Terwijl de Verenigde Staten zich opmaken voor renteverhogingen, opteert China voor de tweede maand op rij voor een renteverlaging

China maakt zich zorgen over de economische groeivertraging in eigen land. Daarom heeft de centrale bank van China (PBOC) beslist om de interbancaire rente, de zogenoemde Loan Prime Rate of LPR, voor de tweede maand op rij te verlagen. In de Verenigde Staten komen er naar verwachting drie renteverhogingen dit jaar.

China was in 2020 één van de eerste landen die de economische schade aangericht door de eerste coronagolf, te boven kon komen. Verschillende experts waren er dan ook van overtuigd dat de Chinese economie stevig ging groeien.

Schuldencrisis en strenge aanpak corona

Intussen blijkt dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. Zo is er onder meer een schuldencrisis aan de gang bij de Chinese projectontwikkelaars. De vastgoedgigant Evergrande zit bijvoorbeeld op een schuldenberg van maar liefst 300 miljard dollar.

Daarnaast treedt het land zeer streng op wanneer er ergens een coronabesmetting wordt ontdekt. De Chinese overheid deinst er niet voor terug om een volledige regio in quarantaine te plaatsen. Dat strenge optreden weegt ook op de economische groei. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken die moeten sluiten.

Om de economische groei een boost te geven, zet de Chinese centrale bank nu volop in op renteverlagingen. De toezichthouder kondigde donderdag aan het standaardtarief van de LPR te hebben verlaagd van 3,8 naar 3,7 procent. De vijfjarige LPR daalde van 4,65 naar 4,60 procent. Vorige maand werden de rentes ook al naar beneden bijgesteld.

Impact op kredieten

De banken baseren zich op die LPR om de rentes op kredieten aan gezinnen en bedrijven te bepalen. De meeste nieuwe en uitstaande leningen in China zijn gebaseerd op het standaardtarief. De LPR op vijf jaar heeft dan weer een impact op de prijsstelling van de hypothecaire leningen. In ons land wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de tienjaarsrente om het tarief van een woonlening te bepalen.

“Hypotheken zullen nu iets goedkoper zijn, wat de vraag naar woningen zou moeten stimuleren. De PBOC heeft de banken al aangespoord om meer hypotheken te verstrekken”, merkt Sheana Yue, een econoom (gespecialiseerd in China) bij het economische onderzoeksbureau Capital Economics, op in een nota.

China vreest westerse renteverhogingen

Ondertussen maken de Verenigde Staten zich op om de rente te verhogen. Volgens de eerste verwachtingen zal de Federal Reserve dit jaar tot drie keer toe de rente verhogen. Dat is niet naar de zin van de Chinese president Xi Jinping. Hij riep in Davos de westerse centrale banken op de rente niet overhaast de hoogte in te jagen in hun strijd tegen inflatie.

“Als de grote economieën hun monetaire beleid zouden verstrakken of omgooien, zou dat ernstige negatieve gevolgen hebben”, waarschuwde Xi. “Zij zouden een bedreiging vormen voor de globale economische en financiële stabiliteit, en de ontwikkelingslanden zouden de zwaarste klappen krijgen.”

(mah)

Meer