Dow Jones klimt boven 33.000 punten na ‘perfecte boodschap’ Fed

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winst gesloten. De Dow Jones-index sloopte zelfs voor het eerst de grens van 33.000 punten. Beleggers kregen van centraal bankier Jerome Powell precies te horen wat ze hoopten: de Amerikaanse economie trekt aan, maar er is nog geen nood aan renteverhogingen.

  • De economie van de Verenigde Staten zal dit jaar met 6,5 procent groeien, zo voorspelt de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Fed baseert zich daarvoor op ‘de recente heropleving van de economische activiteit en de tewerkstelling.’
  • Het gaat om een stevige verhoging van de prognose: in december ging de Fed nog uit van 4,2 procent economische groei dit jaar. In 2022 zou de Amerikaanse economie nog met 3,3 procent groeien. Wat de werkloosheidsgraad betreft, verwacht de Fed dat die dit jaar zal dalen naar 4,5 procent (eerder verwachtte ze 5 procent), en naar 3,9 procent volgend jaar. In februari stond hij op 6,2 procent.
  • De Fed liet voorts het belangrijkste Amerikaanse rentetarief ongewijzigd. Dat staat tussen de 0 en 0,25 procent. Er is vooralsnog geen reden om de rente te verhogen, vindt de Fed.
  • Volgens de beleidsmakers zullen de huidige lage rentestanden tot 2023 in stand blijven, zelfs nu de inflatie dit jaar vermoedelijk zal oplopen naar 2,4 procent, wat boven het gewenste niveau van circa 2 procent is. Een centrale bank kan in theorie de inflatie temperen door met een renteverhoging op de economische rem te staan. Maar voorzitter Powell liet vorig jaar al uitschijnen dat de Fed niet meer automatisch de rente gaat verhogen als de inflatie in de lift zit.
  • Beleggers in de Verenigde Staten reageerden opgetogen, omdat er zo geen einde lijkt te komen aan het klimaat van ultralage rente. Dat is goed nieuws voor aandelen.
  • De belangrijkste beursindexen stonden voor het Fed-nieuws nog op verlies, maar gingen daarna in de plus. De graadmeter Dow Jones won 0,6 procent tot 33.015,37 punten, een nieuw historisch record.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20