Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Er zijn nu ook drones met machinegeweer en Turkije heeft ze net aangekocht

Logo Business AM
Tech

13/12/2019 | Julie Putseys | 3 min leestijd

De Songar is de eerste drone met vuurwapen. - Asisguard

Asisguard, een Turks electronicabedrijf, heeft voor het eerst drones met machinegeweer op de markt gebracht. Turkije heeft alvast een bestelling geplaatst die deze maand nog zal aankomen, schrijft wetenschapstijdschrift New Scientist.

Een drone met een machinegeweer dat erg nauwkeurig kan richten. De ‘Songar’ – zo luidt de naam van het nieuwe wapen – weegt 25 kilogram en heeft acht draaiende wieken waarmee het kan opstijgen.

Het machinegeweer kan zowel enkele kogels afvuren als salvo’s van 15 schoten. De Songar is gemaakt door Asisguard, een electronicabedrijf uit Ankara, de hoofdstad van Turkije.

Probleem met mikken opgelost

Veel landen hebben al drones in hun wapenarsenaal, maar dan enkel om granaten of andere explosieven te droppen. Een drone met vuurwapen bestond nog niet omdat ermee schieten met hoge precisie moeilijk is. Dat komt deels omdat het lastig is om de hoek en afstand in te schatten vanuit de lucht, deels door de terugslag van de schoten.

De Songar lost dit op met sensoren, camera’s en een laser die de afstand meet. Het machinegeweer wordt ook aangestuurd door robotarmen die de terugslag van de schoten opvangt. Het wapen kan zo van een afstand tot 200 meter nauwkeurig een doelwit raken. Asisguard oppert dat dit binnenkort tot 400 meter zal lukken.

Ethische bezwaren

Op de nieuwe wapentechnologie komt alvast veel kritiek. Robert Bunker van het Army’s Strategic Studies Institute in Pennsylvania duidt op het gevaar dat de technologie in de verkeerde handen valt.

Volgens velen is dat nu al het geval. Turkije heeft een bedenkelijke reputatie op vlak van mensenrechten.

Het land is momenteel in een conflict verwikkeld met Koerden in Noord-Syrië die een autonome staat willen oprichten. President Recep Tayyip Erdogan zou er een bufferzone willen installeren om de Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven, een plek te geven. Aanleiding van de Turkse inval was de aankondiging van Amerikaans president Donald Trump in oktober dat hij zijn troepen in de regio zou terugtrekken.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij