weten dat het vermoedelijk om het hefboomfonds Archegos gaat.

Aandelenuitgifte ViacomCBS

Dat fonds kwam vrijdag in de problemen nadat de mediagigant ViacomCBS begin vorige week een aandelenuitgifte heeft aangekondigd. Archegos had een vrij grote blootstelling aan dat aandeel, onder meer via swaps. Met zo’n swap creëert u een hefboom als het aandeel stijgt, waardoor u uw winsten kunt verhogen. Die hefboomwerking geldt weliswaar ook bij een daling waardoor de verliezen stevig kunnen oplopen.

Door die aankondiging begon de koers te dalen waardoor de makelaars van Archegos meer onderpand vroegen. Toen het fonds niet meer tegemoet kon komen aan die verplichtingen, hebben ze beslist om de aandelen in onderpand te verkopen. Wat dus resulteerde in de opvallende koersdaling van ViacomCBS. Dat aandeel was afgelopen vrijdag ruim 26 procent in het rood gedoken.

Volgens Reuters zou Goldman Sachs vorige week voor miljarden dollars aan aandelen in onderpand van de hand gedaan hebben. The Wall Street Journal bericht dat ook Deutsche Bank en Morgan Stanley betrokken partijen zijn.

Het nieuws heeft dan ook een weerslag op verschillende bankaandelen. In Europa hebben onder meer BNP Paribas Fortis, UBS en Deutsche Bank aan waarde moeten inboeten. Hun aandelen noteerden na een uur handelen respectievelijk 2,5, 4,4 en 5 procent lager.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20