Vier grootste Chinese banken verlagen rente woonlening in Guangzhou om vastgoedcrisis aan te pakken

De vier grootste Chinese banken hebben beslist om de rente op woonleningen in Guangzhou te verlagen met 20 basispunten. Bedoeling is om er de vastgoedsector nieuw blazen in te blazen. Die sector heeft het sinds de problemen bij de vastgoedreus Evergrande zwaar te verduren gekregen.

Het gaat niet goed met de Chinese vastgoedsector. De schuldencrisis bij Evergrande heeft intussen tal van andere bedrijven besmet. Het bouwbedrijf Zhenro is een van die getroffen ondernemingen. Zhenro kondigde afgelopen vrijdag aan dat het niet genoeg cash heeft om volgende maand zijn schulden te betalen.

20 basispunten lager

Volgens twee bronnen van het persagentschap Reuters hebben de vier grootste banken van China, Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank en Agricultural Bank of China, beslist om de rente in Guangzou, niet toevallig de locatie van het hoofdkantoor van Evergrande, te verlagen met 20 basispunten. De verlaging geldt voor mensen die een eerste of tweede woning kopen.

Deze maatregel komt er nadat enkele banken vorige week in sommige steden hebben beslist een kleinere voorschotbetaling te eisen. De media hebben deze maand ook gemeld dat projectontwikkelaars op een flexibelere manier hun financïen kunnen gebruiken. Ze moeten voortaan enkel voldoende geld op een geblokkeerde rekening parkeren om de kosten van een bouwcontract te financieren.

Ze mogen ook de residentiële projecten verkopen voordat ze zijn voltooid, maar moeten die fondsen op geblokkeerde rekeningen zetten. De projectontwikkelaars kunnen vervolgens het geld in fasen opnemen, afhankelijk van de mate waarin zij het project hebben voltooid. Dergelijke versoepelingen moeten de Chinese vastgoedsector nieuw leven inblazen.

Verlaging rente PBOC

De centrale bank van China (PBOC) heeft vorige maand overigens voor de tweede keer op rij beslist om de interbancaire rente, de zogenoemde Loan Prime Rate of LPR, te verlagen. De toezichthouder heeft toen het standaardtarief van de LPR te verlaagd van 3,8 naar 3,7 procent. De vijfjarige LPR daalde van 4,65 naar 4,60 procent.

Verscheidene banken in de oostelijke stad Suzhou in de provincie Jiangsu hebben ook de hypotheekrente voor kopers van een eerste huis verlaagd tot 4,8 procent, meldde het Chinese mediabedrijf Cailianshe maandag.

(am)

Meer