Postdrones leveren pakjes in Franse Alpen

De Franse post heeft een manier gevonden om pakjes op tijd te bezorgen in de Alpen, zelfs als het sneeuwt. De oplossing: drones.

Zeker tijdens de traditioneel drukkere feestdagen is het niet evident voor de Franse postdiensten om hun pakketten en brieven op tijd bezorgd te krijgen. Daarom zetten ze vanaf nu een beperkte droneservice in om de Franse Alpen te bedienen.

Trip van 8 minuten

De drones worden gelanceerd vanop de bestelbusjes van de post in de vallei van Isère bij Grenoble. Ze kunnen pakjes tot twee kilo dragen en brengen die naar een vaste plaats. Drie kilometer van de opstijgplaats ligt het dorpje Mont-Saint-Martin. Daar droppen de drones hun cargo in een container. Daarna vliegen ze terug.

Die trip duurt acht minuten. Normaal kost het een postbusje al zeker een half uur om de klim naar boven te maken. De wegen zijn tijdens de winter vaak ook nog versperd. De drone betekent dus serieuze tijdswinst voor de Franse post.

De drone volgt een voorgeprogrammeerde route. De besturing gebeurt vanop afstand. De drone haalt een dertigtal kilometer per uur en kan 15 kilometer ver vliegen.

Minder risico

‘De postbezorger wint veel tijd en er zijn minder risico’s dan op de weg, die meestal moeilijk te berijden is in de winter’, zegt de post. ‘Drone-leveringen zijn heel handig in de bergen en in rurale gebieden waar het lang duurt om op bestemming te geraken.’ Het ziet er niet naar uit dat de drones ingezet worden in de stad.

Dat het experiment in de Alpen zal leiden tot een groter netwerk aan postdrones, is momenteel nog onwaarschijnlijk. De autoriteiten vragen namelijk dat drones nog steeds binnen het gezichtsveld van een bestuurder vallen. In een stad is dat geen haalbare kaart. Nochtans is dat wel de bedoeling van Amazon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20