Duitsland neemt voor laatste keer een nieuwe steenkoolcentrale in gebruik

Het Duitse energiebedrijf Uniper neemt zaterdag zijn nieuwe steenkoolcentrale Datteln-4 in gebruik. De opstart wekt echter grote verontwaardiging bij milieugroepen. Die zijn van mening dat de activiteit van de centrale een hypotheek legt op de Duitse ambities om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen.

Met de bouw van Datteln-4 is voor Uniper een investering gemoeid van 1,5 miljard euro. De start heeft echter negen jaar vertraging opgelopen. Ook de kostprijs is boven het vooropgestelde budget gestegen. Dat alles heeft te maken met een reeks technische problemen, die het onmogelijk maakten om de centrale op het Duits elektriciteitsnet aan te sluiten.

Sluiting

De centrale vormt een onderdeel van de verhitte debatten over de afbouw van de Duitse steenkoolsector. Steenkool is een brandstof die momenteel nog altijd de helft van de totale Duitse elektriciteitsproductie voor zijn rekening neemt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sloot vorig jaar een overeenkomst die hierbij duidelijkheid over de toekomst moest brengen. Tegen 2038 moet het gebruik van steenkool in de Duitse energiesector volledig zijn gestopt. Daarmee creëerde Merkel tevens een kader dat de opening van Datteln-4 mogelijk maakte.

Andreas Schierenbeck, topman van Uniper, zegt dat ook Datteln-4 tegen de geplande deadline in 2038 uit dienst genomen zal zijn. Hij voert tevens aan dat Uniper zijn oudere steenkoolcentrales, die minder efficiënt zijn en een grotere vervuiling veroorzaken, tegen midden dit decennium al zal sluiten. Op die manier verlaagt Uniper, ook na de opening van de nieuwe centrale, zijn totale uitstoot van steenkooldioxide. Schierenbeck voerde ook aan dat de centrale een aanzienlijke inkomstenstroom zal opleveren.

Acties

Milieubewegingen hebben al aangekondigd acties tegen de opening van de nieuwe centrale te zullen voeren. Zij willen de Duitse regering aansporen de site weer te sluiten. Onder meer Kathrin Henneberger, een prominent tegenstander van de steenkoolindustrie, heeft gewaarschuwd voor protesten bij de opening.

Die uitspraken tonen dat de exploitanten van fossiele brandstoffen in Duitsland op toenemende weerstand stoten. Dat kan ook het Finse nutsbedrijf Fortum Ojy, hoofdaandeelhouder van Uniper, extra kopzorgen opleveren. Fortum Oyj is al vaak een doelwit van acties door de Duitse milieubeweging.

Datteln-4 is hoogstwaarschijnlijk de laatste nieuwe steenkoolcentrale die in Duitsland in gebruik zal worden genomen. De Duitse energiesector richt zich steeds meer op het gebruik van aardgas en koolstofarme technologieën.

Meer