Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaat een coalitie met enkel Vooruit aan. Eerst was er nog de mogelijkheid dat ook cd&v deel zou uitmaken van het stadsbestuur, dat gebeurt nu niet. Ook Groen valt af.
Key takeaways
- Vooruit en N-VA onderhandelen verder in Antwerpen, cd&v en Groen blijken effectief overbodig.
- Er staan inhoudelijk toch nog wat snelpunten te wachten die opgelost moeten worden.
- Tegen het einde van de week moet het akkoord volledig rond zijn.
In het nieuws: N-VA en Vooruit gaan een verbintenis aan om een nieuw stadsbestuur te vormen.
- Nadat De Wever verkennende gesprekken voerde met Vooruit, luiden beiden nu een nieuwe fase in. Vooruit en N-VA zullen “exclusief en in alle discretie” verder onderhandelen, “met oog op het vormen van een sterk en stabiel stadsbestuur voor alle Antwerpenaren”, klinkt het in een persbericht.
- Eerder was de vraag nog of Antwerpen een complete afspiegelingscoalitie zou krijgen van de Vlaamse regering, met ook cd&v nog aan boord. Pieter De Cock (cd&v), de enige verkozene, was vragende partij. Uiteindelijk besloten N-VA en Vooruit het zonder de christendemocraten te doen. Dat kan perfect: met de 23 zetels voor N-VA en 7 zetels voor Vooruit is er een meerderheid van 30 op een totaal van 55 zetels.
- Ook Groen was een mogelijke optie voor De Wever om er naast Vooruit nog bij te nemen, maar nadat De Wever zich in de campagne al had laten ontvallen “liever in de Schelde te springen” dan met Groen te besturen, leek het logisch dat N-VA de groenen zou lozen als ze niet nodig waren. Kopman Bogdan Vanden Berghe (Groen) had er nog even goede hoop op nadat hij in een tweede gesprek 3 uur lang sprak met De Wever en achteraf zelfs raakvlakken gevonden had.
- De Wever zette na een beleefdheidsgesprekje zowel PVDA als Vlaams Belang al langs de kant. De huidige coalitie met naast Vooruit ook Open Vld in het stadsbestuur was na de verkiezingen onmogelijk geworden: Open Vld kon geen enkele zetel overhouden.
Bijsturing nodig
Om te volgen: Het zullen misschien nog pittige onderhandelingen worden.
- Er blijven inhoudelijk nog wat knelpunten tussen Vooruit en N-VA bestaan. De ondertunneling van de Scheldekaaien wil N-VA alvast vastleggen in het bestuursakkoord. Vooruit wil geen ondertunneling.
- De socialisten willen wel extra investeringen in openbaar vervoer. De Wever maakte al een opening naar Vooruit in zijn overwinningsspeech door te erkennen dat er bijsturing nodig is, maar tegelijk blijft De Wever nog altijd zuinig.
- Het hoofddoekenverbod ligt gevoelig bij Vooruit. Ex-burgemeester Patrick Janssens (Vooruit) voerde dat in 2007 in, maar heeft er inmiddels spijt van. De Wever wil het verbod op religieuze tekens voor ambtenaren en leerkrachten handhaven. Hij kwam alvast met een compromis: een uniform voor loketbedienden, met hoofddeksel. Leerkrachten van het stedelijk onderwijs zouden dan wel nog onderworpen zijn aan het verbod.
- En ook de figuur van Janssens is lastig voor N-VA. Als ex-burgemeester heeft hij nog altijd veel contacten en invloed. Mocht De Wever premier worden, dan vreest men bij N-VA dat Janssens de opvolger van De Wever onder de voet loopt. Els Van Doesburg (N-VA), die al lang genoemd wordt als waarnemend burgemeester, zou minder kunnen afdwingen dan De Wever.
- N-VA en Vooruit hebben elkaar dus gevonden in Antwerpen, maar tot een akkoord komen is geen sinecure. Toch dringt ook hier de tijd: als er tegen zondag geen akkoord is, komt PVDA aan zet om een poging tot coalitievorming op te zetten. De Wever wil dat koste wat kost vermijden.