Ook Rusland springt op de cryptotrein: centrale bank test digitale munt

Rusland is een digitale munt aan het uittesten. Het gaat om een stablecoin, een virtuele munt met een vaste koers op basis van blockchaintechnologie.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Elvira Nabiullina, hoofd van de Russische Centrale Bank, liet wel optekenen dat dit niet per se tot de invoering van de digitale munt zal leiden. ‘We willen eerst beter begrijpen wat de voordelen van de munt zijn, voor onze burgers en onze bedrijven.’

In 2018 was er al sprake van een ‘cryptoroebel’ als officieel betaalmiddel op Russisch grondgebied. President Vladimir Poetin zou dit overwogen hebben om internationale sancties tegen Rusland te omzeilen, schreef Financial Times.

De centrale bank in Rusland is echter nooit een grote fan geweest. In juli zei Nabiullina nog dat toezichthouders wantrouwig staan tegenover blockchaintechnologie. Ze opperde eveneens dat Russen niet klaar zijn om cash geld achter zich te laten.

Zuid-Korea in de voetsporen van China

Op 27 december maakte ook Zuid-Korea wereldkundig dat het een onderzoek wil starten naar een digitale munt. Het land gaat hiervoor een taskforce inzetten, en is nog op zoek naar experts. Zo staat er te lezen in het Zuid-Koreaanse beleidsdocument over het monetaire beleid in 2020.

In de regio is China al even bezig met de ontwikkeling van een digitale munt. Wanneer Beijing die precies wil lanceren, is nog niet duidelijk.

Ook de VS blijft niet achter: De Federal Reserve kondigde eind november aan dat het de haalbaarheid van een Amerikaanse digitale munt onder de loep neemt.

Frankrijk koploper in Europa

En in Europa is Frankrijk koploper. Begin december meldde de Franse Centrale Bank dat het zou experimenteren met een digitale munt, als eerste in de eurozone.

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, voelt de hete adem in haar nek. Ze liet twee weken geleden in een persconferentie optekenen – en later nog eens op Twitter – dat ze wil inzetten op stablecoins.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20