Fed-voorzitter: ‘Bekijken mogelijkheden voor cryptomunt’

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, onderzoekt de mogelijkheden om zelf een digitale munt te ontwikkelen. Dat bevestigt Fed-voorzitter Jerome Powell.

‘Hoewel we momenteel niet concreet aan een digitale munt werken, blijven we de kosten en baten van een dergelijk initiatief in de Verenigde Staten zorgvuldig opvolgen’, schreef Powell deze week in een antwoord aan congresleden. Er zijn weliswaar geen concrete plannen om een digitale munt te lanceren, benadrukte hij.

Dit antwoord komt op een parlementaire vraag van twee congresleden. Zij stelden dat de Amerikaanse centrale bank een virtuele munt nodig heeft om competitief te blijven. ‘We zijn bezorgd dat de Amerikaanse dollar op lange termijn in gevaar zou komen door de brede adoptie van digitale munten. Het lijkt aangewezen dat de Federal Reserve een project start om een digitale dollar te ontwikkelen’, stelde het duo.

‘Serieuze bezorgdheden’

De aandacht voor digitale munten in de Verenigde Staten is niet plots. Internetgigant Facebook werkt al maanden aan zijn Libra, al loopt dat niet zo vlot. De voorbije maanden struikelden politici bovendien over elkaar heen om die nieuwe virtuele munt af te schieten. ‘Er zijn serieuze zorgen op vlak van privacy, witwassing en financiële stabiliteit’, liet Powell nog optekenen in juli.

Tijdens zijn hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden trok Facebook-topman Mark Zuckerberg van leer tegen die bezorgdheden. ‘Terwijl we hierover discussiëren, zijn de Chinezen bezig met een gelijkaardige digitale munt. En als jullie de Libra tegenhouden, zal China alleen maar winnen. Met een eigen munt zullen ze nog meer invloed uitoefenen in Azië’, besloot hij.

Bron: Business Insider

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20