Amazon Sidewalk: geen 5G voor Alexa en co

5G, wifi of Bluetooth: Amazon wil ze allemaal schrappen. Om zijn domoticatoestellen te connecteren, rekent Amazon op eigen technologie, Sidewalk.

De hele wereld kijkt naar 5G als de nieuwe standaard, maar bij Amazon zijn ze niet onder de indruk. Omdat 5G teveel energie opslurpt en wifi niet ver genoeg reikt, zoekt Amazon andere oorden op. Ze komen nu aanzetten met Sidewalk: technologie die alle Internet of Things-toestellen moet verbinden.

Wat is Sidewalk?

Sidewalk vloog wat onder de radar: op de jaarlijke Amazon-keynotespeech waren het vooral de nieuwe producten die in het oog sprongen. Sidewalk is echter geen kleine aankondiging: met een eigen netwerk zet Amazon zich uit de wind in de 5G-discussies. Het idee is eenvoudig: voldoende accespoints op korte afstand van elkaar om het netwerk in de lucht te houden.

Dat zorgt ervoor dat Amazon onafhankelijker blijft van 5G-voorziening. Tegelijk zijn klanten die een Alexa in huis halen ook meer geneigd om binnen het ecosysteem van Amazon te blijven. Het is niet onwaarschijnlijk dat de onderlinge verbindingen enkel zullen werken voor Amazon-toestellen.

Dat intern strakke ecosysteem was eerder al succesvol voor Apple en Alphabet. Software en hardware zijn daar onlosmakelijk met elkaar verbonden: wie optimaal zijn iPhone wil gebruiken, koopt verder ook best Apple-producten.

Bereik: 1,5 kilometer

Hetzelfde lijkt van toepassing te zijn op Sidewalk, al kan Amazon er op dit moment nog niet erg veel over kwijt. Wat we wel weten: Sidewalk zal werken op het bestaande lage bandbreedte-netwerk van 900 megahertz. Low-tech maar toch snel, zo zegt Amazon zelf.

Eerste generatie Amazon Alexa
Eerste generatie Amazon Alexa – EPA

Eerst zullen Amazon-klanten hun Internet of Things-Amazonproducten over de lange afstand kunnen bedienen, dat is Amazons eerste prioriteit. Daarna zullen updates ook via het netwerk verstuurd worden.

Volgens Amazon zal Sidewalk ervoor kunnen zorgen dat u uw Alexa kan bedienen vanop pakweg anderhalve kilometer afstand. Dat geldt dan ook voor alle producten die Alexa bestuurt: van speakers tot uw koelkast.

Ring Tag

Amazon zou Amazon niet zijn als het niet alvast een voorproefje kon geven van wat dat concreet betekent. Het eerste product dat op Sidewalk zal moeten werken is een hondenhalsband. Aan de halsband hangt een label die in verbinding staat met uw Ring Fetch-app. Zodra uw hond een vooropgesteld perimeter verlaat, krijgt u daar een melding van. De Ring Tag, zo heet dat label, zal verkrijgbaar zijn in 2020. De prijs is nog onbekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20