Online veiligheid Europese havens laat te wensen over

Hoewel de Europese havens steeds meer inzetten op automatisering en digitalisering, volgt het niveau van online veiligheid niet. Dat stelt het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) in een nieuw rapport.

Een groot pijnpunt voor de online veiligheid in de maritieme sector is het gebrek aan communicatie. Havenbedrijven hebben de neiging om gevoelige informatie niet met elkaar te delen. Op die manier missen ze kansen om hackers tegen te houden, menen experts.

Om dat op te lossen, zou er een havenkoepel moeten komen. Waar de Amerikaanse maritieme sector verenigd is in een soort industriegroep, bestaat dat in Europa niet. Binnen zo’n groep zouden de havenbedrijven nochtans cruciale veiligheidsinformatie kunnen uitwisselen.

Hopeloos verouderde regels

Hoewel de internationale scheepvaartindustrie weliswaar het nut van cybersecurity begrijpt, loopt het toch vaak mis. Vanaf januari 2021 treden er bijvoorbeeld nieuwe regels van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in voege. Alleen zijn die nu al hopeloos verouderd: woorden als artificiële intelligentie en cloud computing komen er niet in voor.

De individuele spelers zijn bovendien deel van het probleem. De prioriteit voor havenbedrijven ligt bij het invoeren van die nieuwe technologieën, zonder echt stil te staan bij de veiligheid ervan. Zo heeft de haven van Antwerpen – één van de grootste ter wereld – een project rond data-analyse lopen.

De risico’s liggen voor de hand. Hackers kunnen makkelijk inbreken in de havensystemen om de activiteiten mee te volgen. Via de data kunnen ze dan potentieel aan de haal gaan met waardevolle containers.

De Antwerpse Haven – Isopix

291.000 experts gezocht

Is er dan geen oplossing? Jawel, die bestaat in de vorm van een cybersecurity-expert. Al is het moeilijk voor havenbedrijven om gespecialiseerde experts, met kennis van maritieme technologie, te vinden en aan te nemen.

Uit schattingen van de sectorfederatie blijkt dat Europa met een striemend tekort aan online veiligheidsexperts kampt. Het aantal niet-ingevulde banen steeg van 142.000 jobs in 2018 tot 291.000 vacatures dit jaar.

Cybersecurity-agentschap ENISA raadt bedrijven nu aan om zelf cursussen rond online veiligheid te voorzien voor havenpersoneel.

Bron: The Wall Street Journal

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20