Een laatste kans voor liquidatie voor Evergrande: de markten zijn al in meltdown

Een voortdurende neergang: zo zal men Evergrande waarschijnlijk herinneren. En de ontwikkelaar zou de Chinese vastgoedmarkt met zich mee kunnen sleuren. Het bedrijf heeft nog tot 4 december om een overeenkomst te vinden met de schuldeisers. Een laatste kans.

Waarom is dit belangrijk?

De problemen van Evergrande, de op een na grootste vastgoedonderneming van China, zijn een teken aan de wand voor de economische problemen van het Middenrijk. Sinds het begin van de neergang in 2021 wordt gevreesd voor een domino-effect.

Laatste kans voor herstructurering

In het nieuws: rechter Linda Chan van het Hooggerechtshof van Hongkong heeft een hoorzitting over de ontbinding van Evergrande uitgesteld van deze maandag naar 4 december. Voor het bedrijf is dit een onverwachte laatste adempauze. Maar dat betekent niet dat het gered is, integendeel.

  • De vastgoedgroep zit nog steeds op een berg van 300 miljard dollar aan schulden. Het bleef in gebreke met de buitenlandse schuld eind 2021 en werd daarmee het symbool van de Chinese vastgoedcrisis.
  • De ontwikkelaars in het land hebben grootschalig gebouwd met geld dat ze nog niet hadden. In China kopen mensen vaak huizen voordat ze daadwerkelijk zijn gebouwd. Toen de vraag afnam als gevolg van de economische vertraging door de pandemie, raakte de vastgoedsector in de problemen. Met duizenden onvoltooide woningprojecten en evenveel gedupeerde klanten.

Rechter Chan informeerde de rechtbank dat de volgende zitting de laatste zou zijn voordat er een beslissing wordt genomen over de ontbindingsorder, meldt Reuters. Evergrande heeft dus nog een laatste kans om een herstructureringsplan te presenteren vóór de deadline. De ontwikkelaar kan ook nog steeds een overeenkomst sluiten met zijn schuldeisers tegen die tijd.

  • Maar de vooruitzichten zijn slecht, omdat het bedrijf al zijn herstructureringsdoelstellingen heeft moeten herzien omdat de verkopen onder de verwachtingen liggen. Ondertussen heeft de directeur en uitvoerend voorzitter Hui Ka Yan “te maken gehad met wettelijke maatregelen vanwege vermoedens van illegale activiteiten”, om de eufemistische bewoordingen van het bedrijf te gebruiken.
  • Het bedrijf probeerde zelfs te diversifiëren door vorig jaar met elektrische auto’s te beginnen. Maar zonder enig succes: de productie werd na twee en een halve maand stopgezet.

Op weg naar een ineenstorting van de markten?

  • Een val van Evergrande zou een echte schokgolf veroorzaken in de hele Chinese vastgoedmarkt, evenals op de beurs. Want andere ontwikkelaars doen het per se ook niet erg goed.
  • Het Evergrande-aandeel staat op een laag niveau. Het is met meer dan 20 procent gedaald ten opzichte van de sluiting van afgelopen vrijdag.
  • Het bereikte een dieptepunt van 18,8 Hongkongse cent per aandeel, dat is 2,4 Amerikaanse cent. Sindsdien is het aandeel maandagochtend licht gestegen naar 22,2 Hongkongse cent, meldt CNBC.

(nd/cv)

Meer