Controleer hier hoe klimaatbestendig je woning is

De Vlaamse overheid heeft een nieuwe tool gelanceerd waarmee je kan nagaan in welke mate je woning klimaatbestendig is. Op basis van een aantal gegevens krijg je een score. De tool geeft je overigens ook enkele tips om die score te verhogen.

Waarom is dit belangrijk?

Het jongste klimaatrapport van het IPCC, het klimaatorgaan van de Verenigde Naties (VN), windt er geen doekjes om: we moeten nu iets doen om de klimaatopwarming binnen de perken te houden. Om particulieren te helpen hun steentje bij te dragen heeft de Vlaamse regering groenblauwpeil.be gelanceerd, een site waarmee je kan nagaan hoe klimaatbestendig je woning is.

Wie wil nagaan in welke mate zijn woning klimaatbestendig is, kan voortaan de site groenblauwpeil.be bezoeken. Dat is een site die de overheid heeft ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Confederatie Bouw. Bedoeling is om de Vlamingen te helpen om hun woning klimaatbestendiger te maken.

Verschillende scores

Door een bezoekje te brengen aan de site krijg je op basis van een aantal gegevens te zien hoe klimaatbestendig je woning is. De tool van de Vlaamse overheid vraagt onder meer info over zowel “de groene als blauwe aspecten” van je woning. De groene aspecten hebben betrekking op onder meer beplanting, biodiverstiteit en CO2-opslag. Met de blauwe aspecten wordt er verwezen naar onder meer waterinfiltratie en verharding. Eenmaal je alle gegevens hebt ingevuld, krijgt je voor die twee aspecten een afzonderlijke score. Je krijgt ook een totaalscore te zien.

Die scores variëren van A tot F. Bij een lagere score krijg je ook tips over wat je meer kan doen om je woning klimaatbestendiger te maken, zoals een waterput plaatsen of het planten van allerhande bomen. Bij elke tip wordt ook beschreven welke de impact daarvan is.

“Het roer omgooien”

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, hoopt dat de mensen de tool zullen gebruiken om hun woning klimaatbestendig te maken. Het is volgens haar van cruciaal belang om het roer om te gooien. “We staan ondertussen voor een gigantische uitdaging en dat betekent dat we onze leefomgeving ook zullen moeten aanpassen”, laat Demir aan VRT NWS weten.

“Daarom komen we nu met dit laagdrempelig instrument: we willen de mensen informeren en sensibiliseren. We gaan dat niet doen met het vingertje omhoog, maar we willen vooral tips geven waar de mensen zelf mee aan de slag kunnen.”

De internettool is er overigens niet alleen voor particulieren gezinnen. Lokale besturen, projectontwikkelaars en architecten kunnen daar eveneens een beroep op doen. Ze kunnen de site bijvoorbeeld gebruiken om na te gaan hoe ze de publieke ruimte op een zo klimaatbestendig mogelijke manier kunnen inrichten. (mah)

Lees ook:

Meer