Schuldencrisis dwingt Evergrande om hoofdkantoor te verhuizen

De donderwolken boven de Chinese vastgoedgigant Evergrande zijn nog niet weggetrokken. Het bedrijf blijft kampen met een gigantische schuldencrisis. Om geld te besparen verhuist Evergrande zijn hoofdkantoor van Shenzhen naar Guangzhou.

Het noodlijdende Evergrande zoekt naar allerhande manieren om vers geld op te halen en te snoeien in de kosten. Het bedrijf moet immers met de regelmaat van de klok schulden aflossen. In december is Evergrande er zelfs niet in geslaagd om een achterstallige schuld binnen de dertig dagen terug te betalen. Het bedrijf zit op een schuldenberg van zo’n 300 miljard dollar.

Eigen gebouw

Om meer geld te besparen heeft Evergrande beslist om het hoofdkantoor te verhuizen van Shenzhen naar Guangzhou. Evergrande zei in een persverklaring dat het is verhuisd van Shenzhen’s Excellence Centre, dat eigendom is van een ander bedrijf, naar een gebouw dat in eigen bezit is, maar gaf geen verdere details over de nieuwe set-up.

Maandagmiddag was het logo van Evergrande gedeeltelijk verwijderd aan één kant van het Excellence Centre. Beveiligingspersoneel, vergezeld van beveiligingsvoertuigen, hielden de wacht, en verscheidene van hen verklaarden dat het bedrijf het gebouw vorige maand had verlaten.

Protesten

Afgelopen september was het gebouw in Shenzhen het toneel van chaotische protesten toen beleggers de lobby binnenvielen om hun geld terug te eisen. Eerder dit jaar trokken de beleggers ook naar het kantoor in Guangzhou met dezelfde boodschap. De politie van de stad verzamelde zich toen rond het groepje en drong de demonstranten terug. Enkele betogers werden gearresteerd.

Vorig jaar stuurde de regering van Guangzhou een werkteam naar Evergrande, aldus enkele bronnen aan Reuters. Bronnen hebben ook gezegd dat rechtszaken tegen het bedrijf uit heel China door een rechtbank in Guangzhou worden behandeld.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.