Handel in aandeel Evergrande opgeschort op de beurs van Hongkong

Het is op de beurs van Hongkong momenteel niet mogelijk om te handelen in aandelen van de Chinese vastgoedreus Evergrande. Ook de handel in de dochteronderneming China Evergrande New Energy Vehicle Group is opgeschort.

Het is niet meteen duidelijk waarom de handel in Evergrande en China Evergrande New Energy Vehicle Group is gepauzeerd. Volgens het persagentschap Reuters heeft het Chinese bedrijf nog geen details gegeven over wat er aan de hand is. Later vandaag wordt een aankondiging verwacht.

300 miljard dollar

Evergrande kampt nog altijd met een gigantische schuldencrisis. De Chinese vastgoedreus zit op een schuldenberg van maar liefst 300 miljard dollar. Het bedrijf had in januari aangekondigd dat het gedurende de eerste jaarhelft een voorlopig herstructureringsplan wil indienen.

“We zullen zorgvuldig blijven luisteren naar de opinies en suggesties van de schuldeisers en een voorlopig herstructureringsplan opstellen”, klonk het begin dit jaar.

Uitstel betaling coupons

Sommige schuldeisers hebben Evergrande afgelopen weekend ademruimte gegeven door de Chinese eenheid van het bedrijf, Hengda Real Estate Group, uitstel van betaling te geven voor coupons op obligaties die in 2025 aflopen. Volgens een aangifte bij de Shenzhen Stock Exchange gaat het over een uitstel van twaalf maanden voor een totaalbedrag van 4 miljard yuan, oftewel 629 miljoen dollar. Hengda heeft nu tot september 2022 om de coupons uit te betalen.

Intussen zijn ook verschillende andere Chinese vastgoedbedrijven in woelig vaarwachter terechtgekomen. Om de sector te ondersteunen hebben vier grootste Chinese banken vorige maand de rente op woonleningen in Guangzhou verlaagd. Peking liet vorige week dan weer weten dat het onder meer de vastgoedsector zal ondersteunen door de regels te versoepelen.

Lu Ting, hoofdeconoom bij Nomura, verwacht dat de People’s Bank of China (PBoC), de beleidsrente in april met 10 basispunten zal verlagen. “Peking zal waarschijnlijk ook meer lokale overheden toestaan om hun lokale beperkingen op onroerend goed te versoepelen”, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20