Er zijn nu ook drones met machinegeweer en Turkije heeft ze net aangekocht

Asisguard, een Turks electronicabedrijf, heeft voor het eerst drones met machinegeweer op de markt gebracht. Turkije heeft alvast een bestelling geplaatst die deze maand nog zal aankomen, schrijft wetenschapstijdschrift New Scientist.

Een drone met een machinegeweer dat erg nauwkeurig kan richten. De ‘Songar’ – zo luidt de naam van het nieuwe wapen – weegt 25 kilogram en heeft acht draaiende wieken waarmee het kan opstijgen.

Het machinegeweer kan zowel enkele kogels afvuren als salvo’s van 15 schoten. De Songar is gemaakt door Asisguard, een electronicabedrijf uit Ankara, de hoofdstad van Turkije.

Probleem met mikken opgelost

Veel landen hebben al drones in hun wapenarsenaal, maar dan enkel om granaten of andere explosieven te droppen. Een drone met vuurwapen bestond nog niet omdat ermee schieten met hoge precisie moeilijk is. Dat komt deels omdat het lastig is om de hoek en afstand in te schatten vanuit de lucht, deels door de terugslag van de schoten.

De Songar lost dit op met sensoren, camera’s en een laser die de afstand meet. Het machinegeweer wordt ook aangestuurd door robotarmen die de terugslag van de schoten opvangt. Het wapen kan zo van een afstand tot 200 meter nauwkeurig een doelwit raken. Asisguard oppert dat dit binnenkort tot 400 meter zal lukken.

Ethische bezwaren

Op de nieuwe wapentechnologie komt alvast veel kritiek. Robert Bunker van het Army’s Strategic Studies Institute in Pennsylvania duidt op het gevaar dat de technologie in de verkeerde handen valt.

Volgens velen is dat nu al het geval. Turkije heeft een bedenkelijke reputatie op vlak van mensenrechten.

Het land is momenteel in een conflict verwikkeld met Koerden in Noord-Syrië die een autonome staat willen oprichten. President Recep Tayyip Erdogan zou er een bufferzone willen installeren om de Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven, een plek te geven. Aanleiding van de Turkse inval was de aankondiging van Amerikaans president Donald Trump in oktober dat hij zijn troepen in de regio zou terugtrekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20