Commerciële zelfrijdende auto komt eraan: China levert eerste (test)-licenties af

Drie Chinese bedrijven hebben een licentie verkregen om commerciële voertuigen de weg op te sturen. Het testproject luidt een nieuw tijdperk voor zelfrijdende wagens in.

Baidu, het Chinese equivalent van Google, mag binnenkort geavanceerdere zelfrijdende wagens de weg opsturen. De bedoeling van die wagens is commercieel: bezorgen, vervoeren en afleveren. Binnenkort al gaan de auto’s de weg op, binnen een beperkt gebied weliswaar.

Baidu, Deepblue en Shenzen Haylion

Baidu is niet alleen: ook Deepblue Technology en Shenzen Haylion Technologies kregen een licentie. Deze drie techbedrijven mogen in totaal 28 kilometer aan openbare wegen gebruiken om hun busjes op te testen. Daarmee komt het tijdperk van de zelfrijdende wagen een stuk sneller dichterbij dan oorspronkelijk gedacht.

In Wuhan, in Centraal-China is er een gebied volledig 5G-ontsloten. Daarom is het er mogelijk om ook V2X-technologie te testen. Eerdere testfases in China mikten vooral op level 4 (L4) zelfrijdende wagens. Die kunnen normale autosnelwegen aan. V2X, letterlijk ‘vehicle to everything’ is het volgende niveau.

Wagens in Wuhan

Wuhan gebruikt dit volledige gebied als een soort gigantisch demonstratieplein. In de buurt zitten zo’n 40 andere autoconstructeurs en eerder weinig bewoners. Het is dus enerzijds een veilige omgeving, anderzijds is die voldoende flexibel om V2X te testen.

Baidu, Deepblue en Shenzen Haylion hebben intussen al heel wat L4-zelfrijdende wagens op de baan rijden. Al 109 van die auto’s circuleren in 16 steden in China, laat het China Automotive Information Net optekenen. De overgrote meerderheid daarvan is in handen van Baidu: het zijn er een vijftigtal.

Zelfrijdende wagens in 2030

Officials in China hopen, dat schrijft China Daily, dat de helft van de nieuwe verkochte wagens in China in 2020 gedeeltelijk zelfrijdend zal zijn. Tegen 2030 zal de zelfrijdende wagen wellicht volledig geïntegreerd zijn, volgens diezelfde experts. Met de commerciële wagens is de volgende stap gezet, in China is 2020 het jaar van de zelfrijdende auto.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20