Zuckerberg: ‘Terwijl wij discussiëren, werkt China hard aan eigen cryptomunt’

Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Mark Zuckerberg woensdag geprobeerd om de politici te overtuigen van zijn digitale munt. ‘Facebook gaat nergens ter wereld de Libra lanceren als de Amerikaanse toezichthouders daar niet eerst toestemming voor geven’, zei de topman.

Het was geen eenvoudige opdracht voor Zuckerberg om de Amerikaanse parlementsleden tevreden te stellen. Al maanden struikelen politici wereldwijd over elkaar heen om de Libra van Facebook af te schieten. Ook stapten biedingssite eBay, onlinebetalingsverwerker PayPal en betaalreuzen Mastercard en Visa onlangs uit het project, uit schrik voor de kritiek van de autoriteiten.

De Facebook-topman kwam tijdens de hoorzitting tegemoet aan de bezorgdheden van de politici. Hij beloofde de Libra niet te lanceren vooraleer het in de Verenigde Staten wettelijke goedkeuring krijgt. Zuckerberg wees voortdurend op dat de internetgigant de Libra bovendien niet volledig in handen heeft, vanwege het feit dat Facebook en de Libra Association verschillende entiteiten zijn.

De Libra blijft behoorlijk gecontesteerd
De Libra blijft behoorlijk gecontesteerd – Getty

‘China zal alleen maar winnen’

Hij onderstreepte verder dat de Libra niet bedoeld is om bestaande munten, zoals de dollar, te ondermijnen. ‘Het is geen poging om een soevereine munt te creëren’, zegt hij. Volgens Zuckerberg gaat het om een stabiele munt, waarvan de waarde gekoppeld is aan die bestaande munten.

Ten slotte kwam er een waarschuwing vanwege Zuckerberg. ‘Terwijl we hierover discussiëren, zijn de Chinezen bezig met de ontwikkeling van een gelijkaardige digitale munt. En als jullie de Libra tegenhouden, zal China alleen maar winnen. Met een eigen munt zullen ze nog meer invloed uitoefenen in Azië’, besloot de Facebook-baas.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20