Deze technologieën gaan in 2020 aan terrein winnen

Volgens IT-onderzoeksbureau Gartner zullen de volgende tien technologietrends het komende jaar (nog meer) hun plaats opeisen.

Slimmere robots

Steeds meer taken die vroeger alleen mensen konden volbrengen, worden door robots overgenomen. ‘Hyper-automatisering’, heet dat. Die evolutie is mogelijk door de vooruitgang in artificiële intelligentie en machine learning.

Lees ook:

Iedereen programmeur

Een andere trend is wat Gartner de ‘democratisering van de technologie’ noemt. Dit wil zeggen dat een breder publiek toegang krijgt tot technische skills zonder daarvoor uitgebreid opgeleid te worden. De opmars van open source-toepassingen gaat hiermee gepaard.

Lees ook: Microsoft, IBM en Linux vormen front tegen patenttrollen

Supermensen

‘Human augmentation’ is nog zo’n term die u in 2020 vaker zult horen vallen. Denk aan horloges zoals de fitbit die uw activiteit tracken en u aanzet meer te bewegen. Of aan mijnwerkers die wearables dragen om hun veiligheid te verbeteren. Recentelijk maakten ook een aantal menselijke verbeteringstechnologieën hun intrede die bedoeld zijn om de cognitieve functies te versterken.

Lees ook:

Vertrouwen terugwinnen

Er is een vertrouwenscrisis gaande. Consumenten eisen meer transparantie over wat er met hun gegevens gebeurt. De GDPR-wetgeving van de Europese Unie is hier het gevolg van. Gartner verwacht dat organisaties meer inspanningen zullen leveren om aan die eisen te voldoen.

Lees ook:

Internetverkeer dichter bij de bron

‘Edge computing’ is een technologietrend waarbij informatieverwerking en gegevensverzameling dichter bij de bron worden gebracht. Het idee is om het internetverkeer lokaal te houden, en zo ook sneller. Dit is vooral van belang bij het ‘internet der dingen’, of ‘Internet of Things’, het principe waarbij apparaten met elkaar communiceren via het internet. Denk aan domotica en smart cities.

Lees ook:

Overal datacenters

De ‘distributed cloud’ is nog zo’n trend die in 2020 zal doorbreken volgens Gartner. Nu hebben bedrijven en organisaties hun datacenter doorgaans op één centrale plek. In een ‘distributed cloud’ kunnen datacenters overal geplaatst worden.

Automatische piloot

De mens neemt door de technologische vooruitgang steeds vaker een passieve rol in. Denk aan zelfrijdende auto’s, maar ook aan drones die ingeschakeld worden in oorlogvoering, of in het leveren van pakjes. ‘Maar autonome dingen kunnen de mens niet vervangen’, waarschuwt Gartner. ‘En ze werken het best met een specifiek, beperkt doel voor ogen.’

Lees ook:

Blockchain

Traditionele banken zullen het niet graag horen, maar ook blockchain wint aan terrein. Voorlopig zijn cryptomunten als bitcoin en ethereum de voornaamste toepassingen van de blockchaintechnologie. Daar komt binnenkort verandering in. Onder andere China en Facebook zijn aan het onderzoeken hoe ze blockchain kunnen gebruiken voor hun eigen digitale munt.

Lees ook:

Verschillende technologieën combineren

Nu schuiven bedrijven of organisaties vaak één technologie naar voren, zoals Virtual Reality, Augmented Reality, of een slimme chatbot. Binnenkort gaan ze vaker verschillende technologieën combineren om een unieke gebruikerservaring te creëren. Gartner spreekt over ‘multi-experience’. Bijvoorbeeld: u bestelt een pizza met uw slimme speakers. Die wordt geleverd met een zelfrijdende auto. En via een pizzatracker kan u perfect in de gaten houden wanneer u aan tafel kan gaan.

Betere beveiliging

Het leven zal zich in 2020 nog meer online afspelen. Dat vraagt om een betere beveiliging tegen hackers. Meer oog voor cyberbeveiliging is dan ook de laatste trend waar het IT-onderzoeksbureau op aanstuurt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20