Evergrande wil binnen zes maanden een schuldherstructureringsplan voorleggen

De Chinese vastgoedreus Evergrande heeft telefonisch contact opgenomen met zijn schuldeisers. Tijdens dat gesprek heeft de projectontwikkelaar de belofte gemaakt om binnen zes maanden met een schuldherstructureringsplan over de brug te komen.

De afgelopen maanden waren bijzonder zwaar voor Evergrande. De vastgoedreus moest met de regelmaat van de klok aflopende schulden terugbetalen. Indien Evergrande de schulden niet op tijd kan terugbetalen, krijgt het telkens dertig dagen de tijd om zijn financiële verplichtingen na te komen. Dat is niet altijd gelukt. Zo kon de projectontwikkelaar eind vorig jaar geen 20 miljard dollar ophoesten om buitenlandse obligaties terug te betalen, waardoor het de status van wanbetaler kreeg.

Een schuldherstructureringsplan

Dat heeft de schuldeisers ertoe aangezet om woensdag de situatie te bespreken met Evergrande. Dat meldt het persagentschap Reuters. Tijdens een telefoongesprek met de schuldeisers heeft Siu Shawn, de nieuw benoemde directeur van het bedrijf, gezegd dat hij werkt aan een schuldherstructureringsplan. Verwacht wordt dat dat plan binnen zes maanden zal klaar zijn.

Evergrande had maandag zijn offshore obligatiehouders om meer tijd gevraagd om aan een “alomvattend” schuldherstructureringsplan te werken, nadat een groep schuldeisers had gezegd dat zij bereid waren “alle nodige acties” te ondernemen om hun rechten te verdedigen als Evergrande niet snel meer maatregelen zou nemen om de wanbetalingsproblemen op te lossen.

300 miljard dollar

Evergrande zit op een schuldenberg van maar liefst 300 miljard dollar. Ook andere projectontwikkelaars worden getroffen door die crisis. De Chinese overheid maakt zich dan ook veel zorgen over de schuldencrisis. China werkt daarom aan nationale regels om het voor projectontwikkelaars gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot fondsen van verkopen die nog op geblokkeerde rekeningen staan.

Eerder dit jaar heeft Evergrande ook al beslist om het hoofdkantoor te verhuizen van Shenzhen naar Guangzhou. Tegelijk spitst het bedrijf zich toe op de productie van elektrische wagens om zo een nieuwe markt aan te boren. De eerste wagen is een tweetal weken geleden van de band gerold. “Dit is een belangrijke stap die Evergrande heeft gezet om de financiële crisis te boven te komen”, klonk het toen bij een analist.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.